Aktualne szkolenia

Numer szkolenia: LD1/JK/10/18
Kategorie szkoleń, Laboratorium, Akademia mikrobiologii i biologii, Szkolenia jednodniowe


Zgłoś udział - Nowe wymagania normy PN-EN ISO 11290 w zakresie wykrywania i oznaczania liczby Listeria monocytogenes - Wrocław, październik
Zgłoś udział w tym szkoleniu
Zapytaj o szczegóły - Nowe wymagania normy PN-EN ISO 11290 w zakresie wykrywania i oznaczania liczby Listeria monocytogenes - Wrocław, październik
Więcej informacji o tym szkoleniu

Nowe wymagania normy PN-EN ISO 11290 w zakresie wykrywania i oznaczania liczby Listeria monocytogenes - Wrocław, październik


Wykonując badania mikrobiologiczne żywności powinieneś znać:

  • Zasady pobierania i przygotowania próbek do badań mikrobiologicznych wg obowiązujących aktów prawnych i norm międzynarodowych w obszarze badań żywności
  • Metody przygotowania próbek, w tym zawiesiny wyjściowej i dziesięciokrotnych rozcieńczeń do badań mikrobiologicznych
  • Metody badań mikrobiologicznych
  • Zasady zapewnienia jakości badań mikrobiologicznych

To szkolenie projektowaliśmy z myślą o:

  • Kierownikach oraz pracownikach laboratoriów mikrobiologicznych badających próbki z obszaru łańcucha żywnościowego w kierunku wykrywania i oznaczania liczby Listeria monocytogenes
  • Pracownikach upoważnionych do pobierania i badania próbek pobieranych z obszaru łańcucha żywnościowego w kierunku wykrywania i oznaczania liczby Listeria monocytogenes

Biorąc udział w szkoleniu:

  • Poznasz szczegóły dotyczące technik wykrywania oraz oznaczania liczby Listeria monocytogenes przedstawione w nowych wydaniach norm metodycznych PN-EN ISO 11290-1,2:2017-07, co pozwoli na prawidłowe wykonywanie badań
  • Uzyskasz wiedzę dotyczącą zasad pobierania i przygotowania próbek do badań mikrobiologicznych w kierunku wykrywania oraz oznaczania liczby Listeria monocytogenes, co pozwoli uniknąć błędów podczas pobierania próbek
  • Zdobędziesz wiedzę dotyczącą postępowania w przypadku tzw. trudnych diagnostycznie matryc, dzięki czemu będziesz uzyskiwał w pełni wiarygodne wyniki analiz

Program szkolenia:

Rozpoczęcie szkolenia godz. 09:00

  • Wymagania aktów prawnych w zakresie badań żywności i innych próbek pobranych z obszarów łańcucha żywnościowego w kierunku wykrywania i oznaczania liczby Listeria monocytogenes
  • Znaczenie Listeria monocytogenes w badaniach mikrobiologicznych żywności
  • Szczegółowe zasady wykonywania badań w kierunku wykrywania i oznaczania liczby Listeria monocytogenes wg normy PN-EN ISO 11290-1,2:2017-07, przedstawienie wprowadzonych zmian w odniesieniu do poprzedniego wydania normy
  • Omówienie dostępnych na rynku testów potwierdzających oraz zasad obliczania i wyrażania uzyskanych wyników badań  
  • Pobieranie próbek produktów żywnościowych oraz innych próbek z obszarów łańcucha żywnościowego do badań w kierunku wykrywania i oznaczania liczby Listeria monocytogenes, znaczenie etapu pobierania i przygotowania próbek do badań
  • Specyficzne zasady przygotowania próbek do badań w kierunku wykrywania i oznaczania liczby Listeria monocytogenes  wg wieloarkuszowej normy  PN-EN ISO 6887
  • Walidacja metod i zapewnienie jakości badań/kontrola poprawności wykonywanych badań w kierunku wykrywania i oznaczania liczby Listeria monocytogenes (kontola pożywek, personelu, środowiska laboratorium, badania biegłości)
  • Pytania, dyskusja, rozwiązywanie problemów

Zakończenie szkolenia godz. 16:00

Nasz Ekspert:

  • Doktor nauk technicznych ze specjalizacją w dziedzinie mikrobiologii. Wieloletni pracownik akredytowanego laboratorium badania żywności. Autorka kilkudziesięciu publikacji w czasopismach naukowych i branżowych. Szkoleniowiec w zakresie wymagań technicznych w laboratorium mikrobiologicznym, metod badań mikrobiologicznych produktów spożywczych i środowiska produkcji, wymagań i przepisów prawa dotyczących zapewnienia bezpieczeństwa i jakości żywności oraz higieny procesów produkcyjnych, systemów zarządzania w przemyśle spożywczym: normy ISO, HACCP, GMP/GHP, BRC. Auditor wewnętrzny w zakresie wymagań systemu akredytacji dla laboratoriów badawczych oraz wymagań technicznych w laboratorium mikrobiologicznym.

Cena obejmuje

Cena obejmuje: Wykłady, dyskusję w gronie ekspertów, materiały szkoleniowe, świadectwo uczestnictwa w szkoleniu, serwis kawowy i obiad w trakcie spotkania.

Informacja o rabacie

Rabat przy zgłoszeniu min. 14 dni przed datą rozpoczęcia szkolenia:
- dla pierwszej osoby z firmy - 50 zł,
- drugiej i kolejnej osoby z firmy na to samo szkolenie - 100 zł.

Rabat przy zgłoszeniu w okresie krótszym niż 14 dni od daty rozpoczęcia szkolenia:
- dla drugiej i kolejnej osoby z tej samej firmy na to samo szkolenie - 50 zł.

W przypadku zgłoszenia większej ilości osób na to samo szkolenie, prosimy o kontakt w celu ustalenia indywidualnego rabatu.

Rabaty nie łączą się

Informacje organizacyjne

Miejsce szkolenia: Wrocław
Rozpoczęcie zajęć: 03.10.2018 od godz. 09:00
Zakończenie zajęć: od godz. 16:00
Czas trwania: 8
Ilość dni szkolenia: 1
Cena szkolenia
pierwszej osoby:
netto: 690,00 zł brutto: 848,70 zł
Cena szkolenia drugiej
i kolejnej osoby:
netto: 640,00 zł brutto: 787,20 zł
*ZWOLNIENIA SZKOLEŃ Z PODATKU VAT

Podstawy prawne:

1. Na podstawie art. 43 ust. 1 pkt. 29 lit. C Ustawy o VAT zwalnia się z podatku VAT szkolenia finansowane w całości ze środków publicznych

2. Na podstawie Rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 20 grudnia 2013 r. paragraf 3 ustęp 1 pkt. 14 zwalnia się z podatku VAT szkolenia finansowane w co najmniej 70% ze środków publicznych



Zgłoś udział w tym szkoleniu

Więcej informacji o tym szkoleniu




 
 





OK





OK