Formularz kontaktu

Zainteresowany ofertą naszych usług szkoleniowo-doradczych? Wyślij wiadomość, na pewno odpowiemy!

 

Wykonując badania mikrobiologiczne żywności powinieneś znać:

  • zasady systemu HACCP oraz wymagań GHP i GMP dla producentów i dystrybutorów żywności
  • przepisy prawne obowiązujące w Polsce i Unii Europejskiej dotyczących zapewnienia bezpieczeństwa i jakości żywości.

To szkolenie projektowaliśmy z myślą o:

  • Kierownikach i pracownikach firm produkujących żywność i zajmujących się dystrybucją żywności.

Dlaczego warto wziąć udział w szkoleniu:

  • Pozyskasz praktyczną wiedzę w zakresie wymagań systemu HACCP oraz wymagań dotyczących GMP, GHP niezbędną w firmach produkujących żywność lub zajmujących się jej obrotem, co pozwoli Ci sprawnie wprowadzić powyższe systemy w Twojej firmie oraz wypełnisz ustawowy obowiązek szkoleń dla pracowników.
  • Poznasz przepisy prawne z zakresu bezpieczeństwa i higieny żywności obowiązujące w Polsce i Unii, Europejskiej, dzięki czemu będziesz lepiej przygotowany do urzędowej kontroli żywności.

PROGRAM SZKOLENIA:

Dzień pierwszy:

Rozpoczęcie szkolenia godz. 09:00

  • Geneza systemu HACCP, powody jego wdrażania i korzyści z funkcjonowania, podstawowe akty prawne regulujące GHP, GMP i HACCP w Polsce (ustawy i rozporządzenia)
  • Omówienie zasad GHP i GMP (tzw. minimum sanitarne) jako warunków wstępnych do wdrożenia systemu HACCP
  • Harmonogram wdrażania systemu HACCP (opis produktu, analiza zagrożeń, identyfikacja krytycznych punktów kontroli CCP, ustalenie limitów dla krytycznych punktów kontroli, działania korygujące w systemie HACCP, dokumentacja systemu HACCP)
  • Przepisy prawne z zakresu bezpieczeństwa i higieny żywności obowiązujące w Polsce i Unii Europejskiej

Zakończenie szkolenia godz. 16:00

Dzień drugi:

Rozpoczęcie szkolenia godz. 09:00

  • Bakteriologiczne, wirusowe i parazytologiczne zagrożenia HACCP i ich źródła pochodzenia
  • Przyczyny zatruć pokarmowych oraz zapobieganie ich występowaniu
  • Czynniki wpływające na wzrost i namnażanie się drobnoustrojów
  • Zapobieganie fizycznemu i chemicznemu skażeniu żywności
  • Zasady higieny podczas wykonywania codziennych czynności
  • Zasady mycia i dezynfekcji pomieszczeń i powierzchni produkcyjnych oraz dobór środków myjących i dezynfekcyjnych.
  • Monitoring stanu higienicznego urządzeń oraz środowiska produkcyjnego (powierzchnie produkcyjne, ręce pracowników, powietrze, woda do produkcji), wymagania i interpretacja wyników badań.
  • Pytania, dyskusja

Zakończenie szkolenia godz. 16:00

Nasz Ekspert:

  • Doktor nauk technicznych ze specjalizacją w dziedzinie mikrobiologii. Wieloletni pracownik akredytowanego laboratorium badania żywności. Autorka kilkudziesięciu publikacji w czasopismach naukowych i branżowych. Szkoleniowiec w zakresie wymagań technicznych w laboratorium mikrobiologicznym, metod badań mikrobiologicznych produktów spożywczych i środowiska produkcji, wymagań i przepisów prawa dotyczących zapewnienia bezpieczeństwa i jakości żywności oraz higieny procesów produkcyjnych, systemów zarządzania w przemyśle spożywczym: normy ISO, HACCP, GMP/GHP, BRC. Auditor wewnętrzny w zakresie wymagań systemu akredytacji dla laboratoriów badawczych oraz wymagań technicznych w laboratorium mikrobiologicznym.

 

To szkolenie już się odbyło.

W sprawach organizacji szkolenia prosimy o kontakt z Działem Doradztwa i Szkoleń,
e-mail: (81) 442 06 01, tel: 81 442 06 00

 

Miejsce szkolenia Warszawa
Rozpoczęcie zajęć 11.10.2017 od godz. 09:00
Zakończenie zajęć 12.10.2017 do godz. 16:00
Czas trwania 14 h dydaktycznych
Ilosć dni szkolenia 2
Cena szkolenia netto: 1390,00 zł brutto: 1709,70 zł

Odliczanie do daty zakończenia rezerwacji

Dni
Godziny
Minuty
Sekundy

Szczegóły szkolenia

Kategoria szkolenia: Bezpieczeństwo żywności
Numer szkolenia: LW2/JK/10/17
Zaczyna się:11/10/2017
Kończy się:12/10/2017
Lokalizacja:Warszawa
Formularz kontaktu

Zainteresowany szkoleniem wewnętrznym? Wyślij wiadomość, na pewno odpowiemy!