Formularz kontaktu

Zainteresowany ofertą naszych usług szkoleniowo-doradczych? Wyślij wiadomość, na pewno odpowiemy!

 

 

Wykonując badania mikrobiologiczne żywności powinieneś znać:

  • Aktualne znormalizowane metody pobierania i przygotowania próbek do badań mikrobiologicznych
  • Techniki przygotowania próbek różnych rodzajów żywności do badań mikrobiologicznych, w tym zawiesin wyjściowych i rozcieńczeń dziesięciokrotnych
  • Specyficzne zasady postępowania przy przygotowywaniu próbek do badań mikrobiologicznych dla mięsa i produktów mięsnych, ryb i produktów rybnych, mleka i produktów mlecznych, produktów innych , w tym tzw. trudnych diagnostycznie matryc
  • Zasady transportu i przechowywania próbek żywności do badań mikrobiologicznych
  • Wymagania w zakresie pozyskiwania próbek próbek analitycznych żywności do badań mikrobiologicznych
  • Wymagania prawne i jednostek udzielających uznania w zakresie stosowania mikrobiologicznych metod badania żywności, w szczególności w obszarze regulowanym prawnie

To szkolenie projektowaliśmy z myślą o:

  • Pracownikach laboratoriów mikrobiologicznych, zarówno rozpoczynających karierę w branży laboratoryjnej, jak i pracowników z doświadczeniem, wykonujących analizy mikrobiologiczne żywności
  • Kierownikach, kierownikach ds. jakości i technicznych laboratoriów mikrobiologicznych żywności
  • Osobach nadzorujących pracę laboratoriów mikrobiologicznych
  • Audytorach wewnętrznych laboratoriów mikrobiologicznych
  • Wszystkich innych osobach zainteresowanych tematyką metod badań mikrobiologicznych żywności

Dlaczego warto wziąć udział szkoleniu:

  • Poznasz obowiązujące dyspozycje normatywne w zakresie przygotowania próbek do badań mikrobiologicznych, dzięki czemu łatwiej i efektywniej zaplanujesz pracę w Twoim laboratorium
  • Zapoznasz się ze sposobami postępowania z próbkami różnych rodzajów żywności oraz środowiskowych, co poszerzy Twoje kompetencje w zakresie prawidłowej realizacji badań mikrobiologicznych żywności
  • Poznasz obowiązujące techniki pozyskiwania próbek analitycznych do badań, co pozwoli na prawidłową realizację zleceń na rzecz klientów Twojego laboratorium
  • Znając aktualne wymagania normatywne w zakresie przygotowania próbek do badań mikrobiologicznych zapanujesz nad wszystkimi źródłami niepewności toku analitycznego
  • Zdobędziesz wiedzę o właściwym postępowaniu w przypadku tzw. trudnych diagnostycznie matryc, dzięki czemu badania tego rodzaju matryc nie będą źródłem trudności w przebiegu realizacji badań Twojego laboratorium
  • Poznasz zasady prawidłowego postępowania podczas transportu i przechowywania próbek do badań, co pozwoli Ci na sprawną realizację badań w Twoim laboratorium
  • Zrozumiesz znaczenie etapu pobierania próbek analitycznych oraz ich przygotowywania do badań dla miarodajności uzyskiwanych wyników badań, co pozwoli Ci uniknąć nieprawidłowości wpływających na ostateczny wynik badania

PROGRAM SZKOLENIA:

Dzień pierwszy

Rozpoczęcie szkolenia godz. 09:00

  •  Wprowadzenie do szkolenia:
    • Etapy badania mikrobiologicznego żywności
    • Znaczenie etapu pobierania i przygotowania próbek do badań w analizie mikrobiologicznej żywności
    • Wymagania prawne oraz jednostek udzielających uznania w obszarze pobierania i przygotowania próbek żywności do badań mikrobiologicznych
    • Status norm PN-EN ISO 6887-1 do -6
  • Norma PN-EN ISO 6887-1:2017-05:
    • Zakres stosowania metody
    • Zasady przygotowania zawiesin wyjściowych i rozcieńczeń dziesięciokrotnych do badań
    • Uwagi, zalecenia, sugestie
  • Norma PN-EN ISO 6887-2:2017-05:
    • Zakres stosowania metody
    • Zasady przygotowania próbek mięsa i produktów mięsnych
    • Uwagi, zalecenia, sugestie
  • Norma PN-EN ISO 6887-3:2017-05:
    • Zakres stosowania metody
    • Zasady przygotowania próbek ryb i przetworów rybnych
    • Uwagi, zalecenia, sugestie
  • Norma PN-EN ISO 6887-4:2017-05:
    • Zakres stosowania metody
    • Zasady przygotowania próbek produktów różnorodnych
    • Uwagi, zalecenia, sugestie

Zakończenie szkolenia godz. 16:00

Dzień drugi

Rozpoczęcie szkolenia godz. 9:00

  • Norma PN-EN ISO 6887-5:2010:
    • Zakres stosowania metody
    • Zasady przygotowania próbek mleka i przetworów mlecznych
    • Uwagi, zalecenia sugestie
  • Norma PN-EN ISO 6887-6:2013-06:
    • Zakres stosowania metody
    • Zasady przygotowania próbek pobranych na etapie produkcji pierwotnej
    • Uwagi, zalecenia, sugestie
  • Przykłady, schematy postępowania, ćwiczenia do każdego omawianego zagadnienia, w tym aspekty praktyczne przygotowania próbek żywności do badań mikrobiologicznych
  • Pytania, dyskusja, rozwiązywanie problemów

Zakończenie szkolenia godz. 16:00

Nasz Ekspert:

  • mikrobiolog praktyk z wieloletnim doświadczeniem w referencyjnym laboratorium mikrobiologii żywności, ekspert i audytor wewnętrzny laboratoriów wg PN-EN ISO/IEC 17025, kierownik ds. jakości laboratorium, ekspert w zakresie diagnostyki mikrobiologicznej żywności, wieloletni trener w zakresie mikrobiologii żywności, prawa żywnościowego, systemu zarządzania laboratoriów, bezpieczeństwa i higieny produkcji żywności, funkcjonowania laboratoriów mikrobiologicznych

To szkolenie już się odbyło.

W sprawach organizacji szkolenia prosimy o kontakt z Działem Doradztwa i Szkoleń,
e-mail: (81) 442 06 01, tel: 81 442 06 00

 

Miejsce szkolenia Warszawa
Rozpoczęcie zajęć 13.09.2017 od godz. 09:00
Zakończenie zajęć 14.09.2017 do godz. 16:00
Czas trwania 14 h dydaktycznych
Ilosć dni szkolenia 2
Cena szkolenia netto: 1390,00 zł brutto: 1709,70 zł

Odliczanie do daty zakończenia rezerwacji

Dni
Godziny
Minuty
Sekundy

Szczegóły szkolenia

Kategoria szkolenia: Mikrobiologia i biologia
Numer szkolenia: LW2/RP/09/17
Zaczyna się:13/09/2017
Kończy się:14/09/2017
Lokalizacja:Warszawa
Formularz kontaktu

Zainteresowany szkoleniem wewnętrznym? Wyślij wiadomość, na pewno odpowiemy!