
Szkolenie On-line
Więcej informacji odnośnie form szkoleń znajdziesz tutaj.
Dlaczego warto?
To szkolenie jest dla Ciebie jeżeli:
- Pracujesz w laboratorium badającym dodatki do żywności, aromaty i enzymy,
- Jesteś przedsiębiorcą i używasz dodatków do żywności, aromatów lub enzymów jako składników w produkcji wyrobów gotowych.
- Jesteś producentem substancji dodatkowych, aromatów, enzymów lub półproduktów, przypraw i innych preparatów przeznaczonych do produkcji żywności.
- Masz wątpliwości odnośnie interpretacji przepisów prawnych w zakresie substancji dodatkowych, aromatów i enzymów.
Po ukończeniu szkolenia:
- Poznasz regulacje prawne dotyczące dodatków do żywności, aromatów i enzymów co zaoszczędzi Twój czas poświęcony na samodzielne wyszukiwanie tych informacji,
- Zdobędziesz wiedzę na temat tego, jak stosować przepisy w praktyce,
- Zdobędziesz informacje o planowanych zmianach przepisów, co pozwoli Ci z wyprzedzeniem przygotować się do tych zmian.
Program szkolenia:
- Ogólne zasady stosowania substancji dodatkowych do żywności:
- Substancja dodatkowa a substancja pomocnicza w przetwórstwie – zasady kwalifikacji, znakowanie w wykazie składników produktu.
- Kategoryzacja produktów spożywczych pod kątem możliwości dodawania substancji dodatkowych, przewodnik Komisji Europejskiej po kategoriach i podkategoriach środków spożywczych, przyporządkowanie produktu do odpowiedniej kategorii – studium przypadku ze szczególnym uwzględnieniem produktów złożonych (wieloskładnikowych).
- Zasada przenoszenia w praktyce – substancje dodatkowe obecne w półproduktach (preparatach) przeznaczonych do produkcji środków spożywczych; substancje przenoszone do produktu końcowego a wykaz składników- przykłady.
- Wycofanie dwutlenku tytanu E 171– okres przejściowy, możliwe zamienniki.
- Limity dodatków w substancji dodatkowych, w aromatach, enzymach oraz w substancjach odżywczych, zasada przenoszenia tych dodatków do środków spożywczych, znakowanie produktu finalnego.
- Interpretacje i wytyczne Komisji Europejskiej dotyczące stosowania substancji dodatkowych w żywności:
- Barwniki a żywność barwiąca (np. ekstrakty z roślin)– zasady klasyfikacji, znakowanie w produkcie finalnym.
- Projekt przewodnika Komisji Europejskiej w zakresie zasady przenoszenia (ang. carry-over) – przykłady praktycznego zastosowania zasady przenoszenia (studium przypadków).
- Składniki żywności stosowane w celach technologicznych (np. ekstrakty warzywne zawierające azotany) – oświadczenie Komisji Europejskiej.
- Substancje dodatkowe naturalnie występujące w żywności (np. dwutlenek siarki, kwas glutaminowy, kwas benzoesowy) – czy należy je znakować w wykazie składników? Jak obliczać dodatek?
- Substancje dodatkowe w suplementach diety dla niemowląt i dzieci – perspektywy zmian legislacyjnych.
- Aromaty do żywności:
- Przegląd legislacji UE w zakresie aromatów do żywności.
- Wytyczne Komisji Europejskiej w zakresie znakowania środków spożywczych zawierających aromaty, w tym aromaty naturalne oraz aromaty dymu wędzarniczego.
- Konopie jako źródło pozyskiwania aromatów – aktualny stan prawny.
- Prace Komisji w zakresie unijnego wykazu enzymów oraz znakowanie środków spożywczych zawierających enzymy:
- Aspekty prawne stosowania enzymów w produkcji żywności, w tym znakowanie żywności zawierającej enzymy.
- Przewodnik Komisji Europejskiej w zakresie klasyfikacji enzymów (składnik produktu czy substancja pomocnicza w przetwórstwie).
- Stan prac nad wspólnotową listą enzymów.
- Jakie enzymy można stosować obecnie do żywności?
- Przykłady interpretacji przepisów w zakresie substancji dodatkowych w przypadkach niejednoznacznego sformułowania w akcie prawnym.
Nasz Ekspert
Kierownik Pracowni Oceny Dodatków do Żywności w Narodowym Instytucie Zdrowia Publicznego PZH- PIB. Specjalistka w zakresie bezpieczeństwa oraz legislacji substancji dodatkowych, aromatów i enzymów. Uczestniczy w tworzeniu prawa na poziomie międzynarodowym – jest członkiem grup roboczych ekspertów ds. substancji dodatkowych, aromatów oraz aromatów w ramach Komisji Europejskiej. Opracowuje ekspertyzy i opinie w zakresie oceny ryzyka środków spożywczych zawierających substancje dodatkowe. Prowadzi szkolenia dla producentów żywności oraz pracowników urzędowej kontroli żywności. Autorka wielu artykułów w czasopismach naukowych i branżowych.
Informacje organizacyjne
Cena szkolenia online obejmuje:
- wykłady,
- dyskusję w gronie ekspertów,
- materiały szkoleniowe w formie elektronicznej,
- świadectwo uczestnictwa w szkoleniu.
Dofinansowanie w ramach Bazy Usług Rozwojowych. Sprawdź jak uzyskać do 80% dofinansowania na to szkolenie.
Więcej informacji dot. regulaminu, realizacji szkolenia oraz rabatów znajdziecie Państwo tutaj.
