1. Rozporządzenie ramowe (WE) nr 1935/2004 w sprawie materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością
2. Rozporządzenie Komisji (UE) nr 10/2011 w sprawie materiałów i wyrobów z tworzyw sztucznych przeznaczonych do kontaktu z żywnością z najnowszymi zmianami:
3. Rozporządzenie Komisji (UE) 2018/213 z dnia 12 lutego 2018 r. w sprawie stosowania bisfenolu A w lakierach i powłokach przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz zmieniające rozporządzenie (UE) nr 10/2011 w odniesieniu do stosowania tej substancji w materiałach z tworzyw sztucznych przeznaczonych do kontaktu z żywnością:
4. Dokumenty potwierdzające zgodność materiałów do kontaktu z żywnością z przepisami UE
5. Wymagania dla materiałów, dla których nie określono w przepisach wymagań szczegółowych (papier i tektura, metale,guma i silikon, lakiery i powłoki, farby drukarskie, materiały tekstylne itp.:
6. Rozporządzenie Komisji (WE) nr 282/2008 w sprawie materiałów i wyrobów z tworzyw sztucznych pochodzących z recyklingu przeznaczonych do kontaktu z żywnością
7. Rozporządzenie Komisji (WE) nr 2023/2006 w sprawie dobrej praktyki produkcyjnej w odniesieniu do materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością
8. Rozporządzenie Komisji (WE) nr 450/2009 w sprawie aktywnych i inteligentnych opakowań do żywności
9. Zagrożenia wynikające z migracji substancji szkodliwych dla zdrowia
10. Dyrektywa Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie ograniczenia wpływu niektórych produktów z tworzyw sztucznych na środowisko
Kierownik Pracowni Oceny Materiałów i Wyrobów do Kontaktu z Żywnością w Zakładzie Bezpieczeństwa Żywności, Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego - Państwowego Zakładu Higieny w Warszawie. Ekspert w zakresie legislacji krajowej i unijnej. Przedstawiciel Polski w pracach Grupy Roboczej Komisji Europejskiej, Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) oraz Europejskiego Laboratorium Referencyjnego ds. materiałów do kontaktu z żywnością. Prowadzi szkolenia dla Państwowej Inspekcji Sanitarnej, przedsiębiorców sektora spożywczego i laboratoriów badających opakowania żywności oraz zapewnia wsparcie merytoryczne dla organów centralnych, w tym dla MZ, MRiRW i GIS. Autorka licznych publikacji naukowych i wystąpień z zakresu bezpieczeństwa materiałów do kontaktu z żywnością.
To szkolenie już się odbyło. W sprawach organizacji szkolenia prosimy o kontakt z Działem Doradztwa i Szkoleń, |
Miejsce szkolenia | Warszawa | |
Rozpoczęcie zajęć | 11.12.2019 | od godz. 09:00 |
Zakończenie zajęć | do godz. 16:00 | |
Czas trwania | 7 h dydaktycznych | |
Ilosć dni szkolenia | 1 | |
Cena szkolenia | netto: 550,00 zł | brutto: 676,50 zł |