Szkolenia laboratorium

Szkolenie On-line

Więcej informacji odnośnie form szkoleń znajdziesz tutaj.

Dlaczego warto?
 
To szkolenie jest dla Ciebie jeżeli:
  • Jesteś kierownikiem oraz pracownikiem laboratorium mikrobiologicznego badającego żywność, wodę, pasze, próbki środowiskowe.
  • Jesteś pracownikiem upoważnionym do pobierania próbek środowiskowych z obszaru produkcji i obrotu żywnością, w tym wymazów i odcisków z powierzchni, próbek powietrza, wymazów i wycinków z tusz zwierząt rzeźnych.
PO ukończeniu szkolenia:
  • nauczysz się pobierania i przygotowania próbek do badań mikrobiologicznych, dzięki czemu podwyższysz swoje kompetencje i unikniesz często popełnianych błędów.
  • dowiesz się jakie są prawidłowe warunki transportu, przechowywania próbek i poznasz źródła niepewności związane z pobieraniem i przygotowaniem próbek, dzięki czemu poprawnie wykonasz zadania stawiane laboratorium akredytowanemu.
Program szkolenia

Dzień pierwszy:

  • Wymagania aktualnych norm i rozporządzeń dotyczących pobierania, utrwalania, transportu, przechowywania i postępowania z próbkami pobranymi z obszaru łańcucha żywnościowego (m. in. Rozp. (WE) 2073/2005 z późniejszymi zmianami, PN-EN ISO/IEC 17025:2018-02, PN-EN ISO 7218:2008/A1:2013-10, Min. Zdr., 7 grudnia 2017 r (woda do spożycia, PN-EN ISO 19458:2007)
  • Przygotowanie, konserwacja i nadzór nad sprzętem do pobierania i transportu próbek
  • Ogólne zasady pobierania i przygotowania próbek do badań mikrobiologicznych (plan, procedura, metody, zapisy)
  • Ogólne wytyczne dotyczące techniki pobierania próbek wody do badań w kierunku mikrobiologicznym PN-EN ISO 19458:2007
  • Pobieranie próbek żywności do badań mikrobiologicznych – wytyczne Rozporządzenia 2073/2005 z późn. zmianami (w tym pobieranie próbek z tusz zwierzęcych (PN-EN ISO 17604:2015-10)
  • Pobieranie próbek z powierzchni wg PN-ISO 18593:2018-08 oraz próbek powietrza
  • Znaczenie etapu pobierania i przygotowania próbek do badań w analizie mikrobiologicznej żywności

Dzień drugi:

  • Procedura walidacji, szacowania niepewności i potwierdzania ważności wyników (sterowanie jakością pobierania i przygotowania próbek)
  • Szczegółowe zasady przygotowania próbek żywności do badań mikrobiologicznych według wieloarkuszowej normy PN -EN ISO 6887-1 do 6:
    - Zasady przygotowania zawiesin wyjściowych i rozcieńczeń dziesięciokrotnych do badań wg normy PN-EN ISO 6887-1:2017-05

    - Zasady przygotowania próbek mięsa i produktów mięsnych wg normy PN-EN ISO 6887-2:2017-05
    - Zasady przygotowania próbek ryb i przetworów rybnych wg normy PN-EN ISO 6887-3:2017-05
    - Zasady przygotowania próbek produktów różnorodnych wg normy PN-EN ISO 6887-4:2017-05
    - Zasady przygotowania próbek mleka i przetworów mlecznych wg normy PN-EN ISO 6887-5:2010
    - Zasady przygotowania próbek pobranych na etapie produkcji pierwotnej wg normy PN-EN ISO 6887-6:2013-06
  • Pytania, dyskusja, rozwiązywanie problemów
Nasz Ekspert

Dr Joanna Królasik - Doktor nauk technicznych ze specjalizacją w dziedzinie mikrobiologii. Wieloletni pracownik akredytowanego laboratorium badania żywności. Autorka kilkudziesięciu publikacji w czasopismach naukowych i branżowych. Szkoleniowiec w zakresie wymagań technicznych w laboratorium mikrobiologicznym, metod badań mikrobiologicznych produktów spożywczych i środowiska produkcji, wymagań i przepisów prawa dotyczących zapewnienia bezpieczeństwa i jakości żywności oraz higieny procesów produkcyjnych, systemów zarządzania w przemyśle spożywczym: normy ISO, HACCP, GMP/GHP, BRC. Auditor wewnętrzny w zakresie wymagań systemu akredytacji dla laboratoriów badawczych oraz wymagań technicznych w laboratorium mikrobiologicznym.

Informacje organizacyjne

Cena szkolenia online obejmuje: 

  • wykłady,
  • dyskusję w gronie ekspertów,
  • materiały szkoleniowe w formie elektronicznej,
  • świadectwo uczestnictwa w szkoleniu.

Więcej informacji dot. regulaminu, realizacji szkolenia oraz rabatów znajdziecie Państwo tutaj.

Akademia mikrobiologii i biologii

 

Miejsce szkolenia ONLINE
Rozpoczęcie zajęć 17.11.2022 od godz. 09:00
Zakończenie zajęć 18.11.2022 do godz. 15:00
Czas trwania 12 h dydaktycznych
Ilosć dni szkolenia 2
Cena szkolenia dla drugiej i kolejnej osoby z firmy netto: 820,00 zł brutto: 1008,60 zł
Cena szkolenia dla pierwszej osoby netto: 920,00 zł brutto: 1131,60 zł

Odliczanie do daty zakończenia rezerwacji

Dni
Godziny
Minuty
Sekundy

Szczegóły szkolenia

Kategoria szkolenia: Mikrobiologia i biologia
Numer szkolenia: 22/11/L/O2/JK
Zaczyna się:17/11/2022
Kończy się:18/11/2022
Lokalizacja:ONLINE

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego Newslettera!