Formularz kontaktu

Zainteresowany ofertą naszych usług szkoleniowo-doradczych? Wyślij wiadomość, na pewno odpowiemy!

 

Wykonując badania mikrobiologiczne żywności powinieneś znać:

  • Zasady pobierania i przygotowania próbek do badań mikrobiologicznych wg obowiązujących aktów prawnych i norm międzynarodowych w obszarze badań żywności
  • Metody przygotowania próbek, w tym zawiesiny wyjściowej i dziesięciokrotnych rozcieńczeń do badań mikrobiologicznych
  • Metody badań mikrobiologicznych
  • Zasady zapewnienia jakości badań mikrobiologicznych

To szkolenie projektowaliśmy z myślą o:

  • Kierownikach oraz pracownikach laboratoriów mikrobiologicznych 
  • Pracownikach upoważnionych do pobierania i badania próbek mikrobiologicznych

Biorąc udział w szkoleniu:

  • Poznasz aktualne wymagania dotyczące pobierania, utrwalania, i przechowywania próbek żywności, próbek środowiskowych, dzięki czemu unikniesz powszechnych błędów
  • Uzyskasz wiedzę dotyczącą źródeł niepewności związanej z pobieraniem i przygotowywaniem próbki, dzięki czemu będziesz uzyskiwał wiarygodne wyniki badań
  • Dowiesz się jak szacować niepewność pobierania próbek, co zaowocuje efektywniejszą pracą w laboratorium

Program szkolenia:

Rozpoczęcie szkolenia godz. 09:00 

  • Analiza wymagań aktualnych norm i rozporządzeń dotyczących pobierania, utrwalania i przechowywania próbek żywności, próbek środowiskowych oraz próbek wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi,
  • Ogólne wymagania dotyczące, oceny przydatności próbki do badań, transportowania i przechowywania próbek
  • Ogólne wytyczne dotyczące techniki pobierania próbek wody do badań w kierunku mikrobiologicznym, przygotowanie i konserwacja sprzętu do pobierania próbek wody oraz warunki transportu próbek wody.
  • Pobieranie próbek środowiskowych (wymazy, odciski, powietrze). Urzadzenia i sprzęt do pobierania próbek, warunki transportu.
  • Pobieranie próbek produktów spożywczych (różne matryce)
  • Niektóre źródła niepewności związanej z pobieraniem i przygotowaniem próbki. Szacowanie niepewności pobierania próbek
  • Znaczenie etapu pobierania próbek do badań w analizie mikrobiologicznej, walidacja i zapewnienie jakości pobierania próbek
  • Prowadzenie dokumentacji pobierania próbek
  • Pytania, dyskusja, rozwiązywanie problemów

Zakończenie szkolenia godz. 16:00

Nasz Ekspert:

  • Doktor nauk technicznych ze specjalizacją w dziedzinie mikrobiologii. Wieloletni pracownik akredytowanego laboratorium badania żywności. Autorka kilkudziesięciu publikacji w czasopismach naukowych i branżowych. Szkoleniowiec w zakresie wymagań technicznych w laboratorium mikrobiologicznym, metod badań mikrobiologicznych produktów spożywczych i środowiska produkcji, wymagań i przepisów prawa dotyczących zapewnienia bezpieczeństwa i jakości żywności oraz higieny procesów produkcyjnych, systemów zarządzania w przemyśle spożywczym: normy ISO, HACCP, GMP/GHP, BRC. Auditor wewnętrzny w zakresie wymagań systemu akredytacji dla laboratoriów badawczych oraz wymagań technicznych w laboratorium mikrobiologicznym.

 

To szkolenie już się odbyło.

W sprawach organizacji szkolenia prosimy o kontakt z Działem Doradztwa i Szkoleń,
e-mail: (81) 442 06 01, tel: 81 442 06 00

 

Miejsce szkolenia Wrocław
Rozpoczęcie zajęć 27.02.2019 od godz. 09:00
Zakończenie zajęć do godz. 16:00
Czas trwania 7 h dydaktycznych
Ilosć dni szkolenia 1
Cena szkolenia netto: 690,00 zł brutto: 848,70 zł

Odliczanie do daty zakończenia rezerwacji

Dni
Godziny
Minuty
Sekundy

Szczegóły szkolenia

Kategoria szkolenia: Metrologia i kompetencje
Numer szkolenia: LD1/JK2/02/19
Zaczyna się:27/02/2019
Kończy się:27/02/2019
Lokalizacja:Wrocław
Formularz kontaktu

Zainteresowany szkoleniem wewnętrznym? Wyślij wiadomość, na pewno odpowiemy!