Formularz kontaktu

Zainteresowany ofertą naszych usług szkoleniowo-doradczych? Wyślij wiadomość, na pewno odpowiemy!

 

Wykorzystując w badaniach pożywki mikrobiologiczne powinieneś:

  • znać aktualne wymagania w obszarze nadzorowania jakości pożywek mikrobiologicznych
  • umieć przygotowywać, kontrolować pożywki oraz dokumentować te procesy

To szkolenie projektowaliśmy z myślą o:

  • kierownictwu i pracownikach pożywkarni
  • producentach pożywek mikrobiologicznych
  • pracownikach laboratoriów badających kosmetyki, żywność, wodę, produkty farmaceutyczne i wykonujących różnorodne badania z wykorzystaniem pożywek mikrobiologicznych, niezależnie od stopnia wdrożenia systemu zarządzania zgodnego z normą PN-EN ISO/IEC 17025

Dlaczego warto wziąć udział w szkoleniu:

  • Poznasz zasady nabywania, wytwarzania i przechowywania pożywek mikrobiologicznych oraz zasady poprawnego wykorzystania wyposażenia laboratoryjnego, dzięki czemu będziesz w sanie wybrać i przygotować lub pozyskać pożywki odpowiednie dla Twojego laboratorium
  • Zapoznasz się z technikami monitorowania warunków środowiska, kontroli jakości różnych rodzajów pożywek mikrobiologicznych oraz kryteriami ich oceny i dopuszczenia do badań, co pozwoli Ci na optymalne zarządzanie wykorzystaniem pożywek mikrobiologicznych

PROGRAM SZKOLENIA:

Dzień pierwszy:

Rozpoczęcie szkolenia godz. 09:00

  • Aktualne wymagania (m.in. normy, farmakopee) w odniesieniu do pożywek mikrobiologicznych i szczepów kontrolnych w zakresie zarządzania jakością (nowości w ISO 11133);
  • Przegląd pożywek stosowanych w badaniach mikrobiologicznych i parametry określające ich jakość;
  • Organizacja i nadzorowanie procesu nabywania, przygotowywania, przechowywania pożywek;
  • Zapewnienie jakości odczynników, wody, pożywek suchych, pożywek przygotowywanych w laboratorium i kupionych jako gotowe do użycia;
  • Przygotowanie, prowadzenie i nadzorowanie kolekcji drobnoustrojów kontrolnych
    • Pochodzenie, rodzaj, ilość szczepów w kolekcji i jej komplementarność do stosowanych metod i możliwości laboratorium;
    • Ocena czystości i tożsamości szczepów, -Przygotowanie kultur roboczych szczepów testowych - inokulum (standaryzacja zawiesiny / hodowli)
    • Zastosowanie szczepów odniesienia do walidacji metod, sprawdzania przydatności do badań pożywek, płynów do rozcieńczeń, filtrów
    • Membranowych, barwników i innych materiałów do badań oraz monitorowania kompetencji personelu

Zakończenie szkolenia godz. 16:00

Dzień drugi:

Rozpoczęcie szkolenia godz. 09:00

  • Metody i techniki kontroli pożywek (zakres, częstotliwość kontroli, wybór odpowiedniej metody i techniki oceny pożywek).
  • Algorytmy postępowania w kontroli ilościowej i jakościowej pożywek stałych (selektywnych, wybiórczo-różnicujących i nieselektywnych), płynnych (namnażających i wybiórczo-namnażających), pożywek transportowych, pożywek identyfikacyjnych i różnicujących, płynów do rozcieńczeń, barwników i roztworów.
  • Parametry kontroli; Kryteria dopuszczenia pożywek do badań. Zastosowanie wzorców, materiałów odniesienia, próbek rzeczywistych, próbek kontaminowanych; Dokumentacja produkcji i kontroli pożywek

Zakończenie szkolenia godz. 16:00

Nasz Ekspert:

  • Kierownik Pracowni Pożywek i Sterylizacji w Narodowym Instytucie Zdrowia Publicznego – Państwowym Zakładzie Higieny; posiada wieloletnie doświadczenie w zakresie produkcji i kontroli pożywek mikrobiologicznych, prowadzenia biblioteki szczepów oraz wdrażania systemu zarządzania wg normy PN-EN ISO/IEC 17025:2005

 

To szkolenie już się odbyło.

W sprawach organizacji szkolenia prosimy o kontakt z Działem Doradztwa i Szkoleń,
e-mail: (81) 442 06 01, tel: 81 442 06 00

 

Miejsce szkolenia Warszawa
Rozpoczęcie zajęć 15.11.2017 od godz. 09:00
Zakończenie zajęć 16.11.2017 do godz. 16:00
Czas trwania 14 h dydaktycznych
Ilosć dni szkolenia 2
Cena szkolenia netto: 1390,00 zł brutto: 1709,70 zł

Odliczanie do daty zakończenia rezerwacji

Dni
Godziny
Minuty
Sekundy

Szczegóły szkolenia

Kategoria szkolenia: Mikrobiologia i biologia
Numer szkolenia: LW2/BW/11/17
Zaczyna się:15/11/2017
Kończy się:16/11/2017
Lokalizacja:Warszawa
Formularz kontaktu

Zainteresowany szkoleniem wewnętrznym? Wyślij wiadomość, na pewno odpowiemy!