Formularz kontaktu

Zainteresowany ofertą naszych usług szkoleniowo-doradczych? Wyślij wiadomość, na pewno odpowiemy!

 

Jako producent, dystrybutor lub importer materiałów i wyrobów końcowych powinieneś:

  • znać aktualne przepisy prawne oraz wymagania Unii Europejskiej dotyczące bezpieczeństwa zdrowotnego materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością,
  • wiedzieć jakie dokumenty potwierdzające zgodność z przepisami trzeba otrzymać od dostawcy a jakie samemu wystawić;
  • wiedzieć jakie badania należy zlecić,  aby wyrób spełniał wymagania prawne i mógł być zastosowany w kontakcie z żywnością;
  • wiedzieć jakie zagrożenia wiążą się z zastosowaniem niewłaściwych materiałów w produkcji wyrobów do kontaktu z żywnością (migracja substancji szkodliwych dla zdrowia).

To szkolenie projektowaliśmy z myślą o:

  • producentach, importerach i dystrybutorach materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością,
  • producentach żywności oraz pracownikach laboratoriów wykonujących badania w tym zakresie.

Biorąc udział w szkoleniu:

1. Rozporządzenie ramowe (WE) nr 1935/2004 w sprawie materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością

  • Definicja materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością
  • Przykłady materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością
  • Wymagania ogólne dla materiałów i wyrobów do kontaktu z żywnością
  • Znakowanie
  • Identyfikowalność (system traceability)
  • Środki nadzoru i kontroli

2. Rozporządzenie Komisji (UE) nr 10/2011 w sprawie materiałów i wyrobów z tworzyw sztucznych przeznaczonych do kontaktu z żywnością z najnowszymi zmianami:

  • Wymagania ogólne dla materiałów i wyrobów z tworzyw sztucznych do kontaktu z żywnością
  • Wymagania w zakresie składu chemicznego, wykazy substancji dozwolonych do stosowania
  • Badania migracji globalnej i specyficznej: dobór płynów modelowych i warunków badania
  • Zastępcze płyny modelowe
  • Dobór zakresu badań w zależności od rodzaju materiału i przeznaczenia wyrobu;
  • Ocena zgodności z limitami migracji i ich praktyczna interpretacja
  • Substancje dodane w sposób niezamierzony (NIAS) – ocena ryzyka
  • Najnowsze zmiany do rozporządzenia – nowe substancje i limity migracji
  • Biotworzywa – przykłady, wymagania prawne, badania
  • Wyroby melminowe i bambusowo-melaminowe - badania

3. Rozporządzenie Komisji (UE) 2018/213 z dnia 12 lutego 2018 r. w sprawie stosowania bisfenolu A w lakierach i powłokach przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz zmieniające rozporządzenie (UE) nr 10/2011 w odniesieniu do stosowania tej substancji w materiałach z tworzyw sztucznych przeznaczonych do kontaktu z żywnością:

  • nowe wymagania dla lakierów i powłok w zakresie migracji bisfenolu A i deklaracji zgodności
  • nowe wymagania w zakresie migracji bisfenolu A z wyrobów przeznaczonych dla niemowląt i dzieci.
  • nowy limit migracji bisfenolu A dla tworzyw sztucznych do kontaktu z żywnością, warunki badania

4. Dokumenty potwierdzające zgodność materiałów do kontaktu z żywnością z przepisami UE

  • Deklaracja zgodności - cel wystawienia dokumentu, aktualizacja dokumentu
    • Deklaracja zgodności i dokumenty uzupełniające - urzędowa kontrola
    • Dokumenty uzupełniające - rodzaje, przykłady
    • Przekazywanie deklaracji zgodności i dokumentów uzupełniających w całym łańcuchu dostaw
    • Obowiązki przedsiębiorców w odniesieniu do posiadania i dysponowania deklaracją zgodności i dokumentami uzupełniającymi
    • Przykłady podmiotów działających na rynku materiałów do kontaktu z żywnością, którzy pełnią różne role na rynku:
    • Co powinna zawierać deklaracja zgodności dla tworzyw sztucznych, dla tworzyw sztucznych pochodzących z recyklingu, dla papieru i tektury, ceramiki.

5. Wymagania dla materiałów, dla których nie określono w przepisach wymagań szczegółowych (papier i tektura, metale,guma i silikon, lakiery i powłoki, farby drukarskie, materiały tekstylne itp.:

  • Dokumenty potwierdzające zgodność, badania

6. Rozporządzenie Komisji (WE) nr 282/2008 w sprawie materiałów i wyrobów z tworzyw sztucznych pochodzących z recyklingu przeznaczonych do kontaktu z żywnością

  • Procedura udzielania zezwoleń unijnych na procesy recyklingu tworzyw sztucznych z przeznaczeniem do stosowania w produkcji opakowań żywności
  • Stosowanie butelek typu PET z recyklingu – zagrożenia

7. Rozporządzenie Komisji (WE) nr 2023/2006 w sprawie dobrej praktyki produkcyjnej w odniesieniu do materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością

  • System GMP w produkcji i dystrybucji opakowań żywności
  • Zasady GMP w odniesieniu do zadrukowanych opakowań żywności

8. Rozporządzenie Komisji (WE) nr 450/2009 w sprawie aktywnych i inteligentnych opakowań do żywności

  • Przykłady aktywnych i inteligentnych materiałów, wymagania ogólne
  • Najnowsze opinie EFSA dotyczące m. in. podkładek absorpcyjnych pod mięso i ryby
  • Ustanowienie unijnego wykazu substancji dozwolonych do stosowania w aktywnych i inteligentnych materiałach
  • Dokumenty potwierdzające zgodność, znakowanie.

9. Zagrożenia wynikające z migracji substancji szkodliwych dla zdrowia

  • z wyrobów z tworzyw sztucznych (m. in. węże transportowe z polichlorku winylu, butelki PET)
  • z wyrobów melaminowych i bambusowych
  • z zadrukowanych opakowań żywności (farby drukarskie)
  • z wyrobów aluminiowych, w tym powlekanych powłokami organicznymi
  • z wyrobów gumowych i silikonowych (m.in. węże transportowe, rękawice ochronne)
  • z papieru i tektury (opakowania z papieru i tektury, w tym z makulatury)

10. Dyrektywa Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie ograniczenia wpływu niektórych produktów z tworzyw sztucznych na środowisko

  • Przykłady wyrobów jednorazowego użytku z tworzyw sztucznych objęte zakresem projektu dyrektywy
  • Materiały alternatywne dla wyrobów jednorazowego użytku z tworzyw sztucznych.
  • Najważniejsze postanowienia projektu dyrektywy istotne dla sektora spożywczego

Nasz Ekspert:

  • Kierownik Pracowni Oceny Materiałów i Wyrobów do Kontaktu z Żywnością w Zakładzie Bezpieczeństwa Żywności, Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego - Państwowego Zakładu Higieny w Warszawie. Ekspert w zakresie legislacji krajowej i unijnej. Przedstawiciel Polski w pracach Grupy Roboczej Komisji Europejskiej, Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) oraz Europejskiego Laboratorium Referencyjnego ds. materiałów do kontaktu z żywnością.  Prowadzi szkolenia dla Państwowej Inspekcji Sanitarnej, przedsiębiorców sektora spożywczego i laboratoriów badających opakowania żywności oraz zapewnia wsparcie merytoryczne dla organów centralnych, w tym dla MZ, MRiRW i GIS. Autorka licznych publikacji naukowych i wystąpień z zakresu bezpieczeństwa materiałów do kontaktu z żywnością.

 

To szkolenie już się odbyło.

W sprawach organizacji szkolenia prosimy o kontakt z Działem Doradztwa i Szkoleń,
e-mail: (81) 442 06 01, tel: 81 442 06 00

 

Miejsce szkolenia Warszawa
Rozpoczęcie zajęć 11.12.2019 od godz. 09:00
Zakończenie zajęć do godz. 16:00
Czas trwania 7 h dydaktycznych
Ilosć dni szkolenia 1
Cena szkolenia netto: 550,00 zł brutto: 676,50 zł

Odliczanie do daty zakończenia rezerwacji

Dni
Godziny
Minuty
Sekundy

Szczegóły szkolenia

Kategoria szkolenia: Bezpieczeństwo żywności
Numer szkolenia: LW1/MP/12/19
Zaczyna się:11/12/2019
Kończy się:11/12/2019
Lokalizacja:Warszawa
Formularz kontaktu

Zainteresowany szkoleniem wewnętrznym? Wyślij wiadomość, na pewno odpowiemy!