Formularz kontaktu

Zainteresowany ofertą naszych usług szkoleniowo-doradczych? Wyślij wiadomość, na pewno odpowiemy!

 

Skupiamy się na celu:

Celem szkolenia jest przedstawienie najważniejszych aspektów związanych z walidacją pobierania próbek wody, żywności , próbek środowiskowych, pasz i kosmetyków do badań mikrobiologicznych.

Szkolenie w ok.70% czasu złożone z wykładów i w ok.30% czasu z ćwiczeń praktycznych.

Dlaczego warto uczestniczyć w szkoleniu

  • Poznasz wymagania prawne dotyczące pobierania próbek mikrobiologicznych, dzięki czemu zdobędziesz możliwość przygotowania swojego laboratorium do akredytacji oraz spełnienia wymagań obszaru regulowanego prawnie.
  • Zapoznasz się ze źródłami niepewności w poborze i przygotowaniu próbek oraz nauczysz się szacowania niepewności pomiaru, co pomoże Ci w prowadzeniu nadzoru nad badaniami w Twoim laboratorium i umożliwi zapewnienie wysokiej jakości dokonywanych analiz.

Profil Uczestnika: 

Na szkolenie zapraszamy osoby zajmujące się poborem próbek wody, żywności , próbek środowiskowych, pasz i kosmetyków do badań mikrobiologicznych oraz osoby biorące udział w walidacji metod pobierania próbek, szacowania niepewności oraz kontroli jakości pobierania próbek.

Uczestników prosimy o zabranie ze sobą laptopów z programem Excel, mile widziany egzemplarz specyfikacji: PKN-ISO/TS 19036:2011.

Profil Wykładowcy:

Specjalista - praktyk z zakresu diagnostyki mikrobiologicznej żywności, pasz, próbek środowiskowych. Doświadczenie w analityce 25 lat. Praca w inspekcji weterynaryjnej – w laboratorium. Kierownik techniczny i kierownik ds. jakości. Doświadczenie audytorskie.

Zakres tematyczny szkolenia

  • Omówienie wymagań ISO/IEC 17025 w zakresie potwierdzenia i szacowania niepewności pomiaru
  • Cechy charakterystyczne metod stosowanych w analityce i pobieraniu próbek środowiskowych
  • Planowanie procesu walidacji pobierania próbek
  • Etapy postępowania w trakcie procesu walidacyjnego / w potwierdzeniu
  • Parametry wyznaczane podczas etapu walidacji / potwierdzenia
  • Tworzenie budżetu niepewności
  • Pozyskiwanie danych do szacowania niepewności
  • Wyliczania niepewności pomiaru wg dokumentu w metodach ilościowych wg PKN-ISO/TS 19036:2011 + ćwiczenia
  • Wyliczania niepewności pobierania próbek np. ANOWA + ćwiczenia
  • Omówienie najczęściej popełnianych błędów podczas wykonywania badań i pobierania próbek
  • Pobieranie próbek z powierzchni ograniczonych i nieograniczonych szablonem, próbek powietrza, wymazów i wycinków z tusz + ćwiczenia
  • Zasady pobierania reprezentatywnych próbek wody w zależności od celu
  • Zasady pobierania reprezentatywnych próbek żywności 

To szkolenie już się odbyło.

W sprawach organizacji szkolenia prosimy o kontakt z Działem Doradztwa i Szkoleń,
e-mail: (81) 442 06 01, tel: 81 442 06 00

 

Miejsce szkolenia Warszawa
Rozpoczęcie zajęć 07.06.2017 od godz. 09:00
Zakończenie zajęć 08.06.2017 do godz. 16:00
Czas trwania 14 h dydaktycznych
Ilosć dni szkolenia 2
Cena szkolenia netto: 1390,00 zł brutto: 1709,70 zł

Odliczanie do daty zakończenia rezerwacji

Dni
Godziny
Minuty
Sekundy

Szczegóły szkolenia

Kategoria szkolenia: Bezpieczeństwo żywności
Numer szkolenia: LW2/TK/06/17
Zaczyna się:07/06/2017
Kończy się:08/06/2017
Lokalizacja:Warszawa
Formularz kontaktu

Zainteresowany szkoleniem wewnętrznym? Wyślij wiadomość, na pewno odpowiemy!