Formularz kontaktu

Zainteresowany ofertą naszych usług szkoleniowo-doradczych? Wyślij wiadomość, na pewno odpowiemy!

 

Wykorzystując w badaniach pożywki mikrobiologiczne powinieneś:

  • znać aktualne wymagania w obszarze produkcji i nadzorowania jakości pożywek mikrobiologicznych
  • umieć planować zakup, przygotowywać, przechowywać i kontrolować pożywki oraz dokumentować te procesy
  • znać metody przechowywania drobnoustrojów kontrolnych i zasady prowadzenia banku szczepów
  • monitorować kompetencje laboratorium 

To szkolenie projektowaliśmy z myślą o:

  • kierownictwu i pracownikach pożywkarni,
  • producentach, dystrybutorach pożywek mikrobiologicznych,
  • pracownikach Działów Zapewnienia Jakości i auditorach systemów zarządzania jakością w laboratoriach
  • pracownikach laboratoriów mikrobiologicznych akredytowanych lub przygotowujących się do akredytacji, niezależnie od stopnia wdrożenia systemu zarządzania zgodnego z normą PN-EN ISO/IEC 17025. 

 Biorąc udział w szkoleniu:

  • Poznasz zasady nabywania, wytwarzania i przechowywania pożywek mikrobiologicznych oraz zasady nadzorowania wyposażenia laboratoryjnego i monitorowania warunków środowiska, dzięki czemu będziesz w stanie właściwie wybrać, przygotować lub pozyskać pożywki odpowiednie dla Twojego laboratorium
  • Zapoznasz się z metodami i technikami kontroli jakości różnych rodzajów pożywek mikrobiologicznych oraz kryteriami ich oceny
  • Nauczysz się dobierać metody, techniki i zakres kontroli do różnego rodzaju pożywek, co pozwoli Ci prawidłowo zarządzać jakością badań,
  • Dowiesz się jak zbudować i prowadzić bank szczepów kontrolnych, i jak go wykorzystać do poprawnego monitorowania kompetencji laboratorium

 Program szkolenia:

Dzień pierwszy:

Rozpoczęcie szkolenia godz. 09:00

  • Zapewnienie jakości pożywek stosowanych w badaniach mikrobiologicznych zgodnie z normą PN-EN ISO 11133:2014-07;
  • Wymagania dla producentów, dostawców, użytkowników; 
  • Przygotowywanie, przechowywanie i nadzorowanie jakości pożywek w laboratorium;Kolekcje drobnoustrojów kontrolnych; kryteria doboru szczepów do oceny jakości pożywek; sposoby oceny czystości i tożsamości szczepów,

Zakończenie szkolenia godz. 16:00

Dzień drugi:

Rozpoczęcie szkolenia godz. 09:00

  • Postępowanie ze szczepami kontrolnymi - przygotowanie i standaryzacja inokulum;
  • Metody badania jakości pożywek, w tym pożywek referencyjnych , płynów do rozcieńczeń i innych materiałów. Kontrola jakości pożywek – ilościowa, jakościowa; specyfikacja wymagań i kryteria oceny; zakres i częstotliwość kontroli; Nadzór nad jakością pożywek, karty kontrolne.
  • Konsultacje, forum dyskusyjne  

Zakończenie szkolenia godz. 16:00

Nasz ekspert:

Doktor nauk biologicznych ze specjalizacją w dziedzinie mikrobiologii. Posiada doświadczenie w pracy naukowej jako wykładowca w Instytucie Mikrobiologii i Immunologii, Uniwersytetu Łódzkiego. Od 2004 r. pracownik akredytowanego laboratorium badania żywności, Pracowni Mikrobiologii w Zakładzie Jakości Żywności, Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego w Warszawie. Autorka publikacji w czasopismach naukowych i branżowych. Praktyk w wykonywaniu analiz mikrobiologicznych i kontroli jakości oraz oceniający w analizach sensorycznych żywności. Szkoleniowiec w zakresie wymagań technicznych w laboratorium mikrobiologicznym, metod badań mikrobiologicznych produktów spożywczych, monitoringu czystości środowiska produkcji i materiałów przeznaczonych do kontaktu  z  żywnością. Auditor wewnętrzny w zakresie wymagań systemu akredytacji dla laboratoriów badawczych oraz wymagań technicznych w laboratorium mikrobiologicznym.

 

To szkolenie już się odbyło.

W sprawach organizacji szkolenia prosimy o kontakt z Działem Doradztwa i Szkoleń,
e-mail: (81) 442 06 01, tel: 81 442 06 00

 

Miejsce szkolenia Wrocław
Rozpoczęcie zajęć 27.02.2019 od godz. 09:00
Zakończenie zajęć 28.02.2019 do godz. 16:00
Czas trwania 14 h dydaktycznych
Ilosć dni szkolenia 2
Cena szkolenia netto: 1430,00 zł brutto: 1758,90 zł

Odliczanie do daty zakończenia rezerwacji

Dni
Godziny
Minuty
Sekundy

Szczegóły szkolenia

Kategoria szkolenia: Mikrobiologia i biologia
Numer szkolenia: LD2/BP/02/19
Zaczyna się:27/02/2019
Kończy się:28/02/2019
Lokalizacja:Wrocław
Formularz kontaktu

Zainteresowany szkoleniem wewnętrznym? Wyślij wiadomość, na pewno odpowiemy!