Opis

Status szkolenia

SZKOLENIE HYBRYDOWE. Wybierz formę szkolenia - szkolenie stacjonarne lub szkolenie on-line na żywo.

Więcej informacji link 

Dlaczego warto?
Wykonując badania sensoryczne wody powinieneś znać:
  • Zasady przeprowadzania badań sensorycznych
  • Czynniki wpływające na wynik analizy sensorycznej
  • Wymagania normy PN-EN 1622 „Analiza wody. Oznaczanie liczby progowej zapachu (TON) i liczby progowej smaku (TFN)’’.
To szkolenie projektowaliśmy z myślą o:
  • Kierownikach oraz pracownikach laboratoriów badających wodę
  • Pracownikach upoważnionych do wykonywania analiz sensorycznych wody
Biorąc udział w szkoleniu:
  • Poznasz zasady przeprowadzania badań sensorycznych, dzięki czemu wzbogacisz wiedzę i będziesz efektywniej wykonywał swoją pracę
  • Dowiesz się jakie czynniki wpływają na wynik analizy sensorycznej, dzięki czemu będziesz poprawnie wykonywać badania i unikniesz powszechnych błędów
  • Uzyskasz wiedzę na temat walidacji i szacowania niepewności metody sensorycznej, co zaoszczędzi Twój czas poświęcony na samodzielne wyszukiwanie tych informacji
Program szkolenia
  • Ocena sensoryczna a organoleptyczna – na czym polega różnica?
  • Podstawowe pojęcia w analizie sensorycznej
  • Wymagania lokalowe i środowiskowe w analizie sensorycznej. Organizacja pracowni analizy sensorycznej, w oparciu o normę PN-ISO 8589 „Ogólne wytyczne projektowania pracowni analizy sensorycznej
  • Czynniki wpływające na wyniki analizy sensorycznej
  • Wybór i szkolenie zespołu oceniającego w oparciu o obowiązujące normy
  • Opracowanie wyników testu wstępnej selekcji, zgodnie z normą PN-EN 1622.
  • Monitorowanie sprawności sensorycznej oceniających
  • Metody analizy sensorycznej stosowane w ocenie jakości wody
  • metoda pełna parzysta i trójkątowa wyboru niewymuszonego;
  • metoda uproszczona pełna i trójkątowa wyboru niewymuszonego;
  • metoda uproszczona jakościowa
  • Oznaczanie zapachu i smaku wody - przygotowanie próbki oraz wykonanie oznaczenia
  • Monitorowanie jakości badań w analizie sensorycznej
  • Rola lidera zespołu oceniającego
  • Interpretacja uzyskanych wyników oraz podawanie wyników na sprawozdaniu z badań.
  • Jak przeprowadzić walidację metody sensorycznej? Cechy charakterystyczne metody oznaczania liczby progowej smaku i zapachu
  • Identyfikacja źródeł niepewności metody sensorycznej
  • Zachowanie spójności pomiarowej w analizie sensorycznej
Nasz Ekspert

Magister chemii z ponad 35-letnim doświadczeniem w pobieraniu próbek oraz prowadzeniu badań fizycznych, chemicznych i sensorycznych wody oraz wykonywaniu badań fizykochemicznych, wdrażaniu nowych metodyk badawczych, oraz szacowaniu niepewności wyników. Od 2011 roku trener w obszarze wód i ścieków. Posiada szeroką wiedzę i duże doświadczenie w walidacji oraz w szacowaniu niepewności metod badawczych, wdrażaniu systemów jakości i opracowywaniu spójnych systemów pomiarowych
w laboratorium.

Dofinansowanie - BUR

KARTA USŁUGI BUR

Więcej informacji o dofinansowaniu szkoleń w Bazie Usług Rozwojowych znajdziesz tutaj: Dofinansowania

Rabaty

Szkolenie stacjonarne - Rabat dla drugiej i kolejnej osoby z tej samej firmy na to samo szkolenie - 50 zł.

Szkolenia on-line  - Rabat dla drugiej i kolejnej osoby z tej samej firmy na to samo szkolenie - 150 zł.

Rabaty nie łączą się.

Informacje organizacyjne
 

*ZWOLNIENIA SZKOLEŃ Z PODATKU VAT

Podstawy prawne: 
1. Na podstawie art. 43 ust. 1 pkt. 29 lit. C Ustawy o VAT zwalnia się z podatku VAT szkolenia finansowane w całości ze środków publicznych

2. Na podstawie Rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 20 grudnia 2013 r. paragraf 3 ustęp 1 pkt. 14 zwalnia się z podatku VAT szkolenia finansowane w co najmniej 70% ze środków publicznych

Miejsce szkolenia Warszawa
Rozpoczęcie zajęć 08.10.2020 od godz. 09:00
Zakończenie zajęć do godz. 16:00
Czas trwania 8 h dydaktycznych
Ilosć dni szkolenia 1
Cena szkolenia pierwszej osoby netto: 550,00 zł brutto: 676,50 zł
Cena szkolenia drugiej i kolejnej osoby netto: 500,00 zł brutto: 615,00 zł

Odliczanie do daty zakończenia rezerwacji

Dni
Godziny
Minuty
Sekundy

Szczegóły szkolenia

Kategoria szkolenia: Akademia bezpieczeństwa żywności
Numer szkolenia: LW1/AO/10/20
Zaczyna się:08/10/2020
Kończy się:08/10/2020
Lokalizacja:Warszawa