Formularz kontaktu

Zainteresowany ofertą naszych usług szkoleniowo-doradczych? Wyślij wiadomość, na pewno odpowiemy!

Szkolenie On-line

Więcej informacji odnośnie form szkoleń znajdziesz tutaj.

Dlaczego warto
Zarządzając lub pracując w laboratorium mikrobiologicznym powinieneś znać:
  • wymagania normy PN-EN ISO 19036:2020-04 oraz PN-ISO 29201:2022-02
  • algorytm postępowania w procesie oceny niepewności pomiaru
To szkolenie projektowaliśmy z myślą o:
  • kierownikach laboratoriów
  • personelu laboratorium odpowiedzialnym i upoważniony do szacowania niepewności pomiaru
  • personelu laboratorium odpowiedzialnym i upoważniony stwierdzania zgodności
Biorąc udział w szkoleniu:
  • zapoznasz się z wymaganiami normy  PN-ISO 29201:2022-02 w zakresie oceny niepewności ilościowych metod mikrobiologicznych próbek wody
Program szkolenia
  • Zakres stosowania i wymagania normy PN-ISO 29201:2022-02 w porównaniu z ISO PN-EN ISO 19036:2020-04:      1. podobieństwa i różnice w podejściach obydwu norm.      2. możliwości wykorzystania dotychczas zgromadzonych danych do wyznaczenia niepewności zgodnie z ISO 29201.
  • Ocena niepewności pomiaru ilościowych metod mikrobiologicznych:
    1. podejście globalne (całościowe, „czarnej skrzynki”)
    2. podejście oddolne ("krok po kroku") - łączenie składowych niepewności
  • Zmienność związana z niepewnością zliczania kolonii i procesu potwierdzania kolonii (niepewność rozkładu);
  • Zmienność (niepewność rozkładu) techniki NPL;
  • Eksperymentalna ocena wariancji podpróbkowania, wykorzystanie wyników badań z weryfikacji metody oraz procedury zapewnienia ważności wyników;
  • Względna powtarzalność i wewnątrzlaboratoryjna odtwarzalność pomiarów objętości;
  • Niepewność względna sumy badanych porcji;
  • Powtarzalność i wewnątrzlaboratoryjna odtwarzalność liczenia;
  • Efekty inkubacji - niepewność ze względu na położenie i czas (przykład ekonomicznego zaplanowania eksperymentów w połączeniu z kontrolą pożywek i oceną filtrów membranowych);
  • Obliczenie niepewności operacyjnej, całkowitej i rozszerzonej w różnych skalach matematycznych;
  • Obliczanie i wyrażanie niepewności w sprawozdaniach z badań.
  • Przykłady arkuszy Excel do obliczeń dla podejścia globalnego i komponentowego – metoda płytkowa i filtracji membranowej.
Nasz ekspert:

Dr Joanna Królasik - Doktor nauk technicznych ze specjalizacją w dziedzinie mikrobiologii. Wieloletni pracownik akredytowanego laboratorium badania żywności. Autorka kilkudziesięciu publikacji w czasopismach naukowych i branżowych. Szkoleniowiec w zakresie wymagań technicznych w laboratorium mikrobiologicznym, metod badań mikrobiologicznych produktów spożywczych i środowiska produkcji, wymagań i przepisów prawa dotyczących zapewnienia bezpieczeństwa i jakości żywności oraz higieny procesów produkcyjnych, systemów zarządzania w przemyśle spożywczym: normy ISO, HACCP, GMP/GHP, BRC. Auditor wewnętrzny w zakresie wymagań systemu akredytacji dla laboratoriów badawczych oraz wymagań technicznych w laboratorium mikrobiologicznym

Informacje organizacyjne

Cena szkolenia online obejmuje: 

  • wykłady,
  • dyskusję w gronie ekspertów,
  • materiały szkoleniowe w formie elektronicznej,
  • świadectwo uczestnictwa w szkoleniu.

 

Więcej informacji dot. regulaminu, realizacji szkolenia oraz rabatów znajdziecie Państwo tutaj.

Akademia mikrobiologii i biologii

 
Miejsce szkolenia ONLINE
Rozpoczęcie zajęć 19.07.2024 od godz. 09:00
Zakończenie zajęć do godz. 15:00
Czas trwania 6 h dydaktycznych
Ilosć dni szkolenia 1
Cena szkolenia on-line dla drugiej i kolejnej osoby z firmy netto: 480,00 zł brutto: 590,40 zł
Cena szkolenia on-line dla pierwszej osoby netto: 530,00 zł brutto: 651,90 zł

Odliczanie do daty zakończenia rezerwacji

Dni
Godziny
Minuty
Sekundy

Szczegóły szkolenia

Kategoria szkolenia: Szkolenia Laboratorium
Numer szkolenia: 24/07/L/O1/JK
Zaczyna się:19/07/2024
Kończy się:19/07/2024
Lokalizacja:ONLINE

Rezerwacja

Cena szkolenia on-line dla pierwszej osoby
zł 530.00
Cena szkolenia on-line dla drugiej i kolejnej osoby z firmy
zł 480.00
Formularz kontaktu

Zainteresowany szkoleniem wewnętrznym? Wyślij wiadomość, na pewno odpowiemy!