Formularz kontaktu

Zainteresowany ofertą naszych usług szkoleniowo-doradczych? Wyślij wiadomość, na pewno odpowiemy!

Szkolenia laboratorium

Szkolenie On-line

Więcej informacji odnośnie form szkoleń znajdziesz tutaj.

Dlaczego warto?
To szkolenie jest dla Ciebie jeżeli:
  • Pracujesz w laboratorium badającym dodatki do żywności, aromaty i enzymy,
  • Jesteś przedsiębiorcą i używasz dodatków do żywności, aromatów lub enzymów jako składników w produkcji wyrobów gotowych.
  • Jesteś producentem substancji dodatkowych, aromatów, enzymów lub półproduktów, przypraw i innych preparatów przeznaczonych do produkcji żywności.
  • Masz wątpliwości odnośnie interpretacji przepisów prawnych w zakresie substancji dodatkowych, aromatów i enzymów.
Po ukończeniu szkolenia:
  • Poznasz regulacje prawne dotyczące dodatków do żywności, aromatów i enzymów co zaoszczędzi Twój czas poświęcony na samodzielne wyszukiwanie tych informacji,
  • Zdobędziesz wiedzę na temat tego, jak stosować przepisy w praktyce,
  • Zdobędziesz informacje o planowanych zmianach przepisów, co pozwoli Ci z wyprzedzeniem przygotować się do tych zmian.
Program szkolenia:
  1. Ogólne zasady stosowania substancji dodatkowych do żywności:
    • Substancja dodatkowa a substancja pomocnicza w przetwórstwie – zasady kwalifikacji, znakowanie w wykazie składników produktu.
    • Kategoryzacja produktów spożywczych pod kątem możliwości dodawania substancji dodatkowych, przewodnik Komisji Europejskiej po kategoriach i podkategoriach środków spożywczych, przyporządkowanie produktu do odpowiedniej kategorii – studium przypadku ze szczególnym uwzględnieniem produktów złożonych (wieloskładnikowych).
    • Zasada przenoszenia w praktyce – substancje dodatkowe obecne w półproduktach (preparatach) przeznaczonych do produkcji środków spożywczych; substancje przenoszone do produktu końcowego a wykaz składników- przykłady.
    • Wycofanie dwutlenku tytanu E 171– okres przejściowy, możliwe zamienniki.
    • Limity dodatków w substancji dodatkowych, w aromatach, enzymach oraz w substancjach odżywczych, zasada przenoszenia tych dodatków do środków spożywczych, znakowanie produktu finalnego.
  2. Interpretacje i wytyczne Komisji Europejskiej dotyczące stosowania substancji dodatkowych w żywności:
    • Barwniki a żywność barwiąca (np. ekstrakty z roślin)– zasady klasyfikacji, znakowanie w produkcie finalnym.
    • Projekt przewodnika Komisji Europejskiej w zakresie zasady przenoszenia (ang. carry-over) – przykłady praktycznego zastosowania zasady przenoszenia (studium przypadków).
    • Składniki żywności stosowane w celach technologicznych (np. ekstrakty warzywne zawierające azotany) – oświadczenie Komisji Europejskiej.
    • Substancje dodatkowe naturalnie występujące w żywności (np. dwutlenek siarki, kwas glutaminowy, kwas benzoesowy) – czy należy je znakować w wykazie składników? Jak obliczać dodatek?
    • Substancje dodatkowe w suplementach diety dla niemowląt i dzieci – perspektywy zmian legislacyjnych.
  3. Aromaty do żywności:
    • Przegląd legislacji UE w zakresie aromatów do żywności.
    • Wytyczne Komisji Europejskiej w zakresie znakowania środków spożywczych zawierających aromaty, w tym aromaty naturalne oraz aromaty dymu wędzarniczego.
    • Konopie jako źródło pozyskiwania aromatów – aktualny stan prawny.
  4. Prace Komisji w zakresie unijnego wykazu enzymów oraz znakowanie środków spożywczych zawierających enzymy:
    • Aspekty prawne stosowania enzymów w produkcji żywności, w tym znakowanie żywności zawierającej enzymy.
    • Przewodnik Komisji Europejskiej w zakresie klasyfikacji enzymów (składnik produktu czy substancja pomocnicza w przetwórstwie).
    • Stan prac nad wspólnotową listą enzymów.
    • Jakie enzymy można stosować obecnie do żywności?
  5. Przykłady interpretacji przepisów w zakresie substancji dodatkowych w przypadkach niejednoznacznego sformułowania w akcie prawnym.
Nasz Ekspert

Kierownik Pracowni Oceny Dodatków do Żywności w Narodowym Instytucie Zdrowia Publicznego PZH- PIB. Specjalistka w zakresie bezpieczeństwa oraz legislacji substancji dodatkowych, aromatów i enzymów. Uczestniczy w tworzeniu prawa na poziomie międzynarodowym – jest członkiem grup roboczych ekspertów ds. substancji dodatkowych, aromatów  oraz aromatów w ramach Komisji Europejskiej. Opracowuje ekspertyzy i opinie w zakresie oceny ryzyka środków spożywczych zawierających substancje dodatkowe. Prowadzi szkolenia dla producentów żywności oraz pracowników urzędowej kontroli żywności. Autorka wielu artykułów w czasopismach naukowych i branżowych.

 Informacje organizacyjne

Cena szkolenia online obejmuje: 

  • wykłady,
  • dyskusję w gronie ekspertów,
  • materiały szkoleniowe w formie elektronicznej,
  • świadectwo uczestnictwa w szkoleniu.

Dofinansowanie w ramach Bazy Usług Rozwojowych. Sprawdź jak uzyskać do 80% dofinansowania na to szkolenie.

Więcej informacji dot. regulaminu, realizacji szkolenia oraz rabatów znajdziecie Państwo tutaj.

Akademia badań środowiskowych

Miejsce szkolenia ONLINE
Rozpoczęcie zajęć 17.10.2025 od godz. 09:00
Zakończenie zajęć do godz. 15:00
Czas trwania 7 h dydaktycznych
Ilość dni dydaktycznych 1
Cena szkolenia dla drugiej i kolejnej osoby z firmy netto: 510,00 zł brutto: 627,30 zł
Cena szkolenia dla pierwszej osoby netto: 560,00 zł brutto: 688,80 zł

Odliczanie do daty zakończenia rezerwacji

Dni
Godziny
Minuty
Sekundy

Szczegóły szkolenia

Kategoria szkolenia: Szkolenia Laboratorium
Numer szkolenia: 25/10/L/O1/JGW
Zaczyna się:17/10/2025
Kończy się:17/10/2025
Lokalizacja:ONLINE

Rezerwacja

Cena szkolenia dla pierwszej osoby
zł 560.00
Cena szkolenia dla drugiej i kolejnej osoby z firmy
zł 510.00
Formularz kontaktu

Zainteresowany szkoleniem wewnętrznym? Wyślij wiadomość, na pewno odpowiemy!