Formularz kontaktu

Zainteresowany ofertą naszych usług szkoleniowo-doradczych? Wyślij wiadomość, na pewno odpowiemy!

 

Wykonując badania wody i napojów bezalkoholowych powinieneś znać:

  • metody badań mikrobiologicznych wg norm międzynarodowych, europejskich i krajowych w obszarze badań żywności
  • charakterystykę działania metod badań mikrobiologicznych żywności
  • wymagania prawne i jednostek udzielających uznania w zakresie wdrożenia, utrzymania i akredytacji metod badań mikrobiologicznych

To szkolenie projektowaliśmy z myślą o:

  • kierownikach oraz pracownikach laboratoriów mikrobiologicznych badających żywność, wodę, pasze, próbki środowiskowe.
  • pracownikach upoważnionych do pobierania próbek środowiskowych z obszaru produkcji i obrotu żywnością, w tym wymazów i odcisków z powierzchni, próbek powietrza, wymazów i wycinków z tusz zwierząt rzeźnych

Dlaczego warto wziąć udział w szkoleniu:

  • Nauczysz się pobierania i przygotowania próbek do badań mikrobiologicznych, dzięki czemu podwyższysz swoje kompetencje i unikniesz często popełnianych błędów.
  • Dowiesz się jakie są prawidłowe warunki transportu, przechowywania próbek i poznasz źródła niepewności związane z pobieraniem i przygotowaniem próbek, dzięki czemu poprawnie wykonasz zadania stawiane laboratorium akredytowanemu.

PROGRAM SZKOLENIA:

Dzień pierwszy:

 Rozpoczęcie szkolenia godz. 09:00

  • Analiza wymagań aktualnych norm i rozporządzeń dotyczących pobierania, utrwalania i przechowywania próbek wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi, żywności i próbek środowiskowych
  • Wymagania normy PN-EN ISO/IEC 17025:2005 dotyczące pobierania, transportowania i przechowywania próbek
  • Ogólne wytyczne dotyczące techniki pobierania próbek wody do badań w kierunku mikrobiologicznym
  • Pobieranie próbek surowców, półproduktów, produktów spożywczych, dodatków do żywności, pasz
  • Pobieranie próbek środowiskowych (wymazy, odciski, powietrze)

Zakończenie szkolenia godz. 16:00

Dzień drugi:

Rozpoczęcie szkolenia godz. 09:00

  • Sprzęt do pobierania próbek, jego przygotowanie i konserwacja
  • Ocena przydatności próbki do badań
  • Transport i przechowywanie próbek
  • Przygotowanie próbek żywności do badań według wieloarkuszowej normy PN -EN ISO 6887
  • Niektóre źródła niepewności związanej z pobieraniem i przygotowaniem próbki

Zakończenie szkolenia godz. 16:00

Nasz Ekspert:

  • Doktor nauk technicznych ze specjalizacją w dziedzinie mikrobiologii. Wieloletni pracownik akredytowanego laboratorium badania żywności. Autorka kilkudziesięciu publikacji w czasopismach naukowych i branżowych. Szkoleniowiec w zakresie wymagań technicznych w laboratorium mikrobiologicznym, metod badań mikrobiologicznych produktów spożywczych i środowiska produkcji, wymagań i przepisów prawa dotyczących zapewnienia bezpieczeństwa i jakości żywności oraz higieny procesów produkcyjnych, systemów zarządzania w przemyśle spożywczym: normy ISO, HACCP, GMP/GHP, BRC. Auditor wewnętrzny w zakresie wymagań systemu akredytacji dla laboratoriów badawczych oraz wymagań technicznych w laboratorium mikrobiologicznym.

 

To szkolenie już się odbyło.

W sprawach organizacji szkolenia prosimy o kontakt z Działem Doradztwa i Szkoleń,
e-mail: (81) 442 06 01, tel: 81 442 06 00

 

Miejsce szkolenia Wrocław
Rozpoczęcie zajęć 14.12.2017 od godz. 09:00
Zakończenie zajęć 15.12.2017 do godz. 16:00
Czas trwania 14 h dydaktycznych
Ilosć dni szkolenia 2
Cena szkolenia netto: 1390,00 zł brutto: 1709,70 zł

Odliczanie do daty zakończenia rezerwacji

Dni
Godziny
Minuty
Sekundy

Szczegóły szkolenia

Kategoria szkolenia: Bezpieczeństwo żywności
Numer szkolenia: LD2/JK/12/17
Zaczyna się:14/12/2017
Kończy się:15/12/2017
Lokalizacja:Wrocław
Formularz kontaktu

Zainteresowany szkoleniem wewnętrznym? Wyślij wiadomość, na pewno odpowiemy!