Formularz kontaktu

Zainteresowany ofertą naszych usług szkoleniowo-doradczych? Wyślij wiadomość, na pewno odpowiemy!

 

Wykonując badania sensoryczne wody powinieneś znać:

  • zasady przeprowadzania badań sensorycznych
  • czynniki wpływające na wynik analizy sensorycznej
  • Wymagania normy PN-EN 1622 „Analiza wody. Oznaczanie liczby progowej zapachu (TON) i liczby progowej smaku (TFN)’’.

To szkolenie projektowaliśmy z myślą o:

  • kierownikach oraz pracownikach laboratoriów badającyh wodę
  • pracownikach odpowiedzialnych za wykonywanie badań sensorycznych wody

Biorąc udział w szkoleniu:

  • Poznasz zasady przeprowadzania badań sensorycznych, dzięki czemu wzbogacisz wiedzę i będziesz efektywniej wykonywał swoją pracę
  • Dowiesz się jakie czynniki wpływają na wynik analizy sensorycznej, dzięki czemu będziesz poprawnie wykonywać badania i unikniesz powszechnych błędów
  • Uzyskasz wiedzę na temat walidacji i szacowania niepewności metody sensorycznej, co zaoszczędzi Twój czas poświęcony na samodzielne wyszukiwanie tych informacji

 Program szkolenia:

  • Podstawowe pojęcia w analizie sensorycznej.
  • Czynniki wpływające na wynik analizy sensorycznej.
  • Zasady przeprowadzania badań sensorycznych.
  • Organizacja pracowni analizy sensorycznej, w oparciu o normę PN-ISO 8589 „Ogólne wytyczne projektowania pracowni analizy sensorycznej”.
  • Wybór osób do zespołu oceniającego smak i zapach, w oparciu o normy: PN-ISO 8586-1: ,,Analiza sensoryczna. Ogólne wytyczne wyboru, szkolenia i monitorowania oceniających”; PN - ISO 5496: „Analiza sensoryczna. Metodologia. Wprowadzenie i szkolenia oceniających w wykrywaniu i rozpoznawaniu zapachów”; PN-ISO 3972 „Analiza sensoryczna. Metodologia. Metoda sprawdzania wrażliwości smakowej”.
  • Omówienie testów na wrażliwość sensoryczną:
    - test na rozpoznawanie podstawowych wzorców smaku;
    - test na progi wrażliwości smakowej;
    - test na rozpoznawanie podstawowych wzorców zapachu;- test na progi wrażliwości zapachowej.
  • Wymagania normy PN-EN 1622 „Analiza wody. Oznaczanie liczby progowej zapachu (TON) i liczby progowej smaku (TFN)’’.
  • Omówienie metod oznaczania smaku i zapach:
    - metoda pełna parzysta i trójkątowa wyboru niewymuszonego;
    - metoda uproszczona pełna i trójkątowa wyboru niewymuszonego;
    - metoda uproszczona jakościowa.
  • Opracowanie wyników testu wstępnej selekcji, zgodnie z normą PN-EN 1622. 
  • Interpretacja wyników oceny smaku i zapachu.
  • Jak przeprowadzić walidację metody sensorycznej? Cechy charakterystyczne metody oznaczania liczby progowej smaku i zapachu
  • Identyfikacja źródeł niepewności metody sensorycznej.
  • Zachowanie spójności pomiarowej w analizie sensorycznej
  • Pytania, dyskusja, rozwiązywanie problemów

Nasz ekspert:

  • Ekspert w zakresie analizy sensorycznej wody. Koordynator zespołu oceniającego smak i zapach wody do spożycia, koordynator badań biegłości. Posiada wieloletnie doświadczenie w prowadzeniu szkoleń z zakresu analizy sensorycznej wody.

 

To szkolenie już się odbyło.

W sprawach organizacji szkolenia prosimy o kontakt z Działem Doradztwa i Szkoleń,
e-mail: (81) 442 06 01, tel: 81 442 06 00

 

Miejsce szkolenia Warszawa
Rozpoczęcie zajęć 20.03.2019 od godz. 09:00
Zakończenie zajęć do godz. 16:00
Czas trwania 7 h dydaktycznych
Ilosć dni szkolenia 1
Cena szkolenia netto: 690,00 zł brutto: 848,70 zł

Odliczanie do daty zakończenia rezerwacji

Dni
Godziny
Minuty
Sekundy

Szczegóły szkolenia

Kategoria szkolenia: Woda / ścieki
Numer szkolenia: LW1/ML/03/19
Zaczyna się:20/03/2019
Kończy się:20/03/2019
Lokalizacja:Warszawa
Formularz kontaktu

Zainteresowany szkoleniem wewnętrznym? Wyślij wiadomość, na pewno odpowiemy!