Status szkolenia
W związku obecną sytuacją szkolenie może być zrealizowane w późniejszym terminie, tak aby zebrać grupę niezbędną do realizacji szkolenia. Aktualnych informacji udzielamy telefonicznie
Pracując w laboratorium powinieneś znać:
- Wymagania ogólne i zasady badań mikrobiologicznych (GLP)
- Zasady pobierania i przygotowania próbek do badań mikrobiologicznych wg obowiązujących aktów prawnych i norm międzynarodowych w obszarze badań żywności i produktów leczniczych
- Metody pobierania próbek do badań mikrobiologicznych (próbki środowiskowe, żywność, woda, produkty lecznicze)
- Zasady transportu i przechowywania próbek pobranych do badań mikrobiologicznych
- Metody przygotowania próbek, w tym zawiesiny wyjściowej i dziesięciokrotnych rozcieńczeń do badań mikrobiologicznych
- Metody badań mikrobiologicznych
- Zasady zapewnienia jakości badań mikrobiologicznych
To szkolenie projektowaliśmy z myślą o:
- Kierownikach oraz pracownikach laboratoriów mikrobiologicznych badających próbki z obszaru produkcji produktów leczniczych oraz łańcucha żywnościowego
- Pracownikach upoważnionych do pobierania próbek produktów leczniczych, próbek żywności, wody do spożycia i próbek środowiskowych z obszaru produkcji, w tym wymazów i odcisków z powierzchni oraz próbek powietrza
Biorąc udział w szkoleniu:
- Poznasz zasady normatywne w zakresie funkcjonowania laboratorium mikrobiologicznego, pobierania i przygotowania próbek do badań mikrobiologicznych, co pozwoli na prawidłową realizację badań w Twoim laboratorium
- Dowiesz się jakie są prawidłowe warunki transportu, przechowywania próbek i poznasz źródła niepewności związane z pobieraniem i przygotowaniem próbek, dzięki czemu poprawnie wykonasz zadania stawiane laboratorium mikrobiologicznemu
- Zdobędziesz wiedzę dotyczącą postępowania w przypadku tzw. trudnych diagnostycznie matryc, dzięki czemu będziesz mógł prawidłowo wykonywać badania i uzyskiwać w pełni wiarygodne wyniki analiz
- Poznasz metody oceny czystości środowiska produkcji i laboratorium (powierzchnie produkcyjne i laboratoryjne, ręce pracowników powietrze i woda stosowana do produkcji). Nauczysz się interpretować wyniki badań w odniesieniu do obowiązujących wymagań.
- Uzyskasz wiedzę w zakresie wymagań, metod badań i interpretacji wyników badań dla wody przeznaczonej do spożycia w obszarze regulowanym prawnie.
Program szkolenia:
Dzień pierwszy:
- Dobra Praktyka Laboratoryjna (GLP) w świetle Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 9 listopada 2015 r. w sprawie wymagań Dobrej Praktyki Wytwarzania (Dz. U. 2015, poz. 1979)
- Zarządzanie Jakością Mikrobiologiczną - rola laboratorium mikrobiologicznego w Wytwórni Farmaceutycznej
- Zapewnienie warunków lokalowych i środowiskowych, monitoring środowiska laboratorium i pomieszczeń produkcyjnych, pobieranie próbek środowiskowych (wymazy, odciski, powietrze), wykonanie badania, kryteria oceny i interpretacja uzyskanych wyników badań)
- Kontrola jakości pożywek zgodnie z wymaganiami Farmakopei, ISO 12322 i ISO 11133, zasady postępowania ze szczepami odniesienia
Dzień drugi:
- Przygotowanie szkła i innych materiałów laboratoryjnych, sprzętu do pobierania próbek oraz do wykonywania analiz
- Nadzór nad sprzętem i urządzeniami w laboratorium mikrobiologicznym (kwalifikacja, sprawdzanie, konserwacja, zapisy)
- Rodzaje i metody prowadzonych badań zgodnie z wymaganiami Ph. Eu 10.2 – wymagania i kryteria akceptacji (produkty sterylne, niesterylne), diagnostyka mikrobiologiczna
- Badania przydatności i walidacja metod mikrobiologicznych
- Środki dezynfekcyjne – dobór, ocena skuteczności, stosowanie
- Pytania, dyskusja, rozwiązywanie problemów
Nasz Ekspert
Doktor nauk technicznych ze specjalizacją w dziedzinie mikrobiologii. Wieloletni pracownik akredytowanego laboratorium badania żywności. Autorka kilkudziesięciu publikacji w czasopismach naukowych i branżowych. Szkoleniowiec w zakresie wymagań technicznych w laboratorium mikrobiologicznym, metod badań mikrobiologicznych produktów spożywczych i środowiska produkcji, wymagań i przepisów prawa dotyczących zapewnienia bezpieczeństwa i jakości żywności oraz higieny procesów produkcyjnych, systemów zarządzania w przemyśle spożywczym: normy ISO, HACCP, GMP/GHP, BRC. Auditor wewnętrzny w zakresie wymagań systemu akredytacji dla laboratoriów badawczych oraz wymagań technicznych w laboratorium mikrobiologicznym
Dofinansowanie - BUR
KARTA USŁUGI BUR
Więcej informacji o dofinansowaniu szkoleń w Bazie Usług Rozwojowych znajdziesz tutaj: Dofinansowania