Szkolenia laboratorium

Szkolenie On-line

Więcej informacji odnośnie form szkoleń znajdziesz tutaj.

Dlaczego warto?
To szkolenie jest dla Ciebie jeżeli:
  • Jesteś kierownikiem oraz pracownikiem laboratorium mikrobiologicznego badającego żywność, wodę, pasze, próbki środowiskowe.
  • Jesteś pracownikiem upoważnionym do pobierania próbek środowiskowych z obszaru produkcji i obrotu żywnością, w tym wymazów i odcisków z powierzchni, próbek powietrza, wymazów i wycinków z tusz zwierząt rzeźnych.
PO ukończeniu szkolenia:
  • nauczysz się pobierania i przygotowania próbek do badań mikrobiologicznych, dzięki czemu podwyższysz swoje kompetencje i unikniesz często popełnianych błędów.
  • dowiesz się jakie są prawidłowe warunki transportu, przechowywania próbek i poznasz źródła niepewności związane z pobieraniem i przygotowaniem próbek, dzięki czemu poprawnie wykonasz zadania stawiane laboratorium akredytowanemu.
Program szkolenia
  • Znaczenie przygotowania próbek w analizie mikrobiologicznej – problematyczne matryce - przykłady skutków błędnego przygotowania próbek (zanieczyszczenie, fałszywe wyniki);
  • Specyficzne wymagania i wyzwania związane z różnym typem i rozmiarem próbek, wykorzystanie normy ISO 6887-1 do 6;
  • Walidacja metod jakościowych dla próbek o większej masie i próbek połączonych z uwzględnieniem zmian normatywnych w tym zakresie;
  • Pobieranie próbek żywności do badań mikrobiologicznych – wytyczne Rozporządzenia 2073/2005 z późn. zmianami (w tym pobieranie próbek z tusz zwierzęcych (PN-EN ISO 17604:2015-10).
  • Próbki pobrane ze środowiska – monitoring mikrobiologiczny:
  • Cel i zakres monitoringu mikrobiologicznego;
  • Zasady tworzenia monitoringu mikrobiologicznego środowiska;
  • Procedura dotycząca zasad kontroli mikrobiologicznej pomieszczeń produkcyjnych i laboratoryjnych – częstotliwość i lokalizacje pobierania próbek, kryteria i uzasadnienie wyboru punktów kontroli (przykłady planów monitoringu dla pomieszczeń o różnym przeznaczeniu), kryteria akceptacji, harmonogramy monitoringu;
  • Badanie czystości mikrobiologicznej powietrza – metoda sedymentacyjna i aspiracyjna, obliczanie wyników badań;
  • Badanie czystości mikrobiologicznej powierzchni – metoda odciskowa, wymazowa i wypłukiwania, dobór ilości rozcieńczalnika, obliczanie wyników badań;
  • Kryteria oceny uzyskanych wyników dla powierzchni i powietrza, analiza danych (trendów).
Nasz Ekspert

Dr Joanna Królasik - Doktor nauk technicznych ze specjalizacją w dziedzinie mikrobiologii. Wieloletni pracownik akredytowanego laboratorium badania żywności. Autorka kilkudziesięciu publikacji w czasopismach naukowych i branżowych. Szkoleniowiec w zakresie wymagań technicznych w laboratorium mikrobiologicznym, metod badań mikrobiologicznych produktów spożywczych i środowiska produkcji, wymagań i przepisów prawa dotyczących zapewnienia bezpieczeństwa i jakości żywności oraz higieny procesów produkcyjnych, systemów zarządzania w przemyśle spożywczym: normy ISO, HACCP, GMP/GHP, BRC. Auditor wewnętrzny w zakresie wymagań systemu akredytacji dla laboratoriów badawczych oraz wymagań technicznych w laboratorium mikrobiologicznym.

Informacje organizacyjne

Cena szkolenia online obejmuje: 

  • wykłady,
  • dyskusję w gronie ekspertów,
  • materiały szkoleniowe w formie elektronicznej,
  • świadectwo uczestnictwa w szkoleniu.

Dofinansowanie w ramach Bazy Usług Rozwojowych. Sprawdź jak uzyskać do 80% dofinansowania na to szkolenie.

Więcej informacji dot. regulaminu, realizacji szkolenia oraz rabatów znajdziecie Państwo tutaj.

Akademia mikrobiologii i biologii

 

Miejsce szkolenia ONLINE
Rozpoczęcie zajęć 15.04.2025 od godz. 09:00
Zakończenie zajęć do godz. 15:00
Czas trwania 7 h dydaktycznych
Ilość dni dydaktycznych 1
Cena szkolenia dla drugiej i kolejnej osoby z firmy netto: 510,00 zł brutto: 627,30 zł
Cena szkolenia dla pierwszej osoby netto: 560,00 zł brutto: 688,80 zł

Odliczanie do daty zakończenia rezerwacji

Dni
Godziny
Minuty
Sekundy

Szczegóły szkolenia

Kategoria szkolenia: Szkolenia Laboratorium
Numer szkolenia: 25/04/L/O1/JK1
Zaczyna się:15/04/2025
Kończy się:15/04/2025
Lokalizacja:ONLINE

Rezerwacja

Cena szkolenia dla pierwszej osoby
zł 560.00
Cena szkolenia dla drugiej i kolejnej osoby z firmy
zł 510.00

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego Newslettera!