Formularz kontaktu

Zainteresowany ofertą naszych usług szkoleniowo-doradczych? Wyślij wiadomość, na pewno odpowiemy!

Szkolenia laboratorium

Szkolenie On-line

Więcej informacji odnośnie form szkoleń znajdziesz tutaj.

Dlaczego warto?
To szkolenie jest dla Ciebie jeżeli:
  • kierownikach laboratoriów mikrobiologicznych,
  • personelu laboratorium odpowiedzialnym i upoważniony do weryfikacji metod badawczych w obszarze mikrobiologicznych badań wody,
Po ukończeniu szkolenia:
  • zapoznasz się z wymaganiami normy PN-EN ISO 13843:2017-10 i uzyskasz wiedzę co do algorytmu postępowania związanego z procesem weryfikacji ilościowych metod mikrobiologicznych,
  • zdobędziesz praktyczne umiejętności dotyczące obliczania poszczególnych cech charakteryzujących metody i ich oceny
Program szkolenia
  • Zakres wymagań dotyczący określania charakterystyk działania ilościowych metod mikrobiologicznych w badaniach wody – walidacja, a weryfikacja metody;
  • Weryfikacja metody - jakie cechy charakterystyczne należy wyznaczyć w procesie weryfikacji metody, praktyczny sposób obliczenia, ocena uzyskanych wyników;
  • Obliczanie czułości, specyficzności, sprawności, selektywności, wskaźnika wyników fałszywie pozytywnych i wskaźnika wyników fałszywie negatywnych;
  • Wyznaczanie powtarzalności i niepewności zliczania kolonii;
  • Wyznaczanie dodatkowych parametrów, m. in odtwarzalności, liniowości, dolnej i górnej granicy oznaczalności (walidacja metody);
  • Studium przypadku na przykładzie metody posiewu na płytki i filtracji membranowej;
  • Wykorzystanie arkuszy kalkulacyjnych do obliczeń parametrów weryfikacji metod.
Nasz Ekspert

Dr Joanna Królasik - Doktor nauk technicznych ze specjalizacją w dziedzinie mikrobiologii. Wieloletni pracownik akredytowanego laboratorium badania żywności. Autorka kilkudziesięciu publikacji w czasopismach naukowych i branżowych. Szkoleniowiec w zakresie wymagań technicznych w laboratorium mikrobiologicznym, metod badań mikrobiologicznych produktów spożywczych i środowiska produkcji, wymagań i przepisów prawa dotyczących zapewnienia bezpieczeństwa i jakości żywności oraz higieny procesów produkcyjnych, systemów zarządzania w przemyśle spożywczym: normy ISO, HACCP, GMP/GHP, BRC. Auditor wewnętrzny w zakresie wymagań systemu akredytacji dla laboratoriów badawczych oraz wymagań technicznych w laboratorium mikrobiologicznym.

Informacje organizacyjne

Cena szkolenia online obejmuje: 

  • wykłady,
  • dyskusję w gronie ekspertów,
  • materiały szkoleniowe w formie elektronicznej,
  • świadectwo uczestnictwa w szkoleniu.

Więcej informacji dot. regulaminu, realizacji szkolenia oraz rabatów znajdziecie Państwo tutaj.

Akademia mikrobiologii i biologii

 

Miejsce szkolenia ONLINE
Rozpoczęcie zajęć 06.05.2025 od godz. 09:00
Zakończenie zajęć do godz. 15:00
Czas trwania 7 h dydaktycznych
Ilość dni dydaktycznych 1
Cena szkolenia on-line dla drugiej i kolejnej osoby z firmy netto: 510,00 zł brutto: 627,30 zł
Cena szkolenia on-line dla pierwszej osoby netto: 560,00 zł brutto: 688,80 zł

Odliczanie do daty zakończenia rezerwacji

Dni
Godziny
Minuty
Sekundy

Szczegóły szkolenia

Kategoria szkolenia: Mikrobiologia i biologia
Numer szkolenia: 25/05/L/O1/JK
Zaczyna się:06/05/2025
Kończy się:06/05/2025
Lokalizacja:ONLINE
Formularz kontaktu

Zainteresowany szkoleniem wewnętrznym? Wyślij wiadomość, na pewno odpowiemy!