Formularz kontaktu

Zainteresowany ofertą naszych usług szkoleniowo-doradczych? Wyślij wiadomość, na pewno odpowiemy!

Wykonując badania mikrobiologiczne żywności powinieneś znać:

  • Zasady systemu HACCP oraz wymagań GHP i GMP dla producentów i dystrybutorów żywności
  • Przepisy prawne obowiązujące w Polsce i Unii Europejskiej dotyczących zapewnienia bezpieczeństwa i jakości żywości.

To szkolenie projektowaliśmy z myślą o:

  • Kierownikach i pracownikach firm produkujących żywność i zajmujących się dystrybucją żywności. 

Biorąc udział w szkoleniu:

  • Pozyskasz praktyczną wiedzę w zakresie wymagań systemu HACCP oraz wymagań dotyczących GMP, GHP niezbędną w firmach produkujących żywność lub zajmujących się jej obrotem, co pozwoli Ci sprawnie wprowadzić powyższe systemy w Twojej firmie oraz wypełnisz ustawowy obowiązek szkoleń dla pracowników.
  • Poznasz przepisy prawne z zakresu bezpieczeństwa i higieny żywności obowiązujące w Polsce i Unii, Europejskiej, dzięki czemu będziesz lepiej przygotowany do urzędowej kontroli żywności.

Program szkolenia:

Dzień pierwszy:

Rozpoczęcie szkolenia godz. 09:00

  • Geneza systemu HACCP, powody jego wdrażania i korzyści z funkcjonowania, podstawowe akty prawne regulujące GHP, GMP i HACCP w Polsce (ustawy i rozporządzenia)
  • Omówienie zasad GHP i GMP (tzw. minimum sanitarne)  jako warunków wstępnych do wdrożenia systemu HACCP
  • Harmonogram wdrażania systemu HACCP (opis produktu, analiza zagrożeń, identyfikacja krytycznych punktów kontroli CCP, ustalenie limitów dla krytycznych punktów kontroli, działania korygujące w systemie HACCP, dokumentacja systemu HACCP)
  • Identyfikacja ryzyk i szans, postępowanie w przypadku odchyleń, działania korygujace
  • Przepisy prawne z zakresu bezpieczeństwa i higieny żywności obowiązujące w Polsce i Uni Europejskiej

Zakończenie szkolenia godz. 16:00

Dzień drugi:

Rozpoczęcie szkolenia godz. 09:00

  • Bakteriologiczne, wirusowe i parazytologiczne zagrożenia HACCP i ich źródła pochodzenia
  • Przyczyny zatruć pokarmowych oraz zapobieganie ich występowaniu
  • Czynniki wpływające na wzrost i namnażanie się drobnoustrojów
  • Zapobieganie fizycznemu i chemicznemu skażeniu żywności
  • Zasady higieny podczas wykonywania codziennych czynności
  • Zasady mycia i dezynfekcji pomieszczeń i powierzchni produkcyjnych oraz dobór środków myjących i dezynfekcyjnych
  • Monitoring stanu higienicznego urządzeń oraz środowiska produkcyjnego (powierzchnie produkcyjne, ręce pracowników, powietrze, woda do produkcji), wymagania i interpretacja wyników badań.
  • Podsumowanie szkolenia, dyskusja

Zakończenie szkolenia godz. 16:00

Nasz Ekspert:

  • Doktor nauk technicznych ze specjalizacją w dziedzinie mikrobiologii. Wieloletni pracownik akredytowanego laboratorium badania żywności. Autorka kilkudziesięciu publikacji w czasopismach naukowych i branżowych. Szkoleniowiec w zakresie wymagań technicznych w laboratorium mikrobiologicznym, metod badań mikrobiologicznych produktów spożywczych i środowiska produkcji, wymagań i przepisów prawa dotyczących zapewnienia bezpieczeństwa i jakości żywności oraz higieny procesów produkcyjnych, systemów zarządzania w przemyśle spożywczym: normy ISO, HACCP, GMP/GHP, BRC. Auditor wewnętrzny w zakresie wymagań systemu akredytacji dla laboratoriów badawczych oraz wymagań technicznych w laboratorium mikrobiologicznym.

Cena obejmuje

*Cena 1040,00 zł netto obejmuje (cena bez noclegów): dyskusja w gronie ekspertów, wykłady, materiały szkoleniowe, świadectwo uczestnictwa w szkoleniu, serwis kawowy i obiad w trakcie spotkania.

**Cena 1210,00 zł netto obejmuje (cena z 1 noclegiem): dyskusja w gronie ekspertów, wykłady, materiały szkoleniowe, świadectwo uczestnictwa w szkoleniu, serwis kawowy i obiad w trakcie spotkania, 1 nocleg między dniami szkolenia w pokoju dwuosobowym wraz z kolacją.

***Cena 1380,00 zł netto obejmuje (cena z 2 noclegami): dyskusja w gronie ekspertów, wykłady, materiały szkoleniowe, świadectwo uczestnictwa w szkoleniu, serwis kawowy i obiad w trakcie spotkania, 2 noclegi w pokoju dwuosobowym wraz z kolacjami.

W przypadku nieparzystej liczby osób uczestnik szkolenia zobowiązany jest do uiszczenia dodatkowej opłaty za pobyt w pokoju jednoosobowym. O zakwaterowaniu decyduje kolejność zgłoszeń. 

Zakwaterowanie w pokoju 1 osobowym – dopłata w wysokości 200,00 zł (za 2 noclegi).

Informacja o rabacie

Rabat dla drugiej i kolejnej osoby z tej samej firmy na to samo szkolenie - 50 zł.

Miejsce szkolenia Kraków
Rozpoczęcie zajęć 25.03.2020 od godz. 09:00
Zakończenie zajęć 26.03.2020 do godz. 16:00
Czas trwania 14 h dydaktycznych
Ilosć dni szkolenia 2
Cena szkolenia bez zakwaterowania dla drugiej i kolejnej osoby netto: 990,00 zł brutto: 1217,70 zł
Cena szkolenia bez zakwaterowania netto: 1040,00 zł brutto: 1279,20 zł

Odliczanie do daty zakończenia rezerwacji

Dni
Godziny
Minuty
Sekundy

Szczegóły szkolenia

Kategoria szkolenia: Bezpieczeństwo żywności
Numer szkolenia: LK2/JK/03/20
Zaczyna się:25/03/2020
Kończy się:26/03/2020
Lokalizacja:Kraków
Formularz kontaktu

Zainteresowany szkoleniem wewnętrznym? Wyślij wiadomość, na pewno odpowiemy!