SZKOLENIA OTWARTE Laboratorium

analiz instrumentalnych
badania paliw
bezpieczeństwa żywności
badań środowiskowych
farmacji
metrologii i kompetencji
mikrobiologii i biologii
statystyki laboratoryjnej
środowiska pracy i BHP
zarządzania wg 17025
Kierownika
biegłości, porównawcze

Opis

Status szkolenia

W związku obecną sytuacją szkolenie może być zrealizowane w późniejszym terminie, tak aby zebrać grupę niezbędną do realizacji szkolenia. Aktualnych informacji udzielamy telefonicznie. 

Dlaczego warto?
Wykorzystując w badaniach pożywki mikrobiologiczne powinieneś:
  • znać aktualne wymagania w obszarze produkcji i nadzorowania jakości pożywek mikrobiologicznych,
  • umieć planować zakup, przygotowywać, przechowywać i kontrolować pożywki oraz dokumentować te procesy
  • znać metody przechowywania drobnoustrojów kontrolnych i zasady prowadzenia banku szczepów, monitorować kompetencje laboratorium

To szkolenie projektowaliśmy z myślą o:
  • kierownictwu i pracownikach pożywkarni,
  • producentach, dystrybutorach pożywek mikrobiologicznych,
  • pracownikach Działów Zapewnienia Jakości i auditorach systemów zarządzania jakością w laboratoriach,
  • pracownikach laboratoriów mikrobiologicznych akredytowanych lub przygotowujących się do akredytacji, niezależnie od stopnia wdrożenia systemu zarządzania zgodnego z normą PN-EN ISO/IEC 17025.
Biorąc udział w szkoleniu:
  • Poznasz zasady nabywania, wytwarzania i przechowywania pożywek mikrobiologicznych oraz zasady nadzorowania wyposażenia laboratoryjnego i monitorowania warunków środowiska, dzięki czemu będziesz w stanie właściwie wybrać, przygotować lub pozyskać pożywki odpowiednie dla Twojego laboratorium
  • Zapoznasz się z metodami i technikami kontroli jakości różnych rodzajów pożywek mikrobiologicznych oraz kryteriami ich oceny,
  • Nauczysz się dobierać metody, techniki i zakres kontroli do różnego rodzaju pożywek, co pozwoli Ci prawidłowo zarządzać jakością badań,
  • Dowiesz się jak zbudować i prowadzić bank szczepów kontrolnych, i jak go wykorzystać do poprawnego monitorowania kompetencji laboratorium
Program szkolenia
  • Zapewnienie jakości pożywek stosowanych w badaniach mikrobiologicznych zgodnie z normą PN-EN ISO 11133:2014-07;
  • Wymagania ogólne dla producentów, dostawców, użytkowników;
  • Przygotowywanie, przechowywanie i nadzorowanie jakości pożywek w laboratorium;
  • Drobnoustroje kontrolne:
  • kryteria doboru szczepów do oceny jakości pożywek,
  • sposoby oceny czystości i tożsamości szczepów,
  • przygotowanie i standaryzacja inokulum;
  • Metody badania jakości pożywek, w tym pożywek referencyjnych, płynów do rozcieńczeń i innych materiałów.
  • Kontrola jakości pożywek
  • specyfikacja wymagań i kryteria oceny;
  • zakres i częstotliwość kontroli;
  • nadzór nad jakością pożywek, karty kontrolne.
  • Konsultacje, forum dyskusyjne  
Nasz Ekspert

Doktor nauk biologicznych ze specjalizacją w dziedzinie mikrobiologii. Posiada doświadczenie w pracy naukowej jako wykładowca w Instytucie Mikrobiologii i Immunologii, Uniwersytetu Łódzkiego. Od 2004 r. pracownik akredytowanego laboratorium badania żywności, Pracowni Mikrobiologii w Zakładzie Jakości Żywności, Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego w Warszawie. Autorka publikacji w czasopismach naukowych i branżowych. Praktyk w wykonywaniu analiz mikrobiologicznych i kontroli jakości oraz oceniający w analizach sensorycznych żywności. Szkoleniowiec w zakresie wymagań technicznych w laboratorium mikrobiologicznym, metod badań mikrobiologicznych produktów spożywczych, monitoringu czystości środowiska produkcji i materiałów przeznaczonych do kontaktu z żywnością. Auditor wewnętrzny w zakresie wymagań systemu akredytacji dla laboratoriów badawczych oraz wymagań technicznych w laboratorium mikrobiologicznym. 

Dofinansowanie - BUR

KARTA USŁUGI BUR

Więcej informacji o dofinansowaniu szkoleń w Bazie Usług Rozwojowych znajdziesz tutaj: Dofinansowania

Rabaty

Rabat dla drugiej i kolejnej osoby z tej samej firmy na to samo szkolenie - 200 zł.

Rabaty nie łączą się.

Informacje organizacyjne
Do udziału w Webinarium potrzebujesz niewiele:
  • System operacyjny Windows 8 (zalecany Windows 10), Mac OS wersja 10.13 (zalecana najnowsza wersja), Linux, ChromeOS
  • Aktualna przeglądarka Google Chrome
  • Dostęp do internetu min. 1 mbit/s
  • Będziesz mógł skorzystać ze szkolenia w dowolnym miejscu
  • Możesz skorzystać ze szkolenia używając laptopa, telefonu czy tabletu
  • Do udziału wystarczy aktualna przeglądarka Google Chrome
  • Będziesz mógł skorzystać z kontaktu z wykładowcą oraz uczestnikami w formie otwartego czatu

*ZWOLNIENIA SZKOLEŃ Z PODATKU VAT

Podstawy prawne:
1. Na podstawie art. 43 ust. 1 pkt. 29 lit. C Ustawy o VAT zwalnia się z podatku VAT szkolenia finansowane w całości ze środków publicznych

2. Na podstawie Rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 20 grudnia 2013 r. paragraf 3 ustęp 1 pkt. 14 zwalnia się z podatku VAT szkolenia finansowane w co najmniej 70% ze środków publicznych

Miejsce szkolenia Webinar
Rozpoczęcie zajęć 24.06.2020 od godz. 09:30
Zakończenie zajęć do godz. 14:30
Czas trwania 8 h dydaktycznych
Ilosć dni szkolenia 1
Cena szkolenia pierwszej osoby netto: 490,00 zł brutto: 602,70 zł
Cena szkolenia drugiej i kolejnej osoby netto: 290,00 zł brutto: 356,70 zł

Odliczanie do daty zakończenia rezerwacji

Dni
Godziny
Minuty
Sekundy

Szczegóły szkolenia

Kategoria szkolenia: Akademia zarządzania wg 17025
Numer szkolenia: ONLINE/1/BP/06/20
Zaczyna się:24/06/2020
Kończy się:24/06/2020
Lokalizacja:Webinar

Współpracujemy

  • Partners
  • Partners

Zapisz się do newslettera