Formularz kontaktu

Zainteresowany ofertą naszych usług szkoleniowo-doradczych? Wyślij wiadomość, na pewno odpowiemy!

 

Skupiamy się na celu:

Celem szkolenia jest podniesienie kompetencji z zakresu przygotowania, prowadzenia i nadzorowania dokumentacji przygotowywania i Kontroli pożywek

Dlaczego warto uczestniczyć w szkoleniu?

Korzyści z uczestnictwa:

  •  Dokonamy przeglądu najnowszych wymagań prawnych, normatywnych w odniesieniu do badań z udziałem pożywek mikrobiologicznych
  • (w tym proponowane zmiany w ISO11133).
  • Nauczysz się jak dobrać metody, techniki i zakresu kontroli różnych rodzajów pożywek i interpretacji wyników tej Kontroli
  • Dowiesz się: jak wykorzystać szczepy drobnoustrojów wzorcowych do badania kompetencji laboratorium; jak przygotować i prowadzić bank szczepów; jak wykonać ocenę czystości i tożsamości szczepów; jak przygotować i wystandaryzować inokulum;
  • Powiemy Ci kiedy i jak kontrolować konkretne pożywki

 Profil Uczestnika:

Szkolenie kierowane jest do kierownictwa i pracowników pożywkarni, producentów pożywek mikrobiologicznych oraz pracowników laboratoriów badających kosmetyki, żywność, wodę, produkty farmaceutyczne i wykonujących różnorodne badania z wykorzystaniem pożywek mikrobiologicznych, niezależnie od stopnia wdrożenia systemu zarządzania zgodnego z normą PN-EN ISO/IEC 17025

Profil Wykładowcy:

Kierownik Pracowni Pożywek i Sterylizacji, posiada wieloletnie doświadczenie w zakresie produkcji i kontroli pożywek mikrobiologiocznych, prowadzenia biblioteki szczepów oraz wdrażania systemu zarządzania wg normy PN-EN ISO/IEC 17025:2005. Szkolnia prowadzi z niezwykłą strannością i zaangazowaniem, doceniana przez Uczesyników szkoleń za profesjonalizm i wiedzę praktyczną.

Zakres tematyczny szkolenia:

  •  Przegląd najnowszych wymagań prawnych, normatywnych, farmakopealnych (w tym jednostki akredytującej - PCA) w odniesieniu do pożywek mikrobiologicznych (badanie kosmetyków, żywności, pasz, wody, mat. farmaceutycznych i innych)
  • Organizacja procesu nabywania, przygotowywania, przechowywania pożywek

- Ważenie i odmierzanie składników
- Ustawianie, regulacja i odczyt pH pożywek stałych i płynnych
- Sterylizacja pożywek; metody i ocena skuteczności procesu
- Przechowywanie pożywek; walidacja okresów przechowywania.
- Zapewnienie jakości odczynników, wody, suchych i gotowych pożywek i innych materiałów do badań
- Postępowanie z niebezpiecznymi odpadami laboratoryjnymi

  • Nadzorowanie wyposażenia i warunków środowiska w pracowni pożywek (zasady, zakres i częstotliwość sprawdzeń)
  • Ocena i monitorowanie jakości pożywek
  • Przygotowanie, prowadzenie i nadzorowanie kolekcji drobnoustrojów kontrolnych
  • Sposoby oceny czystości i tożsamości szczepów. Przygotowanie kultur roboczych szczepów testowych - inokulum (standaryzacja zawiesiny
  • / hodowli)
  • Metody i techniki kontroli pożywek (zakres, częstotliwość kontroli, wybór odpowiedniej metody i techniki oceny pożywek)
  • Algorytmy postępowania w kontroli ilościowej i jakościowej pożywek stałych (selektywnych, wybiórczo-różnicujących i nieselektywnych), płynnych (namnażających i wybiórczo-namnażających), pożywek transportowych, pożywek identyfikacyjnych i różnicujących, płynów do rozcieńczeń, barwników i roztworó
  • Parametry kontroli ;
  • Kryteria dopuszczenia pożywek do badań.
  • Zastosowanie wzorców, materiałów odniesienia, próbek rzeczywistych, próbek kontaminowanych
  • Dokumentacja produkcji i kontroli pożywek.
  • Bezpieczna praca w Laboratorium;
  • Konsultacje. Forum dyskusyjne  

 

To szkolenie już się odbyło.

W sprawach organizacji szkolenia prosimy o kontakt z Działem Doradztwa i Szkoleń,
e-mail: (81) 442 06 01, tel: 81 442 06 00

 

Miejsce szkolenia Zakopane
Rozpoczęcie zajęć 22.02.2017 od godz. 09:00
Zakończenie zajęć 24.02.2017 do godz. 16:00
Czas trwania 21 h dydaktycznych
Ilosć dni szkolenia 3
Cena szkolenia netto: 1960,00 zł brutto: 2410,80 zł

Odliczanie do daty zakończenia rezerwacji

Dni
Godziny
Minuty
Sekundy

Szczegóły szkolenia

Kategoria szkolenia: Mikrobiologia i biologia
Numer szkolenia: LZ3/BW/02/17
Zaczyna się:22/02/2017
Kończy się:24/02/2017
Lokalizacja:Zakopane
Formularz kontaktu

Zainteresowany szkoleniem wewnętrznym? Wyślij wiadomość, na pewno odpowiemy!