SZKOLENIA OTWARTE Laboratorium

Akademia

analiz instrumentalnych

Akademia

badania paliw

Akademia

bezpieczeństwa żywności

Akademia

badań środowiskowych

Akademia

farmacji

Akademia

metrologii i kompetencji

Akademia

mikrobiologii i biologii

Akademia

statystyki laboratoryjnej

Akademia

środowiska pracy i BHP

Akademia

zarządzania wg 17025

Akademia

Kierownika

Badania

biegłości, porównawcze

Opis

Status szkolenia

W związku obecną sytuacją szkolenie może być zrealizowane w późniejszym terminie, tak aby zebrać grupę niezbędną do realizacji szkolenia. Aktualnych informacji udzielamy telefonicznie 

Dlaczego warto?
Wykonując oznaczenia pH i przewodności elektrycznej właściwej wody powinieneś posiadać wiedzę na temat:
  • Aktualnych metodyk badawczych obowiązujących w tym obszarze
  • Czynników wpływających na wynik oznaczenia
  • Punktów krytycznych metod
  • Zakresu weryfikacji metod
  • Źródeł niepewność wyniku 
To szkolenie projektowaliśmy z myślą o:
  • Personelu laboratoriów badawczych wykonujących oznaczanie pH i przewodności elektrycznej właściwej wody pragnących jak najlepiej realizować wymagania metodyk badawczych, posiadających akredytację lub starających się o uzyskanie akredytacji w tym obszarze.
  • Osobach autoryzujących sprawozdania z badań lub kierujących zespołem wykonującym w/w badania,
  • Osobach wdrażających w/w metodyki w swoich laboratoriach
  • Osobach pragnących poszerzyć wiedzę w tym obszarze
Biorąc udział w szkoleniu:
  • Poszerzysz i uzupełnisz wiedzę z obszaru potencjometrii i konduktometrii niezbędną do prawidłowej realizacji metodyki oznaczania pH i przewodności elektrycznej właściwej
  • Wyjaśnisz wątpliwości związane z realizacją w/w metodyk
  • Uzyskasz wskazówki w jakim zakresie weryfikować metody i kiedy ponownie wyznaczać parametry charakterystyczne tych metod
  • Zinterpretujesz i przeliczysz dane uzyskiwane przy weryfikacji
  • Dowiesz się jak oszacować niepewność wyniku pH i przewodności elektrycznej właściwej wody
Program szkolenia

Oznaczanie pH

  • Podstawy teoretyczne pehametrii
  • Elektrody stosowane w pomiarach pH
  • Pobieranie i postępowanie z próbkami
  • Zapewnienie spójności pomiarowej   
  • Zasada wykonywania pomiarów
  • Wpływ temperatury na wynik pomiaru
  • Monitorowanie jakości badań  
  • Zapisy z badania i wyrażanie wyniku na sprawozdaniu
  • Zakres weryfikacji metody
  • Istotne źródła niepewności wyniku

Oznaczanie przewodności elektrycznej właściwej

  • Podstawy teoretyczne konduktometrii
  • Rodzaje naczynek konduktometrycznych
  • Czym kierować się wybierając naczynko konduktometryczne do badań  
  • Pobieranie i postępowanie z próbkami
  • Zapewnienie spójności pomiarowej
  • Zasady wykonywania pomiarów konduktometrycznych
  • Kompensacja temperaturowa – kiedy i dlaczego stosować
  • Monitorowanie jakości badań
  • Zapisy z badania i wyrażanie wyniku na sprawozdaniu z badań
  • Zakres weryfikacji metody
  • Istotne źródła niepewności wyniku
Nasz Ekspert

Magister chemii z ponad 35-letnim doświadczeniem w pobieraniu próbek oraz prowadzeniu badań fizycznych, chemicznych i sensorycznych wody oraz wykonywaniu badań fizykochemicznych, wdrażaniu nowych metodyk badawczych, oraz szacowaniu niepewności wyników. Od 2011 roku trener w obszarze wód i ścieków. Posiada szeroką wiedzę i duże doświadczenie w walidacji oraz w szacowaniu niepewności metod badawczych, wdrażaniu systemów jakości i opracowywaniu spójnych systemów pomiarowych
w laboratorium.

Dofinansowanie - BUR

KARTA USŁUGI BUR

Więcej informacji o dofinansowaniu szkoleń w Bazie Usług Rozwojowych znajdziesz tutaj: Dofinansowania

Informacje organizacyjne

*ZWOLNIENIA SZKOLEŃ Z PODATKU VAT

Podstawy prawne: 
1. Na podstawie art. 43 ust. 1 pkt. 29 lit. C Ustawy o VAT zwalnia się z podatku VAT szkolenia finansowane w całości ze środków publicznych

2. Na podstawie Rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 20 grudnia 2013 r. paragraf 3 ustęp 1 pkt. 14 zwalnia się z podatku VAT szkolenia finansowane w co najmniej 70% ze środków publicznych

Miejsce szkolenia ONLINE
Rozpoczęcie zajęć 05.11.2020 od godz. 09:00
Zakończenie zajęć do godz. 15:00
Czas trwania 8 h dydaktycznych
Ilosć dni szkolenia 1
Cena szkolenia pierwszej osoby netto: 490,00 zł brutto: 602,70 zł
Cena szkolenia drugiej i kolejnej osoby netto: 390,00 zł brutto: 479,70 zł

Odliczanie do daty zakończenia rezerwacji

Dni
Godziny
Minuty
Sekundy

Szczegóły szkolenia

Kategoria szkolenia: Akademia bezpieczeństwa żywności
Numer szkolenia: ONLINE/AO/11/20
Zaczyna się:05/11/2020
Kończy się:05/11/2020
Lokalizacja:ONLINE

Rezerwacja

Cena szkolenia on-line dla pierwszej osoby
zł 490.00
Cena szkolenia on-line dla drugiej i kolejnej osoby z firmy
zł 390.00

Zapisz się do newslettera