Formularz kontaktu

Zainteresowany ofertą naszych usług szkoleniowo-doradczych? Wyślij wiadomość, na pewno odpowiemy!

 

Wykonując badania mikrobiologiczne żywności powinieneś znać:

  • metody badań mikrobiologicznych wg norm międzynarodowych, europejskich i krajowych w obszarze badań żywności
  • alternatywne metody badań mikrobiologicznych wykorzystywane w badaniach żywności
  • charakterystykę działania metod badań mikrobiologicznych żywności
  • właściwe i ekonomicznie optymalne sposoby wdrażania metod badań do praktyki laboratoryjnej
  • techniki utrzymania metod badań w laboratorium, w tym elementy sterowania ich jakością
  • wymagania prawne i jednostek udzielających uznania w zakresie wdrożenia, utrzymania i akredytacji metod badań mikrobiologicznych

To szkolenie projektowaliśmy z myślą o:

  • pracownikach laboratoriów mikrobiologicznych żywności, zarówno rozpoczynających karierę w branży laboratoryjnej, jak i pracowników z doświadczeniem, wykonujących analizy mikrobiologiczne
  • kierownikach, kierownikach ds. jakości i technicznych laboratoriów mikrobiologicznych żywności
  • osobach nadzorujących pracę laboratoriów mikrobiologicznych żywności
  • audytorach wewnętrznych laboratoriów mikrobiologicznych żywności
  • wszystkich innych osobach zainteresowanych tematyką metod badań mikrobiologicznych żywności

Dlaczego warto wziąć udział w szkoleniu:

  • Zdobędziesz wiedzę o statusie prawnym stosowania metod znormalizowanych i alternatywnych w badaniach mikrobiologicznych żywności, dzięki czemu łatwiej podejmiesz decyzję o wdrożeniu właściwych metod do potrzeb swojego laboratorium.
  • Poznasz znormalizowane i alternatywne metody badań mikrobiologicznych żywności, co poszerzy Twoje kompetencje w zakresie realizacji badań mikrobiologicznych żywności.
  • Poznasz zasady doboru, wdrożenia i utrzymania metod badań mikrobiologicznych żywności, co pomoże Ci w zoptymalizowaniu nakładów pracy i kosztów w laboratorium.
  • Nauczysz się rozwiązywania często pojawiających się problemów z wdrożeniem i utrzymaniem metod badań mikrobiologicznych żywności, co pozwoli Ci na sprawniejsze zarządzanie metodami w laboratorium.
  • Zrozumiesz techniki sterowania jakością znormalizowanych i alternatywnych metod badań mikrobiologicznych żywności, przez co wykazanie kompetencji technicznych w tym zakresie nie będzie dla Ciebie problemem.
  • Efektywniej wykorzystasz potencjał badawczy swojego laboratorium, dzięki czemu osiągniesz realne korzyści w postaci zmniejszenia nakładów pracy i kosztów realizacji metod w laboratorium.

PROGRAM SZKOLENIA:

Dzień pierwszy:

Rozpoczęcie szkolenia godz. 09:00

  • Wymagania prawne stosowania znormalizowanych metod badań mikrobiologicznych żywności
  • Znormalizowane metody wykrywania obecności: Salmonella spp., Campylobacter spp, Escherichia coli, Escherichia coli O157 i innych serotypów, Yersinia enterocolitica, Listeria monocytogenes, Vibrio parahaemolyticus, beztlenowych bakterii przetrwalnikujących, Enterobacteriaceae, bakterii z grupy coli, koagulazo-dodatnich Staphylococcus spp. i innych
  • Znormalizowane metody oznaczania liczby: drobnoustrojów (tzw. OLD), Listeria monocytogenes, bakterii z grupy coli, Enterobacteriaceae, Escherichia coli, drożdży i pleśni, Clostridium perfringens, koagulazo-dodatnich Staphylococcus spp., Bacillus cereus, Pseudomonas spp., bakterii fermentacji mlekowej, bakterii beztlenowych redukujących siarczany i innych
  • Zasady potwierdzania działania metod znormalizowanych w warunkach laboratorium
  • Elementy sterowania jakością metod znormalizowanych

Zakończenie szkolenia godz. 16:00

Dzień drugi:

Rozpoczęcie szkolenia godz. 09:00

  • Definicja metod alternatywnych w badaniach mikrobiologicznych żywności
  • Zasady doboru metod alternatywnych do potrzeb laboratorium
  • Wymagania prawne stosowania alternatywnych metod badań mikrobiologicznych żywności
  • Alternatywne metody wykrywania obecności drobnoustrojów: zautomatyzowane, metody molekularne, serologiczne, hodowlane, inne
  • Alternatywne metody oznaczania liczby drobnoustrojów: zautomatyzowane, molekularne, serologiczne, mikroskopowe, inne
  • Zasady wdrażania metod alternatywnych do praktyki laboratoryjnej: zakres stosowania, walidacja metod, przygotowanie próbek do badań, analiza kosztów wdrożenia
  • Utrzymanie metod alternatywnych w laboratorium: elementy sterowania jakością, analiza kosztów utrzymania metod
  • Pytania, dyskusja

Zakończenie szkolenia godz. 16:00

Nasz Ekspert:

  • mikrobiolog praktyk z wieloletnim doświadczeniem w referencyjnym laboratorium mikrobiologii żywności, ekspert i audytor wewnętrzny laboratoriów wg PN-EN ISO/IEC 17025, kierownik ds. jakości laboratorium, ekspert w zakresie diagnostyki mikrobiologicznej żywności, wieloletni trener w zakresie mikrobiologii żywności, prawa żywnościowego, systemu zarządzania laboratoriów, bezpieczeństwa i higieny produkcji żywności, funkcjonowania laboratoriów mikrobiologicznych

 

To szkolenie już się odbyło.

W sprawach organizacji szkolenia prosimy o kontakt z Działem Doradztwa i Szkoleń,
e-mail: (81) 442 06 01, tel: 81 442 06 00

 

Miejsce szkolenia Kraków
Rozpoczęcie zajęć 20.09.2017 od godz. 09:00
Zakończenie zajęć 21.09.2017 do godz. 16:00
Czas trwania 14 h dydaktycznych
Ilosć dni szkolenia 2
Cena szkolenia netto: 1390,00 zł brutto: 1709,70 zł

Odliczanie do daty zakończenia rezerwacji

Dni
Godziny
Minuty
Sekundy

Szczegóły szkolenia

Kategoria szkolenia: Mikrobiologia i biologia
Numer szkolenia: LK2/RP/09/17
Zaczyna się:20/09/2017
Kończy się:21/09/2017
Lokalizacja:Kraków
Formularz kontaktu

Zainteresowany szkoleniem wewnętrznym? Wyślij wiadomość, na pewno odpowiemy!