Status szkolenia

W związku obecną sytuacją szkolenie może być zrealizowane w późniejszym terminie, tak aby zebrać grupę niezbędną do realizacji szkolenia. Aktualnych informacji udzielamy telefonicznie

UWAGA! Zmiana terminu szkolenia z 18-19.03 na 30-31.03.2021 r. 

Dlaczego warto?
Wykonując badania mikrobiologiczne powinieneś znać:
  • Wymagania ogólne i zasady badań mikrobiologicznych (GLP)
  • Metody pobierania próbek do badań mikrobiologicznych (próbki środowiskowe, żywność, woda, produkty lecznicze)
  • Zasady transportu i przechowywania próbek pobranych do badań mikrobiologicznych
  • Metody przygotowania próbek, w tym zawiesiny wyjściowej i dziesięciokrotnych rozcieńczeń do badań mikrobiologicznych
  • Metody badań mikrobiologicznych
  • Zasady zapewnienia jakości badań mikrobiologicznych
To szkolenie projektowaliśmy z myślą o:
  • Kierownikach oraz pracownikach laboratoriów mikrobiologicznych
  • Kierownictwu i pracownikach pożywkarni
  • Pracownikach laboratoriów mikrobiologicznych akredytowanych lub przygotowujących się do akredytacji, niezależnie od stopnia wdrożenia systemu zarządzania zgodnego z normą PN-EN ISO/IEC 17025.
Biorąc udział w szkoleniu:
  • Poznasz zasady normatywne w zakresie funkcjonowania laboratorium mikrobiologicznego, pobierania i przygotowania próbek do badań mikrobiologicznych, co pozwoli na prawidłową realizację badań w Twoim laboratorium
  • Zdobędziesz wiedzę dotyczącą postępowania w przypadku tzw. trudnych diagnostycznie matryc, dzięki czemu będziesz mógł prawidłowo wykonywać badania i uzyskiwać w pełni wiarygodne wyniki analiz
  • Poznasz metody oceny czystości środowiska produkcji i laboratorium (powierzchnie produkcyjne i laboratoryjne, ręce pracowników powietrze i woda stosowana do produkcji). Nauczysz się interpretować wyniki badań w odniesieniu do obowiązujących wymagań. 
Program szkolenia:

 Dzień pierwszy:

  • Zasady organizacji i pracy laboratorium mikrobiologicznego (dobra praktyka laboratoryjna), wytyczne normy PN-EN ISO 7218
  • Ogólne zasady metod badań mikrobiologicznych, środki ostrożności dotyczące higieny podczas wykonywania analiz
  • Oznaczanie liczby drobnoustrojów z zastosowaniem pożywek stałych
  • Obliczanie i wyrażanie wyników uzyskanych z zastosowaniem pożywek stałych
  • Metody wykrywania obecności drobnoustrojów
  • Zasady przygotowania próbek pobieranych z obszaru łańcucha żywnościowego do badań mikrobiologicznych

Dzień drugi:

  • Zasady pobierania próbek wody do badań mikrobiologicznych zgodnie z normą PN-EN ISO 19458
  • Wymagania i wytyczne dotyczące badania mikroorganizmów metodą hodowli w wodzie zgodnie z PN-EN ISO 8199 (posiew wgłębny, powierzchniowy, metoda filtracji membranowej)
  • Ocena filtrów membranowych stosowanych do badań mikrobiologicznych
  • Zasady i metody pobierania próbek z powierzchni wg PN-ISO 18593 oraz próbek powietrza - interpretacja i ocena uzyskanych wyników
  • Walidacja/ weryfikacja metod mikrobiologicznych

Nasz ekspert:

Doktor nauk technicznych ze specjalizacją w dziedzinie mikrobiologii. Wieloletni pracownik akredytowanego laboratorium badania żywności. Autorka kilkudziesięciu publikacji w czasopismach naukowych i branżowych. Szkoleniowiec w zakresie wymagań technicznych w laboratorium mikrobiologicznym, metod badań mikrobiologicznych produktów spożywczych i środowiska produkcji, wymagań i przepisów prawa dotyczących zapewnienia bezpieczeństwa i jakości żywności oraz higieny procesów produkcyjnych, systemów zarządzania w przemyśle spożywczym: normy ISO, HACCP, GMP/GHP, BRC. Auditor wewnętrzny w zakresie wymagań systemu akredytacji dla laboratoriów badawczych oraz wymagań technicznych w laboratorium mikrobiologicznym

Dofinansowanie - BUR

KARTA USŁUGI BUR

Więcej informacji o dofinansowaniu szkoleń w Bazie Usług Rozwojowych znajdziesz tutaj: Dofinansowania

Informacje organizacyjne

CE2 Centrum Edukacji nie wyraża zgody na jakąkolwiek formę utrwalania, udostępniania lub nagrywania przebiegu szkolenia. Treści szkolenia i materiały szkoleniowe objęte są prawami autorskimi.

*ZWOLNIENIA SZKOLEŃ Z PODATKU VAT

Podstawy prawne: 
1. Na podstawie art. 43 ust. 1 pkt. 29 lit. C Ustawy o VAT zwalnia się z podatku VAT szkolenia finansowane w całości ze środków publicznych

2. Na podstawie Rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 20 grudnia 2013 r. paragraf 3 ustęp 1 pkt. 14 zwalnia się z podatku VAT szkolenia finansowane w co najmniej 70% ze środków publicznych

 
Miejsce szkolenia ONLINE
Rozpoczęcie zajęć 30.03.2021 od godz. 09:00
Zakończenie zajęć 31.03.2021 do godz. 15:00
Czas trwania 12 h dydaktycznych
Ilosć dni szkolenia 2
Cena szkolenia on-lina dla drugiej i kolejnej osoby z firmy netto: 640,00 zł brutto: 787,20 zł
Cena szkolenia on-lina dla pierwszej osoby z firmy netto: 750,00 zł brutto: 922,50 zł

Odliczanie do daty zakończenia rezerwacji

Dni
Godziny
Minuty
Sekundy

Szczegóły szkolenia

Kategoria szkolenia: Mikrobiologia i biologia
Numer szkolenia: 21/03/L/ON2/JK
Zaczyna się:30/03/2021
Kończy się:31/03/2021
Lokalizacja:ONLINE

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego Newslettera!