Szkolenie On-line

Więcej informacji odnośnie form szkoleń znajdziesz tutaj.

Dlaczego warto
Zarządzając lub pracując w laboratorium mikrobiologicznym powinieneś znać:
  • wymagania normy PN-EN ISO 19036:2020-04 oraz PN-ISO 29201:2022-02
  • algorytm postępowania w procesie oceny niepewności pomiaru
To szkolenie projektowaliśmy z myślą o:
  • kierownikach laboratoriów
  • personelu laboratorium odpowiedzialnym i upoważniony do szacowania niepewności pomiaru
  • personelu laboratorium odpowiedzialnym i upoważniony stwierdzania zgodności
Biorąc udział w szkoleniu:
  • zapoznasz się z wymaganiami normy  PN-ISO 29201:2022-02 w zakresie oceny niepewności ilościowych metod mikrobiologicznych próbek wody
Program szkolenia
  • Zakres stosowania i wymagania normy PN-ISO 29201:2022-02 w porównaniu z ISO PN-EN ISO 19036:2020-04:
    - podobieństwa i różnice w podejściach obydwu norm:
    - możliwości wykorzystania dotychczas zgromadzonych danych do wyznaczenia niepewności zgodnie z ISO 29201;
  • Ocena niepewności pomiaru ilościowych metod mikrobiologicznych:
    - podejście globalne (całościowe, „czarnej skrzynki”)
    - podejście oddolne ("krok po kroku") - łączenie składowych niepewności;
  • Podstawowe pojęcia statystyczne i wzory potrzebne w procesie wyznaczenia niepewności;
  • Zmienność związana z rozkładem Poisson zliczania i potwierdzania kolonii oraz techniki NPL;
  • Wyznaczanie niepewności wg podejścia globalnego – studium przypadku: wybór i liczba próbek, organizmy testowe, wykonanie badań, gromadzenie wyników i konstruowanie arkusza do obliczeń, wyznaczanie niepewność do konkretnego wyniku badania;
  • Wyznaczanie niepewności wg podejścia komponentowego – studium przypadku:
    - względna powtarzalność i wewnątrzlaboratoryjna odtwarzalność pomiarów objętości;
    - niepewność względna sumy badanych porcji;
    - powtarzalność i wewnątrzlaboratoryjna odtwarzalność liczenia;
    - efekty inkubacji - niepewność ze względu na położenie i czas (przykład ekonomicznego zaplanowania eksperymentów w połączeniu z kontrolą pożywek i oceną filtrów membranowych);
    - eksperymentalna ocena wariancji podpróbkowania, możliwości wykorzystania wyników z badań weryfikacji metody oraz procedury zapewnienia ważności wyników;
  • Obliczenie niepewności operacyjnej, całkowitej i rozszerzonej w różnych skalach matematycznych;
  • Obliczanie i wyrażanie niepewności w sprawozdaniach z badań.
  • Przykłady arkuszy Excel do obliczeń dla podejścia globalnego i komponentowego – metoda płytkowa i filtracji membranowej.
Nasz Ekspert:

Dr Joanna Królasik - Doktor nauk technicznych ze specjalizacją w dziedzinie mikrobiologii. Wieloletni pracownik akredytowanego laboratorium badania żywności. Autorka kilkudziesięciu publikacji w czasopismach naukowych i branżowych. Szkoleniowiec w zakresie wymagań technicznych w laboratorium mikrobiologicznym, metod badań mikrobiologicznych produktów spożywczych i środowiska produkcji, wymagań i przepisów prawa dotyczących zapewnienia bezpieczeństwa i jakości żywności oraz higieny procesów produkcyjnych, systemów zarządzania w przemyśle spożywczym: normy ISO, HACCP, GMP/GHP, BRC. Auditor wewnętrzny w zakresie wymagań systemu akredytacji dla laboratoriów badawczych oraz wymagań technicznych w laboratorium mikrobiologicznym

Informacje organizacyjne

Cena szkolenia online obejmuje: 

wykłady,

dyskusję w gronie ekspertów,

materiały szkoleniowe w formie elektronicznej,

świadectwo uczestnictwa w szkoleniu.

 

Więcej informacji dot. regulaminu, realizacji szkolenia oraz rabatów znajdziecie Państwo tutaj.

Akademia mikrobiologii i biologii

 
Miejsce szkolenia ONLINE
Rozpoczęcie zajęć 13.02.2025 od godz. 09:00
Zakończenie zajęć do godz. 15:00
Czas trwania 7 h dydaktycznych
Ilość dni dydaktycznych 1
Cena szkolenia on-line dla drugiej i kolejnej osoby z firmy netto: 510,00 zł brutto: 627,30 zł
Cena szkolenia on-line dla pierwszej osoby netto: 560,00 zł brutto: 688,80 zł

Odliczanie do daty zakończenia rezerwacji

Dni
Godziny
Minuty
Sekundy

Szczegóły szkolenia

Kategoria szkolenia: Szkolenia Laboratorium
Numer szkolenia: 25/02/L/O1/JK
Zaczyna się:13/02/2025
Kończy się:13/02/2025
Lokalizacja:ONLINE

Rezerwacja

Cena szkolenia on-line dla pierwszej osoby
zł 560.00
Cena szkolenia on-line dla drugiej i kolejnej osoby z firmy
zł 510.00

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego Newslettera!