Szkolenia laboratorium

Szkolenie On-line

Więcej informacji odnośnie form szkoleń znajdziesz tutaj.

Dlaczego warto?
To szkolenie jest dla Ciebie jeżeli:
  • Pracujesz w laboratorium badawczym wykonującym oznaczanie pH i przewodności elektrycznej właściwej wody i pragnącym jak najlepiej realizować wymagania metodyk badawczych, posiadającym akredytację lub starających się o uzyskanie akredytacji w tym obszarze.
  • Autoryzujesz sprawozdania z badań lub kierujesz zespołem wykonującym w/w badania,
  • Wdrażasz w/w metodyki w swoich laboratoriach
  • Pragniesz poszerzyć wiedzę w tym obszarze
Biorąc udział w szkoleniu:
  • Poszerzysz i uzupełnisz wiedzę z obszaru potencjometrii i konduktometrii niezbędną do prawidłowej realizacji metodyki oznaczania pH i przewodności elektrycznej właściwej
  • Wyjaśnisz wątpliwości związane z realizacją w/w metodyk
  • Uzyskasz wskazówki w jakim zakresie weryfikować metody i kiedy ponownie wyznaczać parametry charakterystyczne tych metod
  • Zinterpretujesz i przeliczysz dane uzyskiwane przy weryfikacji
  • Dowiesz się jak oszacować niepewność wyniku pH i przewodności elektrycznej właściwej wody
Program szkolenia

Oznaczanie pH

  • Podstawy teoretyczne pehametrii
  • Elektrody stosowane w pomiarach pH
  • Pobieranie i postępowanie z próbkami
  • Zapewnienie spójności pomiarowej   
  • Zasada wykonywania pomiarów
  • Wpływ temperatury na wynik pomiaru
  • Monitorowanie jakości badań  
  • Zapisy z badania i wyrażanie wyniku na sprawozdaniu
  • Zakres weryfikacji metody
  • Istotne źródła niepewności wyniku

Oznaczanie przewodności elektrycznej właściwej

  • Podstawy teoretyczne konduktometrii
  • Rodzaje naczynek konduktometrycznych
  • Czym kierować się wybierając naczynko konduktometryczne do badań  
  • Pobieranie i postępowanie z próbkami
  • Zapewnienie spójności pomiarowej
  • Zasady wykonywania pomiarów konduktometrycznych
  • Kompensacja temperaturowa – kiedy i dlaczego stosować
  • Monitorowanie jakości badań
  • Zapisy z badania i wyrażanie wyniku na sprawozdaniu z badań
  • Zakres weryfikacji metody
  • Istotne źródła niepewności wyniku
Nasz Ekspert

Ewelina Siwek - Konsultant w obszarze systemów zarządzania oraz działalności technicznej laboratoriów badawczych i organizatorów badań biegłości. Specjalista ds. jakości, posiadający wieloletnie doświadczeniem w kierowaniu pracą laboratorium badawczego. Czynny auditor wewnętrzny z zakresu systemu zarządzania PN-EN ISO/IEC 17025 oraz auditor techniczny z zakresu badań i pobierania próbek środowiska ogólnego. Od ponad dekady swoje doświadczenie buduje min. poprzez prowadzenie szkoleń oraz ciągłe doskonalenie umiejętności poprzez współpracę min. z jednostkami naukowymi. Do 2020r. pełniła funkcję przewodniczącej Grupy Roboczej ds. Certyfikowanych Materiałów Odniesienia powołanej przez Główny Urząd Miar w chwili obecnej Członek Konsultacyjnego Zespołu Metrologicznego GUM ds. energii i ochrony środowiska.
Ekspert w zakresie: Systemu zarządzania wg PN-EN ISO/IEC 17025, PN-EN ISO/IEC 17043:2011, PN-EN ISO/IEC 17034:2017-03, PN- ISO 9001:2015-10 oraz metod spektroskopowych (FAAS, HGAAS, CVAAS, ETAAS).

Informacje organizacyjne

Cena szkolenia online obejmuje: 

  • Wykłady,
  • dyskusję w gronie ekspertów,
  • materiały szkoleniowe w formie elektronicznej,
  • świadectwo uczestnictwa w szkoleniu.

Więcej informacji dot. regulaminu, realizacji szkolenia oraz rabatów znajdziecie Państwo tutaj.

Akademia bezpieczeństwa żywności

Miejsce szkolenia ONLINE
Rozpoczęcie zajęć 16.05.2023 od godz. 09:00
Zakończenie zajęć do godz. 15:00
Czas trwania 6 h dydaktycznych
Ilosć dni szkolenia 1
Cena szkolenia on-line dla drugiej i kolejnej osoby z firmy netto: 440,00 zł brutto: 541,20 zł
Cena szkolenia on-line dla pierwszej osoby netto: 490,00 zł brutto: 602,70 zł

Odliczanie do daty zakończenia rezerwacji

Dni
Godziny
Minuty
Sekundy

Szczegóły szkolenia

Kategoria szkolenia: Bezpieczeństwo żywności
Numer szkolenia: 23/05/L/O1/ESI1
Zaczyna się:16/05/2023
Kończy się:16/05/2023
Lokalizacja:ONLINE

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego Newslettera!