Formularz kontaktu

Zainteresowany ofertą naszych usług szkoleniowo-doradczych? Wyślij wiadomość, na pewno odpowiemy!

Szkolenia laboratorium

Dlaczego warto?
To szkolenie jest dla Ciebie jeżeli:
  • Jesteś kierownikiem laboratorium mikrobiologicznego,
  • Jesteś pracownikiem laboratorium odpowiedzialnym i upoważniony do weryfikacji metod badawczych w obszarze mikrobiologicznych badań żywności.
Po ukończeniu szkolenia:
  • zapoznasz się z wymaganiami normy ISO 16140-3 dzięki czemu uzyskasz wiedzę co do algorytmu postępowania związanego z procesem weryfikacji ilościowych metod mikrobiologicznych,
  • zdobędziesz praktyczne umiejętności dotyczące obliczania poszczególnych cech charakteryzujących metody i ich oceny
  • uzyskasz wiedzę co do algorytmu postępowania związanego z wyborem zasady podejmowania decyzji
Program szkolenia:
  • Wprowadzenie do zagadnień walidacji i weryfikacji metod, wyjaśnienie definicji i znaczenia parametrów wyznaczanych podczas weryfikacji metod, zawartych w ISO 16140-3;
  • Zasady wyboru matryc podlegających procesowi weryfikacji (wybrane przykłady podejścia do określania kategorii matryc);
  • Omówienie warunków eksperymentów laboratoryjnych – liczba powtórzeń, rodzaje próbek, wymagana liczba kolonii na płytkach, cechy charakterystyczne metod ilościowych i jakościowych, kryteria akceptacji i zasady oceny wyników;
  • Organizmy testowe – schemat przygotowania zawiesin o odpowiedniej liczbie drobnoustrojów (standaryzacja zawiesin);
  • Studium przypadku – zaplanowanie i weryfikacja metody jakościowej wykrywania bakterii z rodzaju Salmonella (referencyjnej i alternatywnej);
  • Studium przypadku - zaplanowanie i weryfikacja metody ilościowej oznaczania liczby Enterobakteriaceae (metoda płytkowa i NPL) w połączeniu z wyznaczeniem niepewności technicznej wg ISO 19036;
  • Konstruowanie i wykorzystanie arkuszy kalkulacyjnych do obliczeń;
  • Szacowanie niepewności wg ISO 19036;
  • Oszacowanie niepewności związanej z matrycą;
  • Oszacowanie niepewności związanej z rozkładem mikroorganizmów w próbce analitycznej (zliczanie kolonii – niepewność Poissona, niepewność potwierdzenia, niepewność najbardziej prawdopodobnej liczby
  • Sposób obliczania niepewności złożonej i rozszerzonej;
  • Przedstawianie wyników poniżej granicy oznaczalności
  • Obliczanie skorygowanej niepewności złożonej;
  • Obliczanie granic niepewności do konkretnego wyniku badania;
  • Wyrażanie niepewności pomiaru w sprawozdaniu z badań
Konstruowanie arkuszy kalkulacyjnych (Excel) do oszacowania składowych niepewności, niepewności złożonej i rozszerzonej oraz przedziałów ufności do wyników badań. Nasz Ekspert

Dr Joanna Królasik - Doktor nauk technicznych ze specjalizacją w dziedzinie mikrobiologii. Wieloletni pracownik akredytowanego laboratorium badania żywności. Autorka kilkudziesięciu publikacji w czasopismach naukowych i branżowych. Szkoleniowiec w zakresie wymagań technicznych w laboratorium mikrobiologicznym, metod badań mikrobiologicznych produktów spożywczych i środowiska produkcji, wymagań i przepisów prawa dotyczących zapewnienia bezpieczeństwa i jakości żywności oraz higieny procesów produkcyjnych, systemów zarządzania w przemyśle spożywczym: normy ISO, HACCP, GMP/GHP, BRC. Auditor wewnętrzny w zakresie wymagań systemu akredytacji dla laboratoriów badawczych oraz wymagań technicznych w laboratorium mikrobiologicznym.

Informacje organizacyjne

Cena szkolenia online obejmuje: 

  • wykłady,
  • dyskusję w gronie ekspertów,
  • materiały szkoleniowe w formie elektronicznej,
  • świadectwo uczestnictwa w szkoleniu.

Więcej informacji dot. regulaminu, realizacji szkolenia oraz rabatów znajdziecie Państwo tutaj.

 Akademia mikrobiologii i biologii

Miejsce szkolenia ON-LINE
Rozpoczęcie zajęć 19.08.2025 od godz. 09:00
Zakończenie zajęć 20.08.2025 do godz. 15:00
Czas trwania 14 h dydaktycznych
Ilość dni dydaktycznych 2
Cena szkolenia on-line dla drugiej osoby z firmy netto: 790,00 zł brutto: 971,70 zł
Cena szkolenia on-line dla pierwszej osoby z firmy netto: 890,00 zł brutto: 1094,70 zł

Odliczanie do daty zakończenia rezerwacji

Dni
Godziny
Minuty
Sekundy

Szczegóły szkolenia

Kategoria szkolenia: Szkolenia Laboratorium
Numer szkolenia: 25/08/L/O2/JK
Zaczyna się:19/08/2025
Kończy się:20/08/2025
Lokalizacja:ON-LINE

Rezerwacja

Cena szkolenia on-line dla pierwszej osoby z firmy
zł 890.00
Cena szkolenia on-line dla drugiej osoby z firmy
zł 790.00
Formularz kontaktu

Zainteresowany szkoleniem wewnętrznym? Wyślij wiadomość, na pewno odpowiemy!