Formularz kontaktu

Zainteresowany ofertą naszych usług szkoleniowo-doradczych? Wyślij wiadomość, na pewno odpowiemy!

 

Odpowiadając za jakość i bezpieczeństwo produkowanej żywności powinieneś znać:

  • Wymagania prawne i normatywne w zakresie jakości i bezpieczeństwa produkowanej żywności
  • Obowiązujące kryteria mikrobiologiczne bezpieczeństwa żywności i higieny procesu jej produkcji
  • Zagrożenia mikrobiologiczne mogące wystąpić podczas produkcji żywności
  • Sposoby wykrywania, kontroli występowania i eliminacji zagrożeń mikrobiologicznych w produkcji żywności
  • Narzędzia pozwalające na skuteczne kontrolowanie zagrożeń mikrobiologicznych w produkcji żywności
  • Techniki zapewniające bezpieczeństwo zdrowotne produkowanej żywności

To szkolenie projektowaliśmy z myślą o:

  • Pracownikach sektora spożywczego odpowiedzialnych za jakość i bezpieczeństwo produkowanej żywności
  • Kierownikach ds. jakości w zakładach sektora spożywczego
  • Personelu laboratoriów mikrobiologicznych wykonujących analizy w ramach systemu zapewnienia jakości produkowanej żywności i innych laboratoriach wykonujących badania mikrobiologiczne żywności
  • Osobach dokonujących kontroli i przeprowadzających audyty w zakładach sektora spożywczego
  • Wszystkich innych osobach zainteresowanych tematyką zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego i jakości produkowanej żywności

Dlaczego warto wziąć udział w szkoleniu:

  • Poznasz obowiązujące wymagania dotyczące jakości i bezpieczeństwa produkowanej żywności, dzięki czemu w odpowiedni sposób zaplanujesz i wdrożysz działania służące zapewnieniu wymaganej jakości żywności
  • Poznasz zagrożenia mikrobiologiczne w produkcji żywności, co poszerzy Twoje kompetencje w zakresie realizowania nadzoru nad jakością produkcji żywności
  • Zdobędziesz wiedzę o miejscach występowania zagrożeń mikrobiologicznych podczas produkcji żywności, co pozwoli Ci na wdrożenie skutecznych planów ich kontroli w zakładzie produkcyjnym
  • Nauczysz się identyfikować potencjalne miejsca występowania zagrożeń mikrobiologicznych podczas produkcji żywności, dzięki czemu opracujesz skuteczne plany nadzoru i kontroli dla planowanych produkcji
  • Zdobędziesz wiedzę o skutecznych narzędziach eliminacji zagrożeń mikrobiologicznych w produkcji żywności, co pozwoli Ci na zapewnienie produkcji bezpiecznej żywności
  • Poznasz odpowiednie techniki pobierania próbek z obszaru produkcji żywności, co pozwoli Ci na skuteczną realizację planów kontroli zagrożeń mikrobiologicznych w zakładzie produkcyjnym
  • Poznasz zasady prawidłowego formułowania wyników badań mikrobiologicznych, dzięki czemu łatwiej je zinterpretujesz i szybciej wdrożysz odpowiednie działania
  • Kompleksowa wiedza o zagrożeniach mikrobiologicznych, w tym o sposobach ich kontrolowania i eliminacji ze środowiska produkcji pozwoli Tobie na optymalny dobór narzędzi, nakładu pracy i środków, w celu zapewnienia wymaganej jakości i bezpieczeństwa zdrowotnego produkowanej żywności
  • Zdobyta wiedza zapewni Tobie sprawniejszą i owocną komunikację ze służbami inspekcyjnymi w obszarze nadzoru nad produkcją żywności

PROGRAM SZKOLENIA:

Dzień pierwszy

Rozpoczęcie szkolenia godz. 09:00

  • Wprowadzenie do szkolenia:
    • Obowiązki producenta żywności w świetle obowiązującego prawa żywnościowego
    • Wymagania jakościowe dla żywności
    • Rodzaje zagrożeń mikrobiologicznych w produkcji żywności
    • Identyfikacja i charakterystyka zagrożeń mikrobiologicznych w produkcji żywności wg sektora spożywczego
  • Występowanie zagrożeń mikrobiologicznych:
    • Surowce
    • Personel
    • Środowisko produkcji
    • Inne

Zakończenie szkolenia godz. 16:00

Dzień drugi:

Rozpoczęcie szkolenia godz. 9:00

  • Metody kontroli i zapobiegania zagrożeniom mikrobiologicznym:
    • Mycie i dezynfekcja w produkcji żywności
    • Higiena personelu
    • Kontrola mikrobiologiczna surowców
    • Kontrola mikrobiologiczna personelu
    • Kontrola mikrobiologiczna środowiska produkcji
  • Nowe techniki kontroli i eliminacji zagrożeń mikrobiologicznych w produkcji żywności
  • Przykłady zagrożeń zidentyfikowane w procesach produkcji żywności
  • Jak prawidłowo czytać i interpretować wyniki badań mikrobiologicznych
  • Techniki pobierania próbek do badań mikrobiologicznych z obszaru produkcji i obrotu żywnością wg aktualnych wymagań prawnych
  • Konsultacje, pytania, dyskusja, w tym rozwiazywanie problemów

Zakończenie szkolenia godz. 16:00

Nasz Ekspert:

  • mikrobiolog praktyk z wieloletnim doświadczeniem w referencyjnym laboratorium mikrobiologii żywności, ekspert i audytor wewnętrzny laboratoriów wg PN-EN ISO/IEC 17025, kierownik ds. jakości laboratorium, ekspert w zakresie diagnostyki mikrobiologicznej żywności, wieloletni trener w zakresie mikrobiologii żywności, prawa żywnościowego, systemu zarządzania laboratoriów, bezpieczeństwa i higieny produkcji żywności, funkcjonowania laboratoriów mikrobiologicznych

To szkolenie już się odbyło.

W sprawach organizacji szkolenia prosimy o kontakt z Działem Doradztwa i Szkoleń,
e-mail: (81) 442 06 01, tel: 81 442 06 00

 

Miejsce szkolenia Kraków
Rozpoczęcie zajęć 08.11.2017 od godz. 09:00
Zakończenie zajęć 09.11.2017 do godz. 16:00
Czas trwania 14 h dydaktycznych
Ilosć dni szkolenia 2
Cena szkolenia netto: 1390,00 zł brutto: 1709,70 zł

Odliczanie do daty zakończenia rezerwacji

Dni
Godziny
Minuty
Sekundy

Szczegóły szkolenia

Kategoria szkolenia: Bezpieczeństwo żywności
Numer szkolenia: LK2/RP/11/17
Zaczyna się:08/11/2017
Kończy się:09/11/2017
Lokalizacja:Kraków
Formularz kontaktu

Zainteresowany szkoleniem wewnętrznym? Wyślij wiadomość, na pewno odpowiemy!