Formularz kontaktu

Zainteresowany ofertą naszych usług szkoleniowo-doradczych? Wyślij wiadomość, na pewno odpowiemy!

Akademia mikrobiologii i biologii
Dlaczego warto?
Zarządzając lub pracując w laboratorium mikrobiologicznym powinieneś znać:
  • wymagania normy PN-EN ISO 19036:2020-04
  • algorytm postępowania w procesie szacowania niepewności pomiaru
  • sposób obliczania niepewności
  • sposób wyrażania niepewności na sprawozdaniach z badań
  • wymagania ILAC G8:09/2019
To szkolenie projektowaliśmy z myślą o:
  • kierownikach laboratoriów mikrobiologicznych
  • personelu laboratorium odpowiedzialnym i upoważniony do szacowania niepewności pomiaru
  • personelu laboratorium odpowiedzialnym i upoważniony stwierdzania zgodności
Biorąc udział w szkoleniu:
  • zapoznasz się z wymaganiami normy PN-EN ISO 19036:2020-04 i ILAC G8:09/2019
  • uzyskasz wiedzę co do algorytmu postępowania związanego z wyborem zasady podejmowania decyzji
  • zdobędziesz praktyczne umiejętności dotyczące obliczania niepewności pomiaru i przedstawiania jej na sprawozdania z badań wraz z uwzględnieniem zasady stwierdzania zgodności
Program szkolenia
  • Identyfikacja głównych źródeł niepewności;
  •  Składowe niepewności złożonej i sposób ich wyznaczania:
    • Oszacowanie niepewności technicznej;
    • Oszacowanie niepewności związanej z matrycą;
    • Oszacowanie niepewności związanej z rozkładem mikroorganizmów w próbce analitycznej:
    – zliczanie kolonii – niepewność Poissona;
    – niepewność potwierdzenia;
    – niepewność najbardziej prawdopodobnej liczby;
  • Wybór, przygotowanie i liczba próbek laboratoryjnych;
  • Sposób obliczania niepewności złożonej i rozszerzonej
  • Obliczanie skorygowanej niepewności złożonej;
  • Wyrażanie niepewności pomiaru w sprawozdaniu z badań
  • Przedstawianie wyników poniżej granicy oznaczalności
  • Konstruowanie arkuszy kalkulacyjnych
Nasz Ekspert

Dr Joanna Królasik - Doktor nauk technicznych ze specjalizacją w dziedzinie mikrobiologii. Wieloletni pracownik akredytowanego laboratorium badania żywności. Autorka kilkudziesięciu publikacji w czasopismach naukowych i branżowych. Szkoleniowiec w zakresie wymagań technicznych w laboratorium mikrobiologicznym, metod badań mikrobiologicznych produktów spożywczych i środowiska produkcji, wymagań i przepisów prawa dotyczących zapewnienia bezpieczeństwa i jakości żywności oraz higieny procesów produkcyjnych, systemów zarządzania w przemyśle spożywczym: normy ISO, HACCP, GMP/GHP, BRC. Auditor wewnętrzny w zakresie wymagań systemu akredytacji dla laboratoriów badawczych oraz wymagań technicznych w laboratorium mikrobiologicznym. 

Informacje organizacyjne

Cena szkolenia online obejmuje: 

  • wykłady,
  • dyskusję w gronie ekspertów,
  • materiały szkoleniowe w formie elektronicznej,
  • świadectwo uczestnictwa w szkoleniu.

Więcej informacji dot. regulaminu, realizacji szkolenia oraz rabatów znajdziecie Państwo tutaj.

Akademia mikrobiologii i biologii

 
Miejsce szkolenia ONLINE
Rozpoczęcie zajęć 08.11.2023 od godz. 09:00
Zakończenie zajęć do godz. 13:00
Czas trwania 4 h dydaktycznych
Ilosć dni szkolenia 1
Cena szkolenia on-line netto: 390,00 zł brutto: 479,70 zł

Odliczanie do daty zakończenia rezerwacji

Dni
Godziny
Minuty
Sekundy

Szczegóły szkolenia

Kategoria szkolenia: Mikrobiologia i biologia
Numer szkolenia: 23/11/L/WEB1/JK1
Zaczyna się:08/11/2023
Kończy się:08/11/2023
Lokalizacja:ONLINE
Formularz kontaktu

Zainteresowany szkoleniem wewnętrznym? Wyślij wiadomość, na pewno odpowiemy!