Aktualne szkolenia

Numer szkolenia: LW2/JK/10/18
Laboratorium, Akademia bezpiecznej żywności, Akademia mikrobiologii i biologii, Szkolenia dwudniowe


Zgłoś udział - Dobra Praktyka Laboratoryjne (GLP) w laboratorium badającym produkty lecznicze i żywnościowe - Wrocław, listopad
Zgłoś udział w tym szkoleniu
Zapytaj o szczegóły - Dobra Praktyka Laboratoryjne (GLP) w laboratorium badającym produkty lecznicze i żywnościowe - Wrocław, listopad
Więcej informacji o tym szkoleniu

Dobra Praktyka Laboratoryjne (GLP) w laboratorium badającym produkty lecznicze i żywnościowe - Wrocław, listopad


Wykonując badania mikrobiologiczne żywności powinieneś znać:

  • Wymagania ogólne i zasady badań mikrobiologicznych (GLP)
  • Zasady pobierania i przygotowania próbek do badań mikrobiologicznych wg obowiązujących aktów prawnych i norm międzynarodowych w obszarze badań żywności i produktów leczniczych
  • Metody pobierania próbek do badań mikrobiologicznych (próbki środowiskowe, żywność, woda, produkty lecznicze)
  • Zasady transportu i przechowywania próbek pobranych do badań mikrobiologicznych
  • Metody przygotowania próbek, w tym zawiesiny wyjściowej i dziesięciokrotnych rozcieńczeń do badań mikrobiologicznych
  • Metody badań mikrobiologicznych
  • Zasady zapewnienia jakości badań mikrobiologicznych

To szkolenie projektowaliśmy z myślą o:

  • Kierownikach oraz pracownikach laboratoriów mikrobiologicznych badających próbki z obszaru produkcji produktów leczniczych oraz łańcucha żywnościowego
  • Pracownikach upoważnionych do pobierania próbek produktów leczniczych, próbek żywnosci, wody do spożycia i próbek środowiskowych z obszaru produkcji, w tym wymazów i odcisków z powierzchni oraz próbek powietrza

 Biorąc udział w szkoleniu:

  • Poznasz zasady normatywne w zakresie funkcjonowania laboratorium mikrobiologicznego, pobierania i przygotowania próbek do badań mikrobiologicznych, co pozwoli na prawidłową realizację badań w Twoim laboratorium
  • Dowiesz się jakie są prawidłowe warunki transportu, przechowywania próbek i poznasz źródła niepewności związane z pobieraniem i przygotowaniem próbek, dzięki czemu poprawnie wykonasz zadania stawiane laboratorium mikrobiologicznemu
  • Zdobędziesz wiedzę dotyczącą postępowania w przypadku tzw. trudnych diagnostycznie matryc, dzięki czemu będziesz mógł prawidłowo wykonywać badania i uzyskiwać w pełni wiarygodne wyniki analiz
  • Poznasz metody oceny czystości środowiska produkcji i laboratorium (powierzchnie produkcyjne i laboratoryjne, ręce pracowników powietrze i woda stosowana do produkcji). Nauczysz się interpretować wyniki badań w odniesieniu do obowiązujących wymagań.
  • Uzyskasz wiedzę w zakresie wymagań, metod badań i interpretacji wyników badań dla wody przeznaczonej do spożycia w obszarze regulowanym prawnie
  • Poznasz zasady funkcjonowania pożywkarni oraz kontroli i zapewnienia jakości pożywek

 Program szkolenia:

Dzień pierwszy:

Rozpoczęcie szkolenia godz. 09:00

  • Dobra Praktyka Laboratoryjna (GLP) w świetle Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 9 listopada 2015 r. w sprawie wymagań Dobrej Praktyki Wytwarzania (Dz. U. 2015, poz. 1979)
  • Analiza wymagań aktualnych norm i rozporządzeń dotyczących pobierania, utrwalania i przechowywania próbek żywności, próbek środowiskowych oraz wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi
  • Wymagania ogólne i zasady badań mikrobiologicznych
  • Przygotownie i sterylizacja pożywek, kontrola jakości pożywek wg ISO 11133, zasady postępowania ze szczepami odniesienia

Zakończenie szkolenia godz. 16:00

 

Dzień drugi:

Rozpoczęcie szkolenia godz. 09:00

  • Badania wody przeznaczonej do spożycia (wymagania, pobieranie próbek do badań mikrobiologicznych, metody i wykonanie badań, interpretacja wyników)  
  • Pobieranie próbek produktów żywnościowych i leczniczych do badań mikrobiologicznych, znaczenie etapu pobierania i przygotowania próbek do badań w analizie mikrobiologicznej żywności
  • Zasady przygotowania zawiesin wyjściowych i rozcieńczeń dziesięciokrotnych do badań wg normy PN-EN ISO 6887-1:2017-05 
  • Zasady przygotowania próbek do badań wg wieloarkuszowej normy  PN-EN ISO 6887 
  • Wykonywanie badania (ogólne zasady metod: oznaczania liczby, wykrywania obecności, metod potwierdzających)
  • Obliczanie i wyrażanie wyników badań 
  • Walidacja metod i zapewnienie jakości wyników/kontrola poprawności wykonywanych badań 
  • Pytania, dyskusja, rozwiązywanie problemów

Zakończenie szkolenia godz. 16:00

Nasz ekspert:

  • Doktor nauk technicznych ze specjalizacją w dziedzinie mikrobiologii. Wieloletni pracownik akredytowanego laboratorium badania żywności. Autorka kilkudziesięciu publikacji w czasopismach naukowych i branżowych. Szkoleniowiec w zakresie wymagań technicznych w laboratorium mikrobiologicznym, metod badań mikrobiologicznych produktów spożywczych i środowiska produkcji, wymagań i przepisów prawa dotyczących zapewnienia bezpieczeństwa i jakości żywności oraz higieny procesów produkcyjnych, systemów zarządzania w przemyśle spożywczym: normy ISO, HACCP, GMP/GHP, BRC. Auditor wewnętrzny w zakresie wymagań systemu akredytacji dla laboratoriów badawczych oraz wymagań technicznych w laboratorium mikrobiologicznym.

Cena obejmuje

*Cena 1090,00 zł netto obejmuje (cena bez noclegów): dyskusja w gronie ekspertów, wykłady, materiały szkoleniowe, świadectwo uczestnictwa w szkoleniu, serwis kawowy i obiad w trakcie spotkania.

**Cena 1260,00 zł netto obejmuje (cena z 1 noclegiem): dyskusja w gronie ekspertów, wykłady, materiały szkoleniowe, świadectwo uczestnictwa w szkoleniu, serwis kawowy i obiad w trakcie spotkania, 1 nocleg między dniami szkolenia w pokoju dwuosobowym wraz z kolacją.

***Cena 1430,00 zł netto obejmuje (cena z 2 noclegami): dyskusja w gronie ekspertów, wykłady, materiały szkoleniowe, świadectwo uczestnictwa w szkoleniu, serwis kawowy i obiad w trakcie spotkania, 2 noclegi w pokoju dwuosobowym wraz z kolacjami.

W przypadku nieparzystej liczby osób uczestnik szkolenia zobowiązany jest do uiszczenia dodatkowej opłaty za pobyt w pokoju jednoosobowym. O zakwaterowaniu decyduje kolejność zgłoszeń. 

Zakwaterowanie w pokoju 1 osobowym – dopłata w wysokości 200,00 zł (za 2 noclegi).

Informacja o rabacie

Rabat przy zgłoszeniu min. 14 dni przed datą rozpoczęcia szkolenia:
- dla pierwszej osoby z firmy – rabat 50 zł,
- dla drugiej i kolejnej osoby z firmy – rabat 100 zł.

Rabat przy zgłoszeniu w okresie krótszym niż 14 dni od daty rozpoczęcia szkolenia:
- dla drugiej i kolejnej osoby z tej samej firmy na to samo szkolenie – rabat 50 zł.

W przypadku zgłoszenia większej ilości osób na to samo szkolenie, prosimy o kontakt w celu ustalenia indywidualnego rabatu.

Rabaty nie łączą się

Informacje organizacyjne

Miejsce szkolenia: Warszawa
Rozpoczęcie zajęć: 10.10.2018 od godz. 10:00
Zakończenie zajęć: 11.10.2018 od godz. 16:00
Czas trwania: 16 h dydaktycznych
Ilość dni szkolenia: 2
*Cena szkolenia bez noclegów: netto: 1 090,00 zł brutto: 1 340,70 zł
***Cena szkolenia
z 2 noclegami:
netto: 1 430,00 zł brutto: 1 758,00 zł
*Cena bez noclegu
min. 14 dni przed datą rozpoczęcia:
netto: 1 040,00 zł brutto: 1 279,00 zł
**Cena z 2 noclegami min. 14 dni przed datą rozpoczęcia: netto: 1380,00 zł brutto: 1697,40 zł
Liczba pozostałych dni promocyjnych cen szkolenia: 71
*ZWOLNIENIA SZKOLEŃ Z PODATKU VAT

Podstawy prawne:

1. Na podstawie art. 43 ust. 1 pkt. 29 lit. C Ustawy o VAT zwalnia się z podatku VAT szkolenia finansowane w całości ze środków publicznych

2. Na podstawie Rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 20 grudnia 2013 r. paragraf 3 ustęp 1 pkt. 14 zwalnia się z podatku VAT szkolenia finansowane w co najmniej 70% ze środków publicznych



Zgłoś udział w tym szkoleniu

Więcej informacji o tym szkoleniu




 
 





OK





OK