Szkolenia laboratorium

Dlaczego warto?
To szkolenie jest dla Ciebie jeżeli:
  • Jesteś kierownikiem laboratoriów,
  • Jesteś pracownikiem laboratorium odpowiedzialnym i upoważniony do weryfikacji metod badawczych w obszarze mikrobiologicznych badań wody,
  • Jesteś pracownikiem laboratorium odpowiedzialnym i upoważniony do weryfikacji metod badawczych w obszarze mikrobiologicznych badań żywności.
Po ukończeniu szkolenia:
  • zapoznasz się z wymaganiami normy PN-EN ISO 19036:2020-04 i ILAC G8:09/2019
  • uzyskasz wiedzę co do algorytmu postępowania związanego z wyborem zasady podejmowania decyzji
  • zdobędziesz praktyczne umiejętności dotyczące obliczania niepewności pomiaru i przedstawiania jej na sprawozdania z badań wraz z uwzględnieniem zasady stwierdzania zgodności
Program szkolenia:
  • Identyfikacja głównych źródeł niepewności;
  • Składowe niepewności złożonej i sposób ich wyznaczania:
  • Oszacowanie niepewności technicznej;
  • Oszacowanie niepewności związanej z matrycą;
  • Oszacowanie niepewności związanej z rozkładem mikroorganizmów w próbce analitycznej (zliczanie kolonii – niepewność Poissona, niepewność potwierdzenia, niepewność najbardziej prawdopodobnej liczby);
  • Sposób obliczania niepewności złożonej i rozszerzonej;
  • Obliczanie skorygowanej niepewności złożonej;
  • Wyrażanie niepewności pomiaru w sprawozdaniu z badań
  • Przedstawianie wyników poniżej granicy oznaczalności
  • Studium przypadku – oszacowanie składowych niepewności na przykładzie wybranej metody w powiązaniu z ISO 16140
  • Obliczanie granic niepewności do konkretnego wyniku badania;
  • Konstruowanie arkuszy kalkulacyjnych (Excel) do oszacowania składowych niepewności, niepewności złożonej i rozszerzonej oraz przedziałów ufności do wyników badań;
  • Wymagania ILAC G8:09/2019 - omówienie algorytmu postepowania przy wyborze zasady stwierdzania zgodności;
  • Zasada prostej akceptacji, zasada pasma ochronnego - omówienie założeń z uwzględnieniem ryzyka charakterystycznego dla danej zasady
Nasz Ekspert

Dr Joanna Królasik - Doktor nauk technicznych ze specjalizacją w dziedzinie mikrobiologii. Wieloletni pracownik akredytowanego laboratorium badania żywności. Autorka kilkudziesięciu publikacji w czasopismach naukowych i branżowych. Szkoleniowiec w zakresie wymagań technicznych w laboratorium mikrobiologicznym, metod badań mikrobiologicznych produktów spożywczych i środowiska produkcji, wymagań i przepisów prawa dotyczących zapewnienia bezpieczeństwa i jakości żywności oraz higieny procesów produkcyjnych, systemów zarządzania w przemyśle spożywczym: normy ISO, HACCP, GMP/GHP, BRC. Auditor wewnętrzny w zakresie wymagań systemu akredytacji dla laboratoriów badawczych oraz wymagań technicznych w laboratorium mikrobiologicznym.

Informacje organizacyjne

Cena szkolenia online obejmuje: 

wykłady,

dyskusję w gronie ekspertów,

materiały szkoleniowe w formie elektronicznej,

świadectwo uczestnictwa w szkoleniu.

Więcej informacji dot. regulaminu, realizacji szkolenia oraz rabatów znajdziecie Państwo tutaj.

 Akademia mikrobiologii i biologii

Miejsce szkolenia ONLINE
Rozpoczęcie zajęć 27.03.2025 od godz. 09:00
Zakończenie zajęć do godz. 15:00
Czas trwania 7 h dydaktycznych
Ilość dni dydaktycznych 1
Cena szkolenia on-line dla drugiej i kolejnej osoby z firmy netto: 510,00 zł brutto: 627,30 zł
Cena szkolenia on-line dla pierwszej osoby netto: 560,00 zł brutto: 688,80 zł

Odliczanie do daty zakończenia rezerwacji

Dni
Godziny
Minuty
Sekundy

Szczegóły szkolenia

Kategoria szkolenia: Szkolenia Laboratorium
Numer szkolenia: 25/03/L/O1/JK1
Zaczyna się:27/03/2025
Kończy się:27/03/2025
Lokalizacja:ONLINE

Rezerwacja

Cena szkolenia on-line dla pierwszej osoby
zł 560.00
Cena szkolenia on-line dla drugiej i kolejnej osoby z firmy
zł 510.00

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego Newslettera!