Szkolenia laboratorium

Szkolenie On-line

Więcej informacji odnośnie form szkoleń znajdziesz tutaj.

Dlaczego warto?
To szkolenie jest dla Ciebie jeżeli:
  • Jesteś kierownikiem lub pracownikiem laboratorium mikrobiologicznego,
  • Jesteś kierownikiem lub pracownikiem pożywkarni
  • Jesteś pracownikiem laboratorium mikrobiologicznego akredytowanego lub przygotowującego się do akredytacji, niezależnie od stopnia wdrożenia systemu zarządzania zgodnego z normą PN-EN ISO/IEC 17025.
Po ukończeniu szkolenia:
  • Poznasz zasady normatywne w zakresie funkcjonowania laboratorium mikrobiologicznego, pobierania i przygotowania próbek do badań mikrobiologicznych, co pozwoli na prawidłową realizację badań w Twoim laboratorium
  • Zdobędziesz wiedzę dotyczącą postępowania w przypadku tzw. trudnych diagnostycznie matryc, dzięki czemu będziesz mógł prawidłowo wykonywać badania i uzyskiwać w pełni wiarygodne wyniki analiz
  • Poznasz metody oceny czystości środowiska produkcji i laboratorium (powierzchnie produkcyjne i laboratoryjne, ręce pracowników powietrze i woda stosowana do produkcji). Nauczysz się interpretować wyniki badań w odniesieniu do obowiązujących wymagań. 
Program szkolenia:

 Dzień pierwszy:

  • Zasady organizacji i pracy laboratorium mikrobiologicznego (dobra praktyka laboratoryjna), wytyczne normy PN-EN ISO 7218
  • Ogólne zasady metod badań mikrobiologicznych, środki ostrożności dotyczące higieny podczas wykonywania analiz
  • Oznaczanie liczby drobnoustrojów z zastosowaniem pożywek stałych
  • Obliczanie i wyrażanie wyników uzyskanych z zastosowaniem pożywek stałych
  • Metody wykrywania obecności drobnoustrojów
  • Zasady przygotowania próbek pobieranych z obszaru łańcucha żywnościowego do badań mikrobiologicznych

Dzień drugi:

  • Zasady pobierania próbek wody do badań mikrobiologicznych zgodnie z normą PN-EN ISO 19458
  • Wymagania i wytyczne dotyczące badania mikroorganizmów metodą hodowli w wodzie zgodnie z PN-EN ISO 8199 (posiew wgłębny, powierzchniowy, metoda filtracji membranowej)
  • Ocena filtrów membranowych stosowanych do badań mikrobiologicznych
  • Zasady i metody pobierania próbek z powierzchni wg PN-ISO 18593 oraz próbek powietrza - interpretacja i ocena uzyskanych wyników
  • Walidacja/ weryfikacja metod mikrobiologicznych

Nasz ekspert:

Dr Joanna Królasik - Doktor nauk technicznych ze specjalizacją w dziedzinie mikrobiologii. Wieloletni pracownik akredytowanego laboratorium badania żywności. Autorka kilkudziesięciu publikacji w czasopismach naukowych i branżowych. Szkoleniowiec w zakresie wymagań technicznych w laboratorium mikrobiologicznym, metod badań mikrobiologicznych produktów spożywczych i środowiska produkcji, wymagań i przepisów prawa dotyczących zapewnienia bezpieczeństwa i jakości żywności oraz higieny procesów produkcyjnych, systemów zarządzania w przemyśle spożywczym: normy ISO, HACCP, GMP/GHP, BRC. Auditor wewnętrzny w zakresie wymagań systemu akredytacji dla laboratoriów badawczych oraz wymagań technicznych w laboratorium mikrobiologicznym

Informacje organizacyjne

Cena szkolenia online obejmuje: 

  • wykłady,
  • dyskusję w gronie ekspertów,
  • materiały szkoleniowe w formie elektronicznej,
  • świadectwo uczestnictwa w szkoleniu.

Więcej informacji dot. regulaminu, realizacji szkolenia oraz rabatów znajdziecie Państwo tutaj.

Akademia mikrobiologii i biologii

Miejsce szkolenia ONLINE
Rozpoczęcie zajęć 13.12.2022 od godz. 09:00
Zakończenie zajęć 14.12.2022 do godz. 15:00
Czas trwania 12 h dydaktycznych
Ilosć dni szkolenia 2
Cena szkolenia on-lina dla drugiej i kolejnej osoby z firmy netto: 820,00 zł brutto: 1008,60 zł
Cena szkolenia on-lina dla pierwszej osoby z firmy netto: 920,00 zł brutto: 1131,60 zł

Odliczanie do daty zakończenia rezerwacji

Dni
Godziny
Minuty
Sekundy

Szczegóły szkolenia

Kategoria szkolenia: Mikrobiologia i biologia
Numer szkolenia: 22/12/L/O2/JK
Zaczyna się:13/12/2022
Kończy się:14/12/2022
Lokalizacja:ONLINE

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego Newslettera!