Aktualne szkolenia

Numer szkolenia: LW2/RP/12/17
Laboratorium, Akademia mikrobiologii


Zgłoś udział - Nowe wymagania normalizacyjne PN-EN ISO 6579-1, ISO 6579-2, ISO 6579-3 w zakresie wykrywania, identyfikacji, oznaczania liczby i serotypowania Salmonella spp. w łańcuchu żywnościowym - Warszawa, grudzień
Zgłoś udział w tym szkoleniu
Zapytaj o szczegóły - Nowe wymagania normalizacyjne PN-EN ISO 6579-1, ISO 6579-2, ISO 6579-3 w zakresie wykrywania, identyfikacji, oznaczania liczby i serotypowania Salmonella spp. w łańcuchu żywnościowym - Warszawa, grudzień
Więcej informacji o tym szkoleniu

Nowe wymagania normalizacyjne PN-EN ISO 6579-1, ISO 6579-2, ISO 6579-3 w zakresie wykrywania, identyfikacji, oznaczania liczby i serotypowania Salmonella spp. w łańcuchu żywnościowym - Warszawa, grudzień


Wykonując badania mikrobiologiczne żywności powinieneś znać:

  • Aktualne znormalizowane metody badań żywności w kierunku Salmonella spp.
  • Techniki wykrywania obecności, oznaczania liczby i typowania serologicznego Salmonella spp. w żywności
  • Aktualne wymagania prawne w obszarze badań żywności w kierunku Salmonella spp.
  • Możliwości i ograniczenia stosowania metod badań żywności w kierunku Salmonella spp.
  • Wymagania prawne i jednostek udzielających uznania w zakresie stosowania i wdrażania nowych wydań metod znormalizowanych w obszarze regulowanym prawnie

 

To szkolenie projektowaliśmy z myślą o:

  • Pracownikach laboratoriów mikrobiologicznych, zarówno rozpoczynających karierę w branży laboratoryjnej, jak i pracowników z doświadczeniem, wykonujących analizy mikrobiologiczne żywności
  • Kierownikach, kierownikach ds. jakości i technicznych laboratoriów mikrobiologicznych żywności
  • Osobach nadzorujących pracę laboratoriów mikrobiologicznych
  • Audytorach wewnętrznych laboratoriów mikrobiologicznych
  • Wszystkich innych osobach zainteresowanych tematyką metod badań mikrobiologicznych żywności

 

Dlaczego warto wziąć udział w szkoleniu:

  • Poznasz aktualne wymagania norm w zakresie badania żywności w kierunku Salmonella spp., dzięki czemu będziesz na bieżąco z aktualnymi wydaniami metod znormalizowanych oraz odpowiednio zaplanujesz ich wdrożenie w Twoim laboratorium
  • Zapoznasz się z technikami wykrywania obecności, oznaczania liczby i typowania serologicznego Salmonella spp., co poszerzy Twoje kompetencje w zakresie prawidłowej realizacji badań mikrobiologicznych żywności
  • Poznasz unikalną normatywną technikę oznaczania liczby Salmonella spp. w żywności, co pozwoli Twojemu laboratorium na poszerzenie wachlarza usług laboratoryjnych na rzecz klientów
  • Znając aktualne wymagania normatywne w obszarze badań żywności w kierunku Salmonella spp. unikniesz klasycznych błędów popełnianych podczas realizacji usług na rzecz klientów laboratoriów
  • Zdobędziesz wiedzę o ograniczeniach metod badań w kierunku Salmonella spp., dzięki czemu łatwiej podejmiesz decyzję o wyborze metod badań właściwych dla klientów Twojego laboratorium
  • Zrozumiesz, czy i w jakim obszarze należy potwierdzać możliwość stosowania nowych metod znormalizowanych w laboratorium, co pozwoli Ci na odpowiednie zaplanowanie nakładu pracy i środków na wdrożenie nowych metod
  • Poznasz normatywne zasady typowania serologicznego Salmonella spp., dzięki czemu diagnostyka serologiczna w tym obszarze będzie znacznie prostsza i łatwiejsza w stosowaniu

 

PROGRAM SZKOLENIA:

Rozpoczęcie szkolenia godz. 09:00

  • Wprowadzenie do szkolenia:
    • Wymagania prawne badań żywności w kierunku Salmonella spp.
    • Pojęcie i status metod znormalizowanych w badaniach żywności
    • Status norm szeregu ISO 6579
  • Norma PN-EN ISO 6579-1:2017-04 – wykrywanie Salmonella spp.:
    • Zakres stosowania metody
    • Zasady przygotowania próbek do badania
    • Przednamnażanie w pożywkach nieselektywnych
    • Namnażanie w pożywkach selektywnych
    • Izolacja w pożywkach selektywnych stałych
    • Identyfikacja biochemiczna i serologiczna
    • Protokół wykrywania Salmonella enterica subsp. enterica serowar Typhi i Paratyphi
    • Uwagi, zalecenia, sugestie
  • Norma ISO 6579-2 – oznaczanie liczby Salmonella spp.:
    • Zakres stosowania metody
    • Zasady przygotowania próbek do badania
    • Przednamnażanie i przygotowanie rozcieńczeń w pożywce nieselektywnej
    • Namnażanie selektywne w pożywce pół-stałej
    • Izolacja w pożywce selektywnej stałej
    • Identyfikacja biochemiczna i serologiczna
    • Uwagi, zalecenia, sugestie
  • Norma ISO 6579-3 – typowanie serologiczne Salmonella spp.:
    • Taksonomia Salmonella spp.
    • Protokół typowania serologicznego najważniejszych z punktu widzenia zdrowia publicznego serowarów Salmonella spp.
    • Metoda mikropłytkowa typowania serologicznego
    • Protokół inwersji faz
    • Uwagi, zalecenia, sugestie
  •  Konsultacje, pytania, dyskusja

Zakończenie szkolenia godz. 16:00

 

Nasz Ekspert:

  • mikrobiolog praktyk z wieloletnim doświadczeniem w referencyjnym laboratorium mikrobiologii żywności, ekspert i audytor wewnętrzny laboratoriów wg PN-EN ISO/IEC 17025, kierownik ds. jakości laboratorium, ekspert w zakresie diagnostyki mikrobiologicznej żywności, wieloletni trener w zakresie mikrobiologii żywności, prawa żywnościowego, systemu zarządzania laboratoriów, bezpieczeństwa i higieny produkcji żywności, funkcjonowania laboratoriów mikrobiologicznych

Cena obejmuje

*Cena 1050,00 zł netto obejmuje (cena bez noclegów):
Wykłady, materiały szkoleniowe, świadectwo uczestnictwa w szkoleniu, poczęstunek w trakcie spotkania.
Dyskusja w gronie ekspertów zagwarantowana.

**Cena 1220,00 zł netto obejmuje (cena z 1 noclegiem):
Wykłady, materiały szkoleniowe, świadectwo uczestnictwa w szkoleniu, poczęstunek w trakcie spotkania, 1 nocleg między dniami szkolenia w pokoju dwuosobowym wraz z kolacją.
Dyskusja w gronie ekspertów zagwarantowana.

***Cena 1390,00 zł netto obejmuje (cena z 2 noclegami):
Wykłady, materiały szkoleniowe, świadectwo uczestnictwa w szkoleniu, poczęstunek w trakcie spotkania, 2 noclegi w pokoju dwuosobowym wraz z kolacjami.
Dyskusja w gronie ekspertów zagwarantowana.

Zakwaterowanie w pokoju 1 osobowym – dopłata w wysokości 200,00 zł (za 2 noclegi).

Informacja o rabacie

- Rabat w wysokości 100 zł netto - dla stałych uczestników naszych szkoleń
- Rabat w wysokości 100 zł netto - dla drugiej i każdej kolejnej osoby zgłoszonej z jednej firmy na to samo szkolenie

Powyższe rabaty nie sumują się. Rabaty dotyczą szkoleń 2-dniowych zaplanowanych od listopada 2015 r.

Informację o rabacie prosimy wpisać w formularzu zgłoszeniowym w polu Uwagi.

Poprawnie wypełniony formularz zgłoszeniowy będzie podstawą do wystawienia prawidłowej faktury VAT.

Informacje organizacyjne

Miejsce szkolenia: Warszawa
Zakwaterowanie: 11.12.2017 od godz. 15:00
Rozpoczęcie zajęć: 12.12.2017 od godz. 09:00
Zakończenie zajęć: 13.12.2017 od godz. 16:00
Czas trwania: 16 h dydaktycznych
Ilość dni szkolenia: 2
*Cena szkolenia bez noclegów: netto: 1 050,00 zł brutto: 1 291,50 zł
**Cena szkolenia z 1 noclegiem: netto: 1 220,00 zł brutto: 1 500,60 zł
***Cena szkolenia
z 2 noclegami:
netto: 1 390,00 zł brutto: 1 709,00 zł
*ZWOLNIENIA SZKOLEŃ Z PODATKU VAT

Podstawy prawne:

1. Na podstawie art. 43 ust. 1 pkt. 29 lit. C Ustawy o VAT zwalnia się z podatku VAT szkolenia finansowane w całości ze środków publicznych

2. Na podstawie Rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 20 grudnia 2013 r. paragraf 3 ustęp 1 pkt. 14 zwalnia się z podatku VAT szkolenia finansowane w co najmniej 70% ze środków publicznych



Zgłoś udział w tym szkoleniu

Więcej informacji o tym szkoleniu




 
 





OK





OK