Formularz kontaktu

Zainteresowany ofertą naszych usług szkoleniowo-doradczych? Wyślij wiadomość, na pewno odpowiemy!

 

 Wykonując badania mikrobiologiczne żywności powinieneś znać:

  • Aktualne znormalizowane metody badań żywności w kierunku Salmonella spp.
  • Techniki wykrywania obecności, oznaczania liczby i typowania serologicznego Salmonella spp. w żywności
  • Aktualne wymagania prawne w obszarze badań żywności w kierunku Salmonella spp.
  • Możliwości i ograniczenia stosowania metod badań żywności w kierunku Salmonella spp.
  • Wymagania prawne i jednostek udzielających uznania w zakresie stosowania i wdrażania nowych wydań metod znormalizowanych w obszarze regulowanym prawnie

To szkolenie projektowaliśmy z myślą o:

  • Pracownikach laboratoriów mikrobiologicznych, zarówno rozpoczynających karierę w branży laboratoryjnej, jak i pracowników z doświadczeniem, wykonujących analizy mikrobiologiczne żywności
  • Kierownikach, kierownikach ds. jakości i technicznych laboratoriów mikrobiologicznych żywności
  • Osobach nadzorujących pracę laboratoriów mikrobiologicznych
  • Audytorach wewnętrznych laboratoriów mikrobiologicznych
  • Wszystkich innych osobach zainteresowanych tematyką metod badań mikrobiologicznych żywności

Dlaczego warto wziąć udział w szkoleniu:

  • Poznasz aktualne wymagania norm w zakresie badania żywności w kierunku Salmonella spp., dzięki czemu będziesz na bieżąco z aktualnymi wydaniami metod znormalizowanych oraz odpowiednio zaplanujesz ich wdrożenie w Twoim laboratorium
  • Zapoznasz się z technikami wykrywania obecności, oznaczania liczby i typowania serologicznego Salmonella spp., co poszerzy Twoje kompetencje w zakresie prawidłowej realizacji badań mikrobiologicznych żywności
  • Poznasz unikalną normatywną technikę oznaczania liczby Salmonella spp. w żywności, co pozwoli Twojemu laboratorium na poszerzenie wachlarza usług laboratoryjnych na rzecz klientów
  • Znając aktualne wymagania normatywne w obszarze badań żywności w kierunku Salmonella spp. unikniesz klasycznych błędów popełnianych podczas realizacji usług na rzecz klientów laboratoriów
  • Zdobędziesz wiedzę o ograniczeniach metod badań w kierunku Salmonella spp., dzięki czemu łatwiej podejmiesz decyzję o wyborze metod badań właściwych dla klientów Twojego laboratorium
  • Zrozumiesz, czy i w jakim obszarze należy potwierdzać możliwość stosowania nowych metod znormalizowanych w laboratorium, co pozwoli Ci na odpowiednie zaplanowanie nakładu pracy i środków na wdrożenie nowych metod
  • Poznasz normatywne zasady typowania serologicznego Salmonella spp., dzięki czemu diagnostyka serologiczna w tym obszarze będzie znacznie prostsza i łatwiejsza w stosowaniu

PROGRAM SZKOLENIA:

Rozpoczęcie szkolenia godz. 09:00

  • Wprowadzenie do szkolenia:
    • Wymagania prawne badań żywności w kierunku Salmonella spp.
    • Pojęcie i status metod znormalizowanych w badaniach żywności
    • Status norm szeregu ISO 6579
  • Norma PN-EN ISO 6579-1:2017-04 – wykrywanie Salmonella spp.:
    • Zakres stosowania metody
    • Zasady przygotowania próbek do badania
    • Przednamnażanie w pożywkach nieselektywnych
    • Namnażanie w pożywkach selektywnych
    • Izolacja w pożywkach selektywnych stałych
    • Identyfikacja biochemiczna i serologiczna
    • Protokół wykrywania Salmonella enterica subsp. enterica serowar Typhi i Paratyphi
    • Uwagi, zalecenia, sugestie
  • Norma ISO 6579-2 – oznaczanie liczby Salmonella spp.:
    • Zakres stosowania metody
    • Zasady przygotowania próbek do badania
    • Przednamnażanie i przygotowanie rozcieńczeń w pożywce nieselektywnej
    • Namnażanie selektywne w pożywce pół-stałej
    • Izolacja w pożywce selektywnej stałej
    • Identyfikacja biochemiczna i serologiczna
    • Uwagi, zalecenia, sugestie
  • Norma ISO 6579-3 – typowanie serologiczne Salmonella spp.:
    • Taksonomia Salmonella spp.
    • Protokół typowania serologicznego najważniejszych z punktu widzenia zdrowia publicznego serowarów Salmonella spp.
    • Metoda mikropłytkowa typowania serologicznego
    • Protokół inwersji faz
    • Uwagi, zalecenia, sugestie
  •  Konsultacje, pytania, dyskusja

Zakończenie szkolenia godz. 16:00

Nasz Ekspert:

  • mikrobiolog praktyk z wieloletnim doświadczeniem w referencyjnym laboratorium mikrobiologii żywności, ekspert i audytor wewnętrzny laboratoriów wg PN-EN ISO/IEC 17025, kierownik ds. jakości laboratorium, ekspert w zakresie diagnostyki mikrobiologicznej żywności, wieloletni trener w zakresie mikrobiologii żywności, prawa żywnościowego, systemu zarządzania laboratoriów, bezpieczeństwa i higieny produkcji żywności, funkcjonowania laboratoriów mikrobiologicznych

To szkolenie już się odbyło.

W sprawach organizacji szkolenia prosimy o kontakt z Działem Doradztwa i Szkoleń,
e-mail: (81) 442 06 01, tel: 81 442 06 00

 

Miejsce szkolenia Warszawa
Rozpoczęcie zajęć 12.12.2017 od godz. 09:00
Zakończenie zajęć 13.12.2017 do godz. 16:00
Czas trwania 14 h dydaktycznych
Ilosć dni szkolenia 2
Cena szkolenia netto: 1390,00 zł brutto: 1709,70 zł

Odliczanie do daty zakończenia rezerwacji

Dni
Godziny
Minuty
Sekundy

Szczegóły szkolenia

Kategoria szkolenia: Mikrobiologia i biologia
Numer szkolenia: LW2/RP/12/17
Zaczyna się:12/12/2017
Kończy się:13/12/2017
Lokalizacja:Warszawa
Formularz kontaktu

Zainteresowany szkoleniem wewnętrznym? Wyślij wiadomość, na pewno odpowiemy!