Szkolenia laboratorium

Szkolenie On-line

Więcej informacji odnośnie form szkoleń znajdziesz tutaj.

Dlaczego warto?
To szkolenie jest dla Ciebie jeżeli:
  • Jesteś kierownikiem oraz pracownikiem laboratorium mikrobiologicznego badającego żywność, wodę, pasze, próbki środowiskowe.
  • Jesteś pracownikiem upoważnionym do pobierania próbek środowiskowych z obszaru produkcji i obrotu żywnością, w tym wymazów i odcisków z powierzchni, próbek powietrza, wymazów i wycinków z tusz zwierząt rzeźnych.
Po ukończeniu szkolenia:
  • nauczysz się pobierania i przygotowania próbek do badań mikrobiologicznych, dzięki czemu podwyższysz swoje kompetencje i unikniesz często popełnianych błędów.
  • dowiesz się jakie są prawidłowe warunki transportu, przechowywania próbek i poznasz źródła niepewności związane z pobieraniem i przygotowaniem próbek, dzięki czemu poprawnie wykonasz zadania stawiane laboratorium akredytowanemu.
Program szkolenia

Dzień pierwszy:

  • Wykaz oraz wymagania aktualnych dokumentów regulacyjnych i normatywnych w zakresie pobierania, utrwalania, transportu, przechowywania i postępowania z próbkami pobranymi z obszaru łańcucha żywnościowego;
  • Przygotowanie, konserwacja i nadzór nad sprzętem do pobierania i transportu próbek;
  • Ogólne zasady pobierania i przygotowania próbek do badań mikrobiologicznych (plan, procedura, metody, zapisy);
  • Pobieranie próbek żywności do badań mikrobiologicznych – wytyczne Rozporządzenia 2073/2005 z późniejszymi zmianami (w tym pobieranie próbek z tusz zwierzęcych (PN-EN ISO 17604:2015-10);
  • Pobieranie próbek z powierzchni wg PN-ISO 18593:2018-08 i próbek powietrza oraz ocena wyników z kryteriami akceptacji;
  • Znaczenie etapu pobierania i przygotowania próbek do badań w analizie mikrobiologicznej żywności – identyfikacja źródeł błędów.

Dzień drugi:

  • Szczegółowe zasady przygotowania próbek żywności do badań mikrobiologicznych według wieloarkuszowej normy PN -EN ISO 6887-1 do 6:
  • Ogólne wytyczne w zakresie weryfikacji, walidacji metod ze szczególnym uwzględnieniem etapu przygotowania próbek do badań. Procedura szacowania niepewności pobierania próbek oraz potwierdzania ważności wyników pobierania i przygotowania próbek).
  • Pytania, dyskusja.
Nasz Ekspert

Dr Joanna Królasik - Doktor nauk technicznych ze specjalizacją w dziedzinie mikrobiologii. Wieloletni pracownik akredytowanego laboratorium badania żywności. Autorka kilkudziesięciu publikacji w czasopismach naukowych i branżowych. Szkoleniowiec w zakresie wymagań technicznych w laboratorium mikrobiologicznym, metod badań mikrobiologicznych produktów spożywczych i środowiska produkcji, wymagań i przepisów prawa dotyczących zapewnienia bezpieczeństwa i jakości żywności oraz higieny procesów produkcyjnych, systemów zarządzania w przemyśle spożywczym: normy ISO, HACCP, GMP/GHP, BRC. Auditor wewnętrzny w zakresie wymagań systemu akredytacji dla laboratoriów badawczych oraz wymagań technicznych w laboratorium mikrobiologicznym.

Informacje organizacyjne

Cena szkolenia online obejmuje: 

  • wykłady,
  • dyskusję w gronie ekspertów,
  • materiały szkoleniowe w formie elektronicznej,
  • świadectwo uczestnictwa w szkoleniu.

Więcej informacji dot. regulaminu, realizacji szkolenia oraz rabatów znajdziecie Państwo tutaj.

Akademia mikrobiologii i biologii

 

Miejsce szkolenia ONLINE
Rozpoczęcie zajęć 24.08.2023 od godz. 09:00
Zakończenie zajęć 25.08.2023 do godz. 15:00
Czas trwania 12 h dydaktycznych
Ilosć dni szkolenia 2
Cena szkolenia dla drugiej i kolejnej osoby z firmy netto: 770,00 zł brutto: 947,10 zł
Cena szkolenia dla pierwszej osoby netto: 870,00 zł brutto: 1070,10 zł

Odliczanie do daty zakończenia rezerwacji

Dni
Godziny
Minuty
Sekundy

Szczegóły szkolenia

Kategoria szkolenia: Mikrobiologia i biologia
Numer szkolenia: 23/08/L/O2/JK
Zaczyna się:24/08/2023
Kończy się:25/08/2023
Lokalizacja:ONLINE

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego Newslettera!