Formularz kontaktu

Zainteresowany ofertą naszych usług szkoleniowo-doradczych? Wyślij wiadomość, na pewno odpowiemy!

Szkolenia laboratorium

Szkolenie On-line

 

Więcej informacji odnośnie form szkoleń znajdziesz tutaj.

Dlaczego warto?
To szkolenie jest dla Ciebie jeżeli:
  • Pracujesz w laboratorium badającym wodę
  • Jesteś odpowiedzialny za wykonywanie badań sensorycznych wody
Po ukończeniu szkolenia:
  • Poznasz zasady przeprowadzania badań sensorycznych, dzięki czemu wzbogacisz wiedzę i będziesz efektywniej wykonywał swoją pracę
  • Dowiesz się jakie czynniki wpływają na wynik analizy sensorycznej, dzięki czemu będziesz poprawnie wykonywać badania i unikniesz powszechnych błędów
  • Uzyskasz wiedzę na temat walidacji i szacowania niepewności metody sensorycznej, co zaoszczędzi Twój czas poświęcony na samodzielne wyszukiwanie tych informacji
Program szkolenia
  • Podstawowe pojęcia w analizie sensorycznej.
  • Czynniki wpływające na wynik analizy sensorycznej.
  • Zasady przeprowadzania badań sensorycznych.
  • Organizacja pracowni analizy sensorycznej, w oparciu o normę PN-ISO 8589 „Ogólne wytyczne projektowania pracowni analizy sensorycznej”.
  • Wybór osób do zespołu oceniającego smak i zapach, w oparciu o normy: PN-ISO 8586-1: ,,Analiza sensoryczna. Ogólne wytyczne wyboru, szkolenia i monitorowania oceniających”; PN - ISO 5496: „Analiza sensoryczna. Metodologia. Wprowadzenie i szkolenia oceniających w wykrywaniu i rozpoznawaniu zapachów”; PN-ISO 3972 „Analiza sensoryczna. Metodologia. Metoda sprawdzania wrażliwości smakowej”.
  • Omówienie testów na wrażliwość sensoryczną:
    - test na rozpoznawanie podstawowych wzorców smaku;
    - test na progi wrażliwości smakowej;
    - test na rozpoznawanie podstawowych wzorców zapachu;- test na progi wrażliwości zapachowej.
  • Wymagania normy PN-EN 1622 „Analiza wody. Oznaczanie liczby progowej zapachu (TON) i liczby progowej smaku (TFN)’’.
  • Omówienie metod oznaczania smaku i zapach:
    - metoda pełna parzysta i trójkątowa wyboru niewymuszonego;
    - metoda uproszczona pełna i trójkątowa wyboru niewymuszonego;
    - metoda uproszczona jakościowa.
  • Opracowanie wyników testu wstępnej selekcji, zgodnie z normą PN-EN 1622. 
  • Interpretacja wyników oceny smaku i zapachu.
  • Jak przeprowadzić walidację metody sensorycznej? Cechy charakterystyczne metody oznaczania liczby progowej smaku i zapachu
  • Identyfikacja źródeł niepewności metody sensorycznej.
  • Zachowanie spójności pomiarowej w analizie sensorycznej
  • Pytania, dyskusja, rozwiązywanie problemów
Nasz Ekspert

Maja Kunik - Doświadczony auditor i trener łączący wiedzę oraz wieloletnie doświadczenie w pracy w akredytowanym laboratorium.  Wieloletni koordynator zespołu oceniającego przeprowadzającego analizę sensoryczną wody. Ekspert prowadzący szkolenia zewnętrzne dla próbkobiorców wody przeznaczonej do spożycia. Wykonuje m.in analizy fizyczne, chemiczne, organoleptyczne i mikrobiologiczne. Wykorzystywane metody: potencjometryczne (pH), konduktometryczne (przewodność), wizualne (barwa), elektrochemiczne (BZT5), nefelometryczne (mętność), spektrofotometryczne (żelazo, mangan itp.), miareczkowe (twardość, wapń itp.), wagowe (zawiesiny).

 Informacje organizacyjne

Cena szkolenia online obejmuje: 

  • wykłady,
  • dyskusję w gronie ekspertów,
  • materiały szkoleniowe w formie elektronicznej,
  • świadectwo uczestnictwa w szkoleniu.

Dofinansowanie w ramach Bazy Usług Rozwojowych. Sprawdź jak uzyskać do 80% dofinansowania na to szkolenie.

Więcej informacji dot. regulaminu, realizacji szkolenia oraz rabatów znajdziecie Państwo tutaj.

Akademia badań środowiskowych

Miejsce szkolenia ONLINE
Rozpoczęcie zajęć 10.04.2024 od godz. 09:00
Zakończenie zajęć do godz. 15:00
Czas trwania 6 h dydaktycznych
Ilosć dni szkolenia 1
Cena szkolenia dla drugiej i kolejnej osoby z firmy netto: 480,00 zł brutto: 590,40 zł
Cena szkolenia dla pierwszej osoby netto: 530,00 zł brutto: 651,90 zł

Odliczanie do daty zakończenia rezerwacji

Dni
Godziny
Minuty
Sekundy

Szczegóły szkolenia

Kategoria szkolenia: Szkolenia Laboratorium
Numer szkolenia: 24/04/L/O1/MKU
Zaczyna się:10/04/2024
Kończy się:10/04/2024
Lokalizacja:ONLINE
Formularz kontaktu

Zainteresowany szkoleniem wewnętrznym? Wyślij wiadomość, na pewno odpowiemy!