Formularz kontaktu

Zainteresowany ofertą naszych usług szkoleniowo-doradczych? Wyślij wiadomość, na pewno odpowiemy!

 

Wykonując badania mikrobiologiczne żywności  powinieneś znać:

  • aktualne norm oraz dokumentów Polskiego Centrum Akredytacji obowiązujących w laboratoriach mikrobiologicznych badających żywność, wodę oraz próbki środowiskowe

To szkolenie projektowaliśmy z myślą o:

  • Kierownikach i pracownikach laboratoriów mikrobiologicznych badających żywność, wodę i próbki ze środowiska produkcyjnego

Dlaczego warto wziąć udział w szkoleniu:

  • Pozyskasz wiedzę dotyczącą aktualnych wymagań w stosunku do laboratoriów mikrobiologicznych badających żywność, wodę i próbki środowiskowe, zawartych w dokumentach normatywnych oraz dokumentach wydanych przez PCA, dzięki czemu Twoje laboratorium sprosta wymaganiom formalnym i będzie się rozwijać.
  • Uzyskasz informacje o znowelizowanych wydaniach norm ISO, dotyczących metod badawczych, walidacji i zapewnienia jakości w laboratorium mikrobiologicznym, co poszerzy Twoje kompetencje i ułatwi Ci pracę w jednostce starającej się o zdobycie lub odnowienie akredytacji.
  • Zapoznasz się z praktycznymi rozwiązaniami, które pozwolą udoskonalić system w laboratorium w zakresie walidacji oraz sprawdzania metod i wyliczania niepewności pomiaru, co pozwoli Ci uniknąć popełniania błędów podczas pracy

PROGRAM SZKOLENIA:

Dzień pierwszy:

Rozpoczęcie szkolenia godz. 09:00

  • Wymagania normy ISO/IEC 17025 w odniesieniu do kompetencji laboratoriów
  • Wymagania ogólne i zasady badań mikrobiologicznych PN-EN ISO 7218:2008+A1:2013
  • Metody badań mikrobiologicznych żywności, wody, środowiska (normy ISO, PN i in.)

Zakończenie szkolenia godz. 16:00

Dzień drugi:

Rozpoczęcie szkolenia godz. 09:00

  • Przygotowanie i kontrola jakości pożywek, szczepy kontrolnePN-EN ISO 11133:2014
  • Pobieranie i  przygotowanie próbek żywności i wody do badań mikrobiologicznych
  • Nadzór nad wyposażeniem, spójność pomiarowa DA-06
  • Walidacja metod

Zakończenie szkolenia godz. 16:00

Dzień trzeci:

Rozpoczęcie szkolenia godz. 09:00

  • Szacowanie i wyrażanie niepewności wyników badań mikrobiologicznych  PKN-ISO/TS 19036:2011P,EA4/16
  • Zapewnienie jakości wyników badań
  • Obliczanie i wyrażanie wyników badań mikrobiologicznych PN-EN ISO 7218:2008+A1:2013
  • Pytania, dyskusja

Zakończenie szkolenia godz. 12:30

Nasz Ekspert:

  • Doktor nauk technicznych ze specjalizacją w dziedzinie mikrobiologii. Wieloletni pracownik akredytowanego laboratorium badania żywności. Autorka kilkudziesięciu publikacji w czasopismach naukowych i branżowych. Szkoleniowiec w zakresie wymagań technicznych w laboratorium mikrobiologicznym, metod badań mikrobiologicznych produktów spożywczych i środowiska produkcji, wymagań i przepisów prawa dotyczących zapewnienia bezpieczeństwa i jakości żywności oraz higieny procesów produkcyjnych, systemów zarządzania w przemyśle spożywczym: normy ISO, HACCP, GMP/GHP, BRC. Auditor wewnętrzny w zakresie wymagań systemu akredytacji dla laboratoriów badawczych oraz wymagań technicznych w laboratorium mikrobiologicznym.

 

To szkolenie już się odbyło.

W sprawach organizacji szkolenia prosimy o kontakt z Działem Doradztwa i Szkoleń,
e-mail: (81) 442 06 01, tel: 81 442 06 00

 

Miejsce szkolenia Zakopane
Rozpoczęcie zajęć 18.10.2017 od godz. 09:00
Zakończenie zajęć 20.10.2017 do godz. 16:00
Czas trwania 21 h dydaktycznych
Ilosć dni szkolenia 3
Cena szkolenia netto: 1960,00 zł brutto: 2410,80 zł

Odliczanie do daty zakończenia rezerwacji

Dni
Godziny
Minuty
Sekundy

Szczegóły szkolenia

Kategoria szkolenia: Metrologia i kompetencje
Numer szkolenia: LZ3/JK/10/17
Zaczyna się:18/10/2017
Kończy się:20/10/2017
Lokalizacja:Zakopane
Formularz kontaktu

Zainteresowany szkoleniem wewnętrznym? Wyślij wiadomość, na pewno odpowiemy!