Szkolenia laboratorium

Szkolenie Online

Więcej informacji odnośnie form szkoleń znajdziesz tutaj.

Dlaczego warto? 
To szkolenie jest dla Ciebie jeżeli:
  • Jesteś kierownikiem lub pracownikiem pożywkarni,
  • Jesteś producentem i/lub dystrybutorem pożywek mikrobiologicznych,
  • Jesteś Pracownikiem Działu Zapewnienia Jakości i auditorem systemów zarządzania jakością w laboratoriach,
  • Jesteś Pracownikiem laboratorium mikrobiologicznego akredytowanego lub przygotowującego się do akredytacji, niezależnie od stopnia wdrożenia systemu zarządzania zgodnego z normą PN-EN ISO/IEC 17025.
Po ukończeniu szkolenia:
  • Poznasz zasady nabywania, wytwarzania i przechowywania pożywek mikrobiologicznych oraz zasady nadzorowania wyposażenia laboratoryjnego i monitorowania warunków środowiska, dzięki czemu będziesz w stanie właściwie wybrać, przygotować lub pozyskać pożywki odpowiednie dla Twojego laboratorium,
  • Zapoznasz się z metodami i technikami kontroli jakości różnych rodzajów pożywek mikrobiologicznych oraz kryteriami ich oceny,
  • Nauczysz się dobierać metody, techniki i zakres kontroli do różnego rodzaju pożywek, co pozwoli Ci prawidłowo zarządzać jakością badań,
  • Dowiesz się jak zbudować i prowadzić bank szczepów kontrolnych, i jak go wykorzystać do poprawnego monitorowania kompetencji laboratorium.
Program szkolenia
  • Zapewnienie jakości pożywek stosowanych w badaniach mikrobiologicznych zgodnie z normą PN-EN ISO 11133:2014-07;
  • Wymagania dla producentów, dostawców, użytkowników;
  • Przygotowywanie, przechowywanie i nadzorowanie jakości pożywek w laboratorium;
  • Kolekcje drobnoustrojów kontrolnych; kryteria doboru szczepów do oceny jakości pożywek; sposoby oceny czystości i tożsamości szczepów,
  • Postępowanie ze szczepami kontrolnymi - przygotowanie i standaryzacja inokulum;
  • Metody badania jakości pożywek, w tym pożywek referencyjnych, płynów do rozcieńczeń i innych materiałów.
  • Kontrola jakości pożywek – ilościowa, jakościowa; specyfikacja wymagań i kryteria oceny; zakres i częstotliwość kontroli; Nadzór nad jakością pożywek, karty kontrolne.
  • Konsultacje, forum dyskusyjne  
Nasz Ekspert

Beata Paziak - Domańska - Doktor nauk biologicznych ze specjalizacją w dziedzinie mikrobiologii. Posiada doświadczenie w pracy naukowej jako wykładowca w Instytucie Mikrobiologii i Immunologii, Uniwersytetu Łódzkiego. Od 2004 r. pracownik akredytowanego laboratorium badania żywności, Pracowni Mikrobiologii w Zakładzie Jakości Żywności, Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego w Warszawie. Autorka publikacji w czasopismach naukowych i branżowych. Praktyk w wykonywaniu analiz mikrobiologicznych i kontroli jakości oraz oceniający w analizach sensorycznych żywności. Szkoleniowiec w zakresie wymagań technicznych w laboratorium mikrobiologicznym, metod badań mikrobiologicznych produktów spożywczych, monitoringu czystości środowiska produkcji i materiałów przeznaczonych do kontaktu  z  żywnością. Auditor wewnętrzny w zakresie wymagań systemu akredytacji dla laboratoriów badawczych oraz wymagań technicznych w laboratorium mikrobiologicznym.

Informacje organizacyjne

Cena szkolenia online obejmuje: 

  • wykłady,
  • dyskusję w gronie ekspertów,
  • materiały szkoleniowe w formie elektronicznej,
  • świadectwo uczestnictwa w szkoleniu.

Więcej informacji dot. regulaminu, realizacji szkolenia oraz rabatów znajdziecie Państwo tutaj.

Akademia mikrobiologii i biologii

Miejsce szkolenia ONLINE
Rozpoczęcie zajęć 06.06.2023 od godz. 09:00
Zakończenie zajęć 07.06.2023 do godz. 15:00
Czas trwania 12 h dydaktycznych
Ilosć dni szkolenia 2
Cena szkolenia on-lina dla drugiej i kolejnej osoby z firmy netto: 720,00 zł brutto: 885,60 zł
Cena szkolenia on-lina dla pierwszej osoby z firmy netto: 820,00 zł brutto: 1008,60 zł

Odliczanie do daty zakończenia rezerwacji

Dni
Godziny
Minuty
Sekundy

Szczegóły szkolenia

Kategoria szkolenia: Mikrobiologia i biologia
Numer szkolenia: 23/06/L/O2/BPD
Zaczyna się:06/06/2023
Kończy się:07/06/2023
Lokalizacja:ONLINE

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego Newslettera!